Localitatea Mereni (judetul Covasna) Resedinta: Mereni. Denumire maghiara: Kézdialmás.
Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Mereni, judetul Covasna

Dealul Borzos Dealul Borzos Lisnau la 43,88 km
Informatii legate de zona Lisnau-Covasna indica sub Varful Chiusurus ruinele Cetatii Barabas. Circumvalatiunea de pamant din Valea Ursului - Intre paraul Borzos si paraul Santul Cetatii se afla Dealul Cetatii, iar pe culmea acestuia Cetatea Turcului. Doar ca Repertoriul Arhelogic al judetului Covasna precizeaza ca localizare a acestei legendare cetati valea Lisnaului.
Biserica catolica Biserica catolica Cetatuia la 32,43 km
Satul Cetatuia se afla la sud de Sansimion, pe terasa din stanga Oltului, la o altitudine de 662 m, la 18 km sud de Miercurea-Ciuc. Comoara din curtea bisericii - Am avut noroc, poarta exterioara fiind deschisa, sa intru in curtea interioara a bisericii. In 1992 avea 992 locuitori.
Fag sub varful Oituz-Izvor Fag sub varful Oituz-Izvor la 14,83 km
De la varful Oituz-Izvor la o distanta de aproximativ 700 m spre sud-vest, la doar 200 metri departare de drumul national care leaga orasul Targu Secuiesc de Focsani, gasim un fag remarcabil. Fag pazit strasnic de caini - L-am gasit la finele drumetiei noastre.
Basorelieful palpabil Basorelieful palpabil Sumuleu Ciuc la 45,95 km
Basorelieful palpabil Sumuleu Ciuc se afla vizavi de biserica franciscana, in parcarea amenajata de pe cealalta parte a drumului. Placheta din bronz se afla pe un soclu din andezit, pe care nevazatorii gasesc informatii scrise in Braille.
Cetatea Rakoczi Cetatea Rakoczi Pasul Oituz la 12,74 km
Cetatea Rákóczy este o fortificatie in stare de ruina, monument istoric de importanta nationala, aflata in apropierea Pasului Oituz, intrarea dinspre Moldova. Pasul Oituz - Am gasit cutia cu capacul fisurat si apa in ea. Geocutie noua intr-un ascunzis nou - Trecand prin zona, si stiind ca geocutia este deteriorata, am oprit sa verificam cutia. A fos punct de vama si control comercial, respectiv avea si rol de protectie militara.
Asezarea fortificata Cetatuia Moinesti la 49,87 km
Pe dealul Cetatuia, in zona cartierului Lucacesti din Moinesti se afla urmele unei asezari fortificate geto-dacice.
Capela Xantusz Capela Xantusz la 40,39 km
Capela Xantusz se afla la mijlocul distantei dintre Fitod si Hosasau, la marginea padurii, in valea paraului Hosasau. Papucul-doamnei - Am inclus cautarea ascunzisului intr-o mica drumetie pe un traseu in circuit. Este un loc de comemorare a ultimei invazii tataresti, fiind inaltata in locul in care judecatorul regal al Scaunului Ciucului, Xantusz Keresztes a cazut in batalia cu invadatorii.
Izvorul Andras Pista Izvorul Andras Pista Sancraieni la 39,91 km
Fantana cu apa minerala András Pista - Borsáros, Sancraieni.
Biserica catolica Sfantul Emeric Biserica catolica Sfantul Emeric Santimbru la 36,4 km
Biserica romano-catolica din Santimbru a fost construita in anul 1776 in stil baroc. Constructia a fost asezata pe o veche biserica cu elemente gotice.
Ruinele fostului schit Lapos Ruinele fostului schit Lapos Darmanesti la 36,01 km
Schitul Lapos, aflat sub muntele omonim, ce apartine Muntilor Ciucului, a fost infiintat de un calugar in 1737, functionand pana in 1850 cand a fost distrus de un incendiu. Ceea ce s-a salvat de la el a fost transportat la biserica din satul Lapos, unde exista si acum o barna din lemn insemnata cu anul 7242 (1734) provenita de la schit.
