Localitatea Fotos (judetul Covasna) Resedinta: Ghidfalau. Denumire maghiara: Fotosmartonos.
Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Fotos, judetul Covasna

Cetatea Zanelor Cetatea Zanelor se afla pe Dealul Cetatii, intre paraul Cetatii si paraul Misca, la sud-est de orasul Covasna. Pinochio redivivus - Destul de greu de gasit cutia in noile conditii de mediu constatate. Relocare ascunzis - Zona vechiului ascunzis a devenit imposibil de explorat, datorita vegetatiei arbustive ce s-a tot dezvoltat. Cetatea este formata dintr-o acropola si mai multe terase, toate inconjurate de ziduri de piatra.
Apa minerala Buzgo Apa minerala Buzgo Valea paraului Bradul Mare la 31,26 km
Apa minerala Buzgo se afla in bazinul hidrografic al vaii paraului Bradul Mare. Izvorul este amenajat artificial.
Casa Wertan Casa Wertan Targu Secuiesc la 23,4 km
Casa Wertan din Targu Secuiesc a fost construita in anul 1902. Se afla pe strada Garii numarul 24.
Urlatoarele Urlatoarele la 37,97 km
Urlatoarele, fenomen hidro-geologic, front liniar de izvoare cu depuneri masive de tuf calcaros. La baza depozitelor de conglomerate cretacic inferioare apar panze de ape subterane, care alimenteaza izvoarele.
Gradinita Gradinita Ocland la 45,14 km
Gradinita din Ocland se afla langa cladirea primariei, in partea Felszeg a satului. Langa cladirea gradinitei, care are peste o suta de ani, se afla un pavilion sau pridvor acoperit, interesant.
Varful Goru Varful Goru, cu cei 1785 m ai sai, este cel mai inalt pisc al Muntilor Vrancei, fiind secondat de mai cunoscutul Varful Lacauti (1776 m). Spre deosebire de acesta din urma, aflat pe culmea principala a Muntilor Vrancei, Goru se desprinde ca un picior, scurt, din aceasta si se inalta singular, impresionant prin alura sa greoaie, ca o spinare de porc (hogback).
Biserica unitariana Biserica unitariana Craciunel la 46,38 km
Craciunel se intinde in valea paraului Homorodul Mic, la o distanta de 1 km spre nord de centrul comunei, Ocland, la o altitudine de circa 530 metri. Am gasit-o - Am gasit si acesata geocutie cu o mica cautare in plus ca de obicei. Biserica unitariana este construita la est de drumul comunal, pe muntele Sion, strajuita de un zid de piatra.
Poiana suspendata Poiana suspendata Paraul Sterp la 47,44 km
Poiana suspendata de pe valea paraului Sterp.
Biserica catolica Biserica catolica Jigodin la 49,58 km
Biserica romano-catolica din Jigodin este declarata monument conform registrului monumentelor ale judetului Harghita din 1992. Construit in secolul al XV-lea, in stil gotic, reconstruit in secolul al XVIII-lea in stil baroc.
Pasul Sanc Pasul Sanc Muntii Bretcului la 38,06 km
Pasul Sanc (cunoscut si ca Ojdula) - 1000 m - se afla pe culmea principala a Carpatilor Orientali, pe cumpana de ape dintre zona de izvoare ale Oituzului si ale paraului Ojdula. Cutiuta distrusa cu continut umed - Dupa ce am pierdut timpul cu restul geoobiectivelor din zona, am ajuns aici dupa inserare. Curatenie si recuperare - Cu ocazia unui traseu in zona, am verificat ascunzisul, cutia pusa de noi cu ceva ani in urma aratand jalmic (aflaseram, de altfel, de la Peter de starea cutiei).
Santul cetatii Moacsa la 5,78 km
Santul cetatii de la Moacsa Semnele de intrebare se inmultesc - Multumim pentru raspuns. Várhányásnak - Várhányásnak este o forma gramaticala a denumiriii de Várhányás.
