Localitatea Bodesti (judetul Arad) Resedinta: Halmagiu. Denumire maghiara: Bogyafalva. Alta denumire: Budesd.
Casa Ecaterina Varga Gura Izbitei la 44,58 kmAici a fost casa in care a locuit intre 1840-1847, neinfricata luptatoare pentru drepturile buciumanilor, Ecaterina Varga (1802-1852). Unguroaica din fruntea taranilor romani era supranumita Doamna Motilor, Doamna Noastra.
Biserica ortodoxa Poieni-Bucium la 47,96 kmBiserica ortodoxa din Poieni-Bucium a fost construita in anul 1711-1724, are hramul Inaltarea Domnului. Biserica de zid, azi monument istoric, este construita in stil romanic.
Lacul si fosta cariera de piatra Aciuta la 9,6 kmLacul format pe locul fostei cariere de piatra se afla la sud-est de satul Aciuta, pe malul drept geografic al raului Crisul Alb. In apropierea satului se gasesc mai multe cariere de andezit, piatra a fost exploatata aici inca din secolul al XIX-lea.
Ruinele abatiei benedictine Bulci la 48,3 kmRuinele manastirii benedictine se afla la nord - nord-vest de satul Bulci, pe malul stang al raului Mures. Caramizile zidurilor de odinioara au fost folosite la construirea bisericii actuale din Bulci, azi locul este acoperit de vegetatie.
Detunata Flocoasa la 48 kmDetunata Flocoasa are o suprafata de 20 hectare, si incadreaza baza magurii bazaltice complet impadurite. Are forma unui trunchi de con alungit, cu o lungime de 500 m si o latime de 400 m.
Detunata Goala la 47,55 kmDetunata Goala este o rezervatie naturala, geologica, cu o suprafata protejata totala de 24 hectare. Amintiri - Pentru ca am umblat de curand in cutia cu amintiri, nu se poate sa nu pomenesc si de Detunatele, vizitate acum patru ani.
Castelul Izvorul Ampoiului Botesti la 45,57 kmCastelul Izvorul Ampoiului este un monument arhitectonic situat pe drumul national DN74, care leaga Alba Iulia de Brad. Castelul si ruinele uzinei de mercur sunt vestigii arhitectonice ale exploatarii cinabrului din zona Zlatna - Izvorul Ampoiului.
Piatra Corbului Rosia Montana la 42,72 kmPiatra Corbului este un simbol al Rosiei Montane, o formatiune stancoasa cu o forma specifica, usor de recunoscut. Piatra Corbului - Am ramas foarte uimit de peisajul sumbru din zona.
Biserica veche din satul Ponoare la 38,69 kmSatul Ponoarele este acum centrul unui geoparc ce cuprinde, pe langa cunoscutele monumente naturale, podul natural, campul cu lapiezuri, lacurile Zatonul Mare si Mic, padurea de liliac, mai multe monumente istorice sau etnografice: biserica de lemn, Moara Cracucenilor, morile de pe Valea Morilor.
Conacul Hollaki Aciuta la 10,32 kmConacul Hollaki din Aciuta a fost construit in secolul al XVIII-lea. Dupa ce cladirea a fost asediata de tarani in 1784, a fost reconstruita in stil clasicist.
Conacul din Talagiu la 7,94 kmConacul din Talagiu, azi scoala primara, se afla intre marginea de nord a satului si centrul acestuia, langa drumul principal. Cladirea exista deja in anul 1849, are un stil arhitectural clasicist din secolul al 18-lea.
Salistioara Brad la 36,29 kmSper sa va placa zona si locatia, se afla intr-un sat din zona Brad, in satul Salistioara. Mersi - Sper sa fie gasita de cate mai multe persoane. Felicitari - Felicitari pentru prima geocutie ascunsa. Merita sa mergeti, zona e super, este la 20 km de Deva, puteti merge cu masina sau cu autobuzul din Deva, si se poate merge cu masina aproape.
Biserica ortodoxa Gura Izbitei la 44,66 kmBiserica Sfantii Arhangeli Mihail si Gavril din Bucium Izbita a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Biserica din zidarie masiva are un plan simplu cu pronaos, o singura nava si altar cu patru laturi.
Podul natural Sura Usorilor Cabesti la 57,18 km. Sura Usorilor este un pod natural, care se afla aproape de intalnirea Vaii Stramturii (Stramtura Valea Usorilor) si Valea Osoiului. Denumiri geografice - Conform dexoline usor (la plural usori) inseamna fiecare dintre cei doi stalpi verticali de care se prind canaturile portii sau ale usii, partile laterale ale tocului usii sau ferestrei.
Piatra Bulbuci la 58,33 km. Piatra Bulbuci este o rezervatie geologica si geomorfologica, constituita dintr-un bloc masiv de calcar cu aspect de turn de cetate, inalt de 78 m.
Case din piatra Ceru-Bacainti la 63,91 km. Comuna Ceru Bacainti, din judeþul Alba, este singura localitate din tarã unde se mai gãsesc locuinte construite integral din piatra, de la fundatie pana la acoperis.
Pietrele Caprei Cheile Fenesului la 56,48 km. Cheile Fenesului, cunoscuta dupa numele raului care o strabate, este numita impropriu Cheile Caprei, dupa numele celor doua turnuri de stanca de la intrarea in chei dinspre Fenes.
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.