Localitatea Mereni (judetul Constanta) Resedinta: Mereni.
Valul de piatra de la Cernavoda la 41,3 kmValul de piatra porneste de la cetatea Axiopolis, trece prin cartierul Palas Constanta, si se termina in partea de sud a orasului, pe malul Marii Negre. Ansamblul valului de piatra are o lungime totala de aproximativ 59 km.
Cetatea Adamclisi la 35,73 kmCetatea Adamclisi, sau cetatea Tropaeum Traiani, se afla la nord-vest de Adamclisi, si la 1,4 km distanta in linie dreapta, sud-vest de monumentul omonim. Cetatea romana se afla pe locul vechii asezari geto-dacice, la 400 m nord de Valea Urluia.
Faleza 23 August la 23,46 kmLa o plimbare pe malul marii, in partea nordica a plajei 23 August, la un moment dat ajungem la niste trepte de lemn spectaculoase. Urcand pe aceste trepte din lemn, (surpriza) se ajunge la o poarta-gard, respectiv panouri care interzic accesul.
Geamia Eforie Sud la 20,96 kmConstructia geamiei din Eforie Sud a inceput in anul 2003, geamia fiind inaugurata in anul 2017, In curtea geamiei se afla monumentul eroilor musulmani, tatari si turci, care si-au dat viata pentru Romania in cele doua razboaie mondiale.
Casa tatareasca Zulfie Totay Cobadin la 12,88 kmPrezinta o colectie de obiecte de arta orientala, broderii si tesaturi, obiecte traditionale specifice etniei tatare. Casa traditionala este amenajata in gospodaria unei familii de tatari din Cobadin, Zulfie si Nardin Seidali.
Satul parasit Ispanaru Adamclisi la 37,69 kmFosta localitate Ispanaru, azi sit arheologic, se afla la aproximativ 5 km nord-nordvest de Adamclisi, de care apartine administrativ. Aici se afla un apeduct roman de tip canalis structilis, si un apeduct turcesc format din tubuli.
Pestera Liliecilor de la Gura Dobrogei la 49,04 kmPestera Liliecilor de la Gura Dobrogei este una dintre principalele cavitati din zona carstica a Vaii Casimcea. Se afla la mica distanta de Pestera La Adam, care se afla mai la amonte, in malul drept al Vaii Visterna.
Mormantul cu papirus Mangalia la 28,76 kmMormantul cu papirus se afla in curtea Muzeului de Arheologie Callatis din Mangalia, dateaza din secolulul IV-I AC, perioada Latene. A fost descoperit la 18 mai 1959, este monument istoric, avand codul CT-I-m-A-02696.
Palatul Regal Mamaia la 29,84 kmPalatul Regal din Mamaia, sau Castelul Reginei Maria, se afla la nord si in apropierea Cazinoului, intre Casa Reginei Maria si Vila printului Barbu Stirbey. A fost construit intre anii 1924-1926 dupa planurile arhitectului Mario Stoppa - este monument istoric categoria A, cod CT-II-m-A-02896.
Bazin apa Targusor la 48,31 kmLa est de localitatea Targusor, in apropierea statiei de cale ferata Targusor Dobrogea, putem vedea un interesant turn construit din caramida, deosebit de fotogenic.
Cismeaua Gherdime Raristea la 44,4 kmCismeaua Gherdime se afla la sud-est de satul Raristea (denumire veche Bazirgian), pe drumul comunal DC36, intre Padureni (mai demult Nastradin) si Raristea.
Ruinele asezarii urbane Ester la 49,33 kmVizavi de rezervatia Gura Dobrogei, pe dealul de pe malul stang al paraului Visterna sunt urmele unui oras feudal disparut, Ester. Pe acest deal, mai spre nord-nordvest, sunt si numeroase colonii de banuti dobrogeni.
Geamia Hunkiar Constanta la 26,86 kmGeamia Hunkiar, cel mai vechi edificiu de cult musulman din Constanta, se afla in centrul vechi al orasului, pe Bulevardul Tomis numarul 41. A fost construita in stil maur, intre anii 1861-1869 - este monument istoric categoria A, avand codul CT-II-m-A-02851.
Cismea Cetatea la 40,64 kmCismeaua din satul Cetatea (in trecut Asarlac, in turca Asirlik), din comuna Dobromir, se afla langa drumul comunal DC33, respectiv strada Cismelei. Zidul de imprejmuire al cismelei este tencuit, acoperand materialul din care este construit.
Cismeaua Brebeni la 48,18 kmBrebeni (in trecut Ciucurchioi, in limba turca Cukurköy) este un sat din comuna Ion Corvin, cu doar 22 de locuitori in 2002. Cismeaua satului, construita in anul 1990 conform inscriptiei, se afla in partea de nord a satului.