Urma de picior a lui Hristos Urma de picior a lui Hristos Culmea Avas la 36,28 km
Blocul de piatra pe care localnici presupun ca se afla urmele pasilor lui Isus, precum si urma magarului sau, se afla initial sub ruinele cetatii Mereni, in albia paraului Lemnia. Gocutie lipsa - Se poate ajunge la ascunzis, pe varful dealului, chiar si cu o masina cu garda nu prea joasa. Apoi a fost mutat la capatul satului Lemnia de Sus, pe malul paraului, langa drum.
Biserica fortificata saseasca Biserica fortificata saseasca Harman la 24,93 km
Biserica-cetate din Harman a fost construita in stil romanic in secolul al XII-lea. Geocutie probabil disparuta - Am sosit in Harman, la primele ore ale diminetii, sperand ca voi reusi sa caut, fara a fi deranjat. Zidul de incinta al cetatii are o forma ovala, asemanatoare cu cea de la biserica evanghelica din Prejmer.
Cheile Paraului Alb Cheile Paraului Alb Muntii Ciucas la 47,41 km
Cheile Paraului Alb sunt lungi de aproximativ 300 m, avand pereti verticali, inalti de 70-100 m, care ingusteaza valea pana la 7-8 m. In acest loc, paraul Alb prezinta o albie seaca.
Ruinele castelului Tarnoczy Ruinele castelului Tarnoczy Sanzieni la 26,14 km
Se vorbeste despre existenta unui castel la Sanzieni ca fiind datat din epoca feudala timpurie, mai precis, din prima jumatate a secolul XV.
Cimitirul Cimitirul Jimbor la 44,32 km
Cimitirul din Jimbor se afla deasupra satului, pe versantul de deal dintre biserica evanghelica si cetatea taraneasca.
Biserica unitariana din Calnic Biserica unitariana din Calnic la 7,12 km
Biserica unitariana din Calnic, construita in anul 1674, este considerata monument istoric. Biserica unitariana versus reformata - Odata ajuns in sat, am inceput sa caut geocutia in clopotnita de la prima biserica. Clopotnita - Clopotnita din lemn din secolul VIII, realizari ale arhitecturii populare locale. Tavanul bisericii are casete pictate cu motive florale.
Cimitirul animalelor Eden Codlea la 39,58 km
Cimitirul animalelor Eden este situat la intrarea in localitatea Codlea, si ofera servicii de inhumare din 1 noiembrie 2022.
Peretele de bazalt Piatra Cioplita Peretele de bazalt Piatra Cioplita Comana de Sus la 43,19 km
Rezervatia naturala de tip geologic reprezinta cel mai sudic punct de eruptii de bazalte din Muntii Persani, respectiv al neovulcanismului din tara. Arie protejata de interes national, monument al naturii, are o suprafata totala de 1 hectare, din care pe 0,3 hectare gasim bazalte cu aspect columnar.
Moara lui Serban Moara lui Serban Podul Cretului la 39,19 km
Una din morile de apa care au mai supravietuit pana in zilele noastre este moara din spatele fostei cabane Pietrele lui Solomon, care in ultimul timp a functionat ca si restaurant. Se gaseste pe strada Podul Cretului la numarul 123, era cunoscuta ca Moara lui Serban - azi cladirea este in paragina.
Cariera Brazi Cariera Brazi la 37,4 km
La aproximativ 300 m spre nord de coloanele de bazalt din Racosu de Jos, se afla Cariera Brazi. Patrundem in cariera printr-o poarta ingusta si in fata ochilor se deschide o excavatie uriasa de forma aproximativ ovala, de 400 m lungime si 200 m latime.
Valea Comorilor Parau la 48,67 km
Paraul Comorilor se formeaza intre dealurile Capul Homoraciu si Osoiul Mare, curge spre nord-vest, si in apropiere de comuna Parau devine Muncelul (Lacioru peste totu).
Cimitirul Zathureczky Cimitirul Zathureczky Baraolt la 28,02 km
Cimitirul Zathureczky se afla la capatul nord-estic al orasului Baraolt. Cimitir reamenajat - Planuiam demult sa vizitez aceasta locatie, azi a venit si ocazia asteptata. Este un cimitir mai vechi, care a fost folosit pana la inceputul anilor 60.