Insula Ovidiu Lacul Siutghiol la 28,93 kmInsula Ovidiu se afla in partea de vest a lacului (limanului) Siutghiol. Pe insula, unde se afla un restaurant rustic marinaresc cu preparate din peste, se ajunge cu barca, cu pornire de pe Faleza Ovidiu, sau din debarcaderul Ovidiu din Mamaia.
Geamia turceasca Fantana Mare la 26,9 kmSatul Fantana Mare, in turca Baspinar, din comuna Independenta, este singurul sat din Dobrogea locuit in totalitate de turci. Localitatea are un singur lacas de cult musulman, compus din minaret si geamie, construite in secolul XIX-lea, in prezent monument istoric, avand codul LMI CT-II-m-B-02881.
Cetatea Hisarlac Cetatea la 40,82 kmAnsamblul de monumente istorice, format din asezare si cetatea Hisarlac, se afla pe teritoriul satului Cetatea (in trecut Asarlac, in turca Asırlık), comuna Dobromir.
Cismeaua satului Adamclisi la 34,97 kmCismeaua veche a satului Adamclisi este deteriorata si nefunctionala, una noua a fost construita imediat langa cea veche. Aici se afla si ansamblul de apeducte romane, cod CT-I-m-A-02567 04, incepand de la cismeaua satului.
Pasarela regala Mamaia la 29,89 kmPasarela regala se afla in centrul statiunii Mamaia. Pe vremuri, reprezenta una dintre atractiile statiunii, impreuna cu Cazinoul, Castelul Reginei Maria, si Hotelul Rex.
Cismeaua Acargea Valcelele la 26,7 kmSe pare ca in zona fostului sat Acargea sunt cel putin doua cismele. Acargea fost catun al comunei Kiragi, a fost situat in fundul vaii Acargea (Kiragi), inchis la vest de dealurile Acargea I si Mezarlic Bair, iar la est de dealurile Kiragi (Ulala) si Acargea II.
Vila printului Barbu Stirbey Mamaia la 29,77 kmVila printului Barbu Stirbey, proiectata de arhitectul Mario Stoppa, a fost finalizata in 1930. Locuinta de vacanta, este construita in stil Art Deco - are demisol, parter si etaj, respectiv un minaret ca element distinctiv.
Pestera Limanu la 27,14 kmPestera Limanu se afla in apropierea si la nord-vest de localitatea omonima, aproape de malul lacului Balta Limanu. O mica povestioara - Azi am fost la geocache-ul de la Limanu cu o adrenalina enorma in mine. De trei ori - Defapt am fost chiar de vreo 3 ori la cutie, pentru a verifica daca este inca acolo si totul este ok. Pestera monument al naturii are o lungime de 3,64 km, iar aria zonei protejate este de 1 hectar.
Cismeluta Deleni la 29,73 kmPe drumul national DN3, intre Deleni si Pietreni, in punctul in care se ramifica drumul de pamant spre Manastirea Nasterea Maicii Domnului, se afla o cismea. Pe hartile vechi izvorul apare in punctul numit La Cismeluta, Valea Cismelei.
Cismeaua Poenita la 29,68 kmPoenita (in trecut Borungea, Borongea, in limba turca Borunca) este un fost sat, desfiintat in 1977, de pe teritoriul comunei Deleni. Cismeaua fostului sat Borungea a fost reamenajata, candva in trecutul apropiat.
Cazemata 2 Mai la 31,73 kmCazemata din 2 Mai se afla in partea de sud a statiunii, intr-un fel delimiteaza plaja libera, mai ingusta, de la sud, de catre plaja textilistilor din nord. Este o cazemata inclinata, pictata cu graffiti, care se afla chiar la mal, partial in apa.
Pestera La Adam la 48,61 kmEste una dintre cele doua (cealalta fiind a Liliecilor), cele mai celebre cavitati din rezervatia Gura Dobrogei din Podisul Casimcei. Pestera de langa Visterna - Pestera este un loc foarte interesant. Pestera La Adam se afla la baza unei faleze formata pe malul drept al paraului Visterna - afluent al Casimcei.
Cismelele din Valeni la 40,6 kmValeni (in trecut Eniselia, Valea Rea, in limba turca Yenisenlia) este un sat din comuna Dobromir. Pe teritoriul satului gasim mai multe cismele.
Pestera Casa Hotilor Aliman la 43,56 kmPestera Casa Hotilor se afla langa balta Vederoasa, la est de satul Aliman, satul de resedinta al comunei cu acelasi nume. Se afla in versantul stang geografic al vaii paraului Urluia, si este vizibila de pe fundul vaii, mai putin din drumul care trece pe deasupra cavitatii.
Cazemata Saturn la 27,99 kmCazemata din Saturn se afla pe malul Marii Negre, in partea nordica a statiunii. Cazemata este pictata cu graffiti, este acoperita cu vegetatie verde, iar inauntru functioneaza un bar.
Ganditorul de la Hamangia Cernavoda la 44,59 kmIn fata cladirii primariei din Cernavoda sunt expuse replici de dimensiuni mari ale celor doua statuete celebre, Ganditorul de la Hamangia. Alte replici, cu dimensiuni reale, sunt expuse in muzeul de istorie de la Cernavoda.
Geamia veche Albesti la 26,15 kmGeamia veche de la Albesti se afla in partea de est-sudest a localitatii, pe strada Ion Mecu, aproape de intersectia cu strada Horea. La aproximativ 150 m sud-vest de lacasul de cult se afla unul dintre cimitirele vechi turcesti ale satului.
Geamia Memet Efendi Cernavoda la 44,27 kmGeamia Memet Efendi se afla in Cernavoda, la intersectia strazilor Anghel Saligny si Garii. Mentionata si de catre celebrul calator otoman Evliya Celebi, a fost construita in anul 1756 de catre sultanului Osman al III-lea.
Farul genovez Mangalia la 30,16 kmVechiul far sau farul genovez din Mangalia a fost construit intre 1858-60, reabilitat in 1998, si reconditionat in 2018. Nu este monument istoric, dar poate fi considerat un simbol al orasului Mangalia.
Padurea Fantanita Murfatlar la 14,12 kmRezervatia Padurea Fantanita se afla la sud-vest de orasul Murfatlar, acces din Calea Dobrogei, drumul national DN3. Padurea cu o inalta valoare botanica si zoologica este arie naturala protejata.
Minaretul retezat Mamaia la 29,93 kmCasa Reginei Maria din Mamaia, proiectata de catre arhitectul Mario Stoppa, a fost construita in anii 1927-1928. Dupa 1948 casa a fost nationalizata, iar minaretul retezat in timpul regimului comunist.
Golful francezului Costinesti la 22,67 kmPlaja din Golful Francezului se afla in extremitatea sudica a statiunii Costinesti. Este o plaja salbatica, mai bine zis semiamenajata, accesibila si din Costinesti pe aleea betonata de plimbare, care ajunge pana aici.
Biserica ortodoxa parasita Cetatea Dobromir la 48,29 kmDobromir (in trecut Dobromir-Vale, Dobromiru din Vale - pentru a nu fi confundat cu Dobromiru din Deal) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume. Biserica ruina, numita de catre localnici Cetatea, si a carei constructie nu a fost terminata niciodata, se afla in partea de nord a localitatii.
Orasul antic Tomis Constanta la 26,94 kmComplexul arheologic din Parcul Catedralei se afla la intersectia strazilor Arhiepiscopiei, Revolutiei din 22 decembrie 1989, si Bulevardul Regina Elisabeta. Cartierul orasului antic Tomis dateaza din epoca greaca, romana si romano-bizantina, este monument istoric, si are codul CT-I-m-A-02553.
Fantana lui Mihai Eminescu Ion Corvin la 46,1 kmIon Corvin (in trecut Kuzgun, Cuzgun) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume. Fantana lui Mihai Eminescu se afla la sud de satul Ion Corvin, si la vest de Manastirea Sfantul Andrei.
Tavanul Cheile Dobrogei la 52,82 km. Daca cauti un loc sa te adapostesti de ploaie sau arsita soarelui, sub tavan este locul potrivit pentru tine. Tavanul este o formatiune in stanca, o cavitate cu podeaua si tavanul aproape plate si horizontale.
Fosta statiune Baile Nuntasi la 60,46 km. Namolul terapeutic sapropelic din lacul Nuntasi era cunoscut pentru calitatile terapeutice asemanatoare cu cele din lacul Techirghiol. Intre malul din vest al lacului si drumul judetean DJ226 se afla ruinele fostei statiuni balneoclimaterice Baile Nuntasi, azi in paragina.
Buncarul de la Vadu la 58,74 km. Buncarul de la Vadu se afla in extremitatea sudica si pe malul vestic al lacului Nuntasi. Acces din drumul judetean DJ226, spre est, pe un drum de pamant.