Stanca Veczer Stanca Veczer la 22,18 km
Culmea Veczer, arie naturala protejata, se afla langa localitatea Ariusd. Crapatura din Stanca Veczer - Ajungand la fata locului, adevarata provocare a fost escaladarea crapaturii. Este cel mai sudic punct al Muntilor Baraolt si este delimitata la sud de raul Olt.
Parcul Arpad Parcul Arpad Turia la 20,77 km
Aici se afla cel mai mare stalp secuiesc sculptat din lemn din lume. Nu 8, ci 9! - Gasirea cutiei nu ridica nici un fel de probleme. A fost ridicat pe data de 18 iunie 2011, cu ocazia aniversarii primei atestari documentare a comunei Turia, din anul 1307.
Pasunea cu stejari seculari Pasunea cu stejari seculari Mercheasa la 42,83 km
Pasunea cu stejari seculari poate fi vizitata pe traseul tematic Drumul stejarilor, pentru a afla mai multe despre biodiversitatea locului.
Poarta Ako Poarta Ako Ciucsangeorgiu la 43,88 km
Denumirea de Poarta Akó exista cu mult timp inainte sa vedem o poarta secuiasca in acest loc. Usor de gasit - Desi aici nu apare nimeni, jurnalul contine inca 8 gasiri. Localnici foloseau acest nume pentru locul unde se intersecteaza drumul european E578 cu valea raului Fisag.
Moara de apa Moara de apa Homorod la 47,53 km
Fosta moara de apa din Homorod se afla la 500 m nord-est de confluenta Homoroadelor, sub cimitirul ortodox, pe partea nordica a drumului judetean DJ132 dinspre Mercheasa.
Parcul Jozsias Parcul Jozsias Targu Secuiesc la 23,37 km
Parc din Targu Secuiesc, care a fost denumit dupa Molnár Józsiás, o personalitate importanta din viata politica, economica si sociala a orasului.
Baile Fantana Sarata Baile Fantana Sarata la 34,46 km
Starea actuala a bailor este deplorabila, mai toate amenajarile fiind aproape distruse sau cu un aspect jalnic, la care se adauga mizeria lasata de autoturistii ce mai opresc aici pentru popas. Baile Soskutfurdo - Probabil perioada de iarna a facut ca locatia sa arate neingrijit. A doua oara - Am trecut de mai multe ori in ultima vreme pe langa Baile Fantana Sarata, azi fiind a doua oara cand caut aceasta geocutie. Prezentam pe scurt istoria recenta a bailor pentru a intelege dezamagirea la vederea starii actuale.
Batranul Carpatilor Batranul Carpatilor Mercheasa la 43,46 km
Batranul Carpatilor reprezinta prin caracteristicile sale un exemplar unic al speciei Quercus Robur. Stejarul batran de aproximativ 900 ani are o valoare istorica, culturala, ecologica si genetica exceptionala.
Biblioteca Judeteana Covasna la 7,51 km
La inceputul secoului XIX, in spatiul public al orasului Sfantu Gheorghe apare o oferta inedita de divertisment: in sediul Primariei se deschide un Cazinou, prin care autoritatile incearca sa raspunda nevoilor oamenilor de petrecere a timpului liber. Multumesc pentru ascunzis - Am reusit sa gasesc primul geocutia ascunsa la Biblioteca Judeteana Covasna.
Cetatea Haiducilor Cetatea Haiducilor Lemnia la 44,2 km
Cetatea Haiducilor reprezinta urmele unui vechi fort de granita, dintre Austro-Ungaria si Moldova, de pe Drumul Sarii, ce trecea din valea Oituzului (Poiana Sarata), pe langa Varful Ghepar de pe culmea principala a Nemirei, in valea Raului Negru (Lemnia). Fortul a fost ridicat la sfarsitul secolul XVII pentru contracararea contrabandei cu sare.
[ Sus ↑ ]
Lacul Reci - Judetul Covasna
Lacul Reci - Judetul Covasna la 8,99 km
Piatra Predicatorului - Muntii Bodoc
Piatra Predicatorului - Muntii Bodoc la 13,23 km
Stramtura Cozei Stramtura Cozei la 58,61 km. La Stramtura este numele popular al unei mici porti formata de versantii Cozei, afluent al Putnei, ceva mai apropiati decat de-a lungul restului vaii.
Baiul Mare Baiul Mare Muntii Baiului la 60,36 km. Baiul Mare, cu cei 1895 m ai sai, este cel mai inalt varf al Muntilor Baiului.
Refugiul Sperantelor Cioranga Mare Refugiul Sperantelor Cioranga Mare la 63,72 km. Poteca marcata cu triunghi rosu porneste de la Podul lui Calinet, si trece pe la Izvorul Olteanului, Izvorul lui Orlovski, Malul Galben, Adapatoarea Caprelor, si ajunge sub Peretele Rachitei.
Biserica catolica Sfantul Stefan Biserica catolica Sfantul Stefan Nadejdea la 66,46 km. Prima biserica a localitatii Nadejdea, o capela romano-catolica, a fost construita in 1514, din donatia familiei Bernáld.
Apa minerala Baracasa Apa minerala Baracasa Nadejdea la 66,86 km. Izvorul de apa minerala Baracasa se afla pe teritoriul satului Nadejdea, la aproximativ 4 km est de localitate.
Poarta secuiasca veche Frumoasa la 61,93 km. Poarta secuiasca din Frumoasa, construita in 1799, este un monument special al arhitecturii populare secuiesti.
Sonda straveche de la Poieni Sonda straveche de la Poieni Targu Ocna la 69 km. Este vorba despre cea mai veche sonda sapata prin foraj mecanic din Romania. Sonda straveche de la Poieni - Targu Ocna - Desi zona e intens circulata, trebuie sa ne gandim ca asa a inceput dezvoltarea industriala a Vaii Trotusului - cu extractia bogatiilor subsolului (sare, carbune, petrol). Titlul comentariului - Este inutil folosirea titlului ascunzisului pentru titlul comentariului. Usor de gasit, mai greu de scos - Am parcat pe marginea drumului, undeva intre sonda straveche si cimitirul eroilor, deplasandu-ma apoi pe jos pana la ambele ascunzisuri.
Baile Miercurea Ciuc Baile Miercurea Ciuc la 50,26 km. Baile Miercurea-Ciuc (Baile Katalin, Szeredai furdo, Baile Miercurea) au fost amenajate pe malul drept al raului Olt, folosind apa calduta a izvoarelor de aici.
Biserica catolica Biserica catolica Mihaileni la 64,02 km. Mihaileni este asezat pe traseul DJ 124, la 18 km nord de Miercurea-Ciuc, in valea paraului Racu. Acoperis renovat - Acoperisului de scandura de la podul intrarii de la biserica a fost renovat.
Partia de schi si bob Lobogo Partia de schi si bob Lobogo Baile Homorod la 58,75 km. Pista de bob Lobogo este dedicata tuturor varstelor, oferind senzatii tari si momente pline cu bucurie pentru toata lumea.
Izvorul Rece Izvorul Rece Sinaia la 69,33 km. Lucrarea de la Izvorul Rece a fost executata de Nestor Urechia, inginer dirigent al caii nationale Campina-Predeal, in anul 1906, din indemnul ministrului lucrarilor publice Ion C Gradisteanu.
Izvorul Maria Izvorul Maria Baile Homorod la 58,86 km. Caracteristicile apei minerale ale izvorului Maria: apa minerala carbogazoasa, clorosodica, alcalina, feriginoasa, hipotona.
Ruinele forjei Ruinele forjei Vlahita la 55,15 km. La iesirea din sud-vest a orasului Vlahita, in partea sudica a localitatii, Mina Sfanta Cruce, se pot vedea si azi ruinele unei forje.
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.