Belvedere Cheile Dobrogei la 52,29 km. Urcand pe stancile din partea de sud a Cheilor Dobrogei putem avea parte de o priveliste spectaculoasa. Belvedere fara geocutie - Am urcat pe platoul cheilor la belvedere. Ascunzis neprietenos - Intr-adevar, cele mai spectaculoase fotografii pot fi facute de pe stancile din partea de sud a cheilor. Drumul asfaltat care serpuieste printre urmele unor atoli de corali, care au luat diferite forme interesante, ofera un subiect foto deosebit pentru cei interesati.
Pestera La izvor Cheile Dobrogei la 52,97 km. Pestera La izvor se afla in capatul de nord-est a cheilor, la iesire spre Cheia, la est de drumul judetean DJ222, si la sud de Izvorul Cheile Dobrogei. Cavitatea este plina cu icoane, cruci, lumanari, picturi religioase, si cu un panou pe care este scris Pestera Pelerinului.
Biserica ingropata Istria la 65,62 km. Istria (in trecut Caranasuf, in limba turca Karanasuf) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume. Numele turc al localitatii in traducere inseamna Nasuf cel Negru, Nasuf fiind intemeietorul satului.
Cismeaua Faurei la 54,94 km. Faurei (in trecut Calaicea, in limba turca Kalaici) este un sat din comuna Baneasa. Cismeaua din centrul localitatii se afla la intersectia strazii Principale cu strada Padurii.
Dealul Cismelei Razoarele la 58,44 km. Langa drumul national DN3, intre localitatile Baneasa si Lipnita, la poalele Dealului Cismelei, se afla ce altceva, decat o cismea veche. La o distanta de doar 3,6 km condus de la cismeaua din Baneasa, gasim aici langa cismea si un loc acoperit de odihna.
Geamia din Gradina la 58,3 km. Gradina (in trecut Toxof, Tocsof, Toxoff, in limba turca Dokuzsofu) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume. Geamia si minaretul din sat se afla in centrul localitatii, minaretul se inalta intre cladirea veche si noua a geamiei.
Cismeaua din Cuiugiuc la 68,76 km. Cismeaua din Cuiugiuc se afla la nord de localitate, la aproximativ 150 m distanta de drumul comunal DC40 spre vest, la est de dealul Balaclar.
Izvor Cheile Dobrogei la 53,07 km. Izvorul Cheile Dobrogei se afla in capatul de nord-est a cheilor, la iesirea spre localitatea Cheia, la vest de drumul asfaltat DJ222. Apa izvorului este captata intr-un bloc din zidarie de piatra, aproape de albia paraului care traverseaza cheile.
Pestera Sfantul Ioan Casian la 51,48 km. Este vorba despre o mica grota suspendata intr-o inalta faleza ce domina valea Casimcei. Locatie deosebita - Am pornit sa explorez zona Manastirii Pestera Sfantului Ioan Casian la primele ore ale diminetii. Face parte din complexului geologic Cheile Dobrogei - Gura Dobrogei.
Cismele din Izvoarele la 68,89 km. Izvoarele (in trecut Parjoaia) este un sat din comuna Lipnita. Se pare ca satul are cel putin patru cismele, dintre care una in afara localitatii.
Cismele Canlia la 69,35 km. Pe teritoriul satului Canlia (in turca Kanli), din comuna Lipnita, gasim mai multe cismele, cel putin patru.
Pestera Babei Cheile Dobrogei la 52,29 km. Pestera Babei se afla intr-un bloc de stanca, in capatul sud-vestic al Cheilor Dobrogei, la iesirea spre Constanta, pe partea stanga. Arheologii au gasit in aceasta pestera oase de animale preistorice, fosile, vetre de foc, si ceramica.
Izvorul vietii si Crucea Sfantul Ioan Casian la 51,2 km. La est de Manastirea Sfantul Ioan Casian, in Poiana Crucii, se afla un izvor cu o apa rece si limpede, Izvorul vietii. Completari la descriere - Izvorul nu se afla chiar in Poiana Crucii, ci doar langa, intr-o vale acoperita cu vegetatie deasa. Langa izvor a fost ridicata o cruce de catre Arhiepiscopul Tomisului Lucian Florea, in amintirea Sfantului Ioan Casian.
Dealul Allah Bair la 53,54 km. Dealul Allah Bair (dealul lui Allah) are inaltimea de 204 m, varful sau se afla la cea mai mare altitudine din judetul Constanta. Dealul se afla intre satele Crucea, Baltagesti, si Galbiori.
Amfiteatrul de la Pietrele Scrise Casian la 51,31 km. In vecinatatea Pesterii Sfantul Ioan Casian se afla doua inscriptii scrise in stanca, la o distanta de aproximativ o suta de m una de alta. Localnicii le-au denumit Pietrele Scrise, si au fost cercetate in 1912 de catre istoricul Vasile Parvan, parintele arheologiei romanesti.
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.