Manastirea Fagetel Manastirea Fagetel la 49,22 km
Aflata sub Pasul Ghimes, aproape de izvoarele Trotusului, manastirea este un obiectiv turistic in sine. Frumuseti de prin partile Ghimesului - Superbe locuri, frumoasa manastire, invesmantata la timpul in care am gasit ascunzisul in mantie de iarna. Manastirea Fagetel - Amplasamentul obiectivului il face usor accesibil vizitatorilor si credinciosilor. Interesant prin aspectul arhitectural si prin istoric, un loc de reculegere spirituala, dar si un punct de plecare-sosire pentru cateva trasee de drumetie prin Muntii Ciucului sau ai Hasmasului.
Casa de studii a piaristilor Casa de studii a piaristilor Miercurea Ciuc la 45,98 km
Casa de studii a piaristilor este coordonata de preoti-profesori calugari ai Ordinului Piaristilor, a caror misiune este educarea tineretului. Cladirea se afla in spatele Liceului Teoretic Márton Áron din Miercurea Ciuc.
Varful lui Alexandru Varful lui Alexandru Soimeni la 42,26 km
Varful lui Alexandru nu este un varf de munte deosebit, sau proeminent - este mai mult un deal cu platoul plat - insa ofera o panorama deosebita spre varfurile din apropiere a Muntilor Ciucului. Neagra ca pamantul - Am ajuns pe Varful lui Alexandru intr-o drumetie in circuit, cu plecare din Armaseni si revenire tot acolo, in jurul paraului Bradului, trecand de pe Mt Tomotu, pe langa Mt Viscolul, pe Mt.
Varful Cetatii I Varful Cetatii I Baile Tusnad la 28,44 km
Varful Cetatii - Baile Tusnad. Zi fara soare - Am gasit intr-o zi fara soare. Am pierdut o lupta - A doua batalie de la Varful Cetatii a fost din pacate o infrangere.
Izvorul Bufnitei si Baile de la Olteni Izvorul Bufnitei si Baile de la Olteni la 31,59 km
In extravilanul satului Olteni (comuna Bodoc), pe malul stang al Oltului, a fost ridicat un mic complex balnear (bai publice cu servicii de tratament) aferent izvoarele minerale din zona. Geocutie deosebita cu continut umed - Geocutia ascunsa in apropierea Izvorului Bufnitei poate fi cautata chiar si fara gps. Fantina secata - Fantina exista dar fara apa. Cele mai cunoscute fiind Izvorul Sarat, Izvorul Bufnitei (Bagoly), si Salus de pe valea apropiata, a paraului Suto.
Piatra cu ochi Piatra cu ochi Santimbru Bai la 43,06 km
Piatra cu ochi se afla langa traseul turistic marcat cu cruce albastra, care duce spre Santimbru Bai. Urcand pe poteca, in apropierea statiunii, la un moment dat vom observa pe dreapta, stanca acoperita cu padure deasa.
Izvorul Varvapai Izvorul Varvapai Baile Tusnad la 29,06 km
Izvorul Varvapai se afla in apropierea traseului turistic marcat cu banda albastra, pe partea stanga a potecii care urca pe Varful Cetatii. Deoarece sus nu mai gasiti apa, e bine sa va aprovizionati la pornire.
Mofeta Mofeta Santimbru-Bai la 42,33 km
Mofeta din Santimbru-Bai, construita pe o groapa cu gaze pucioase, a fost folosita initial de ciobani, pentru uz propriu. In octombrie - Am gasit geocutia in timpul unei vizite la Santimbru-Bai in luna noiembrie. Gasita - Am gasit cutia. In ultimii ani la Baile Santimbru au fost construite foarte multe vile, unele oferand cazare pentru turisti.
Stalp comemorativ cu cruce Stalp comemorativ cu cruce Santimbru la 36,17 km
Monument votiv, executat in secolul al XVIII-lea, la comanda lui Timár Lajos si sotia. Sculptat din piatra de andezit, cu o inaltime de 4 m, poarta amprenta stilului baroc.
Memorialul ciclistilor Memorialul ciclistilor Micfalau la 31,53 km
Memorialul Biciclistilor se afla la iesirea sudica a satului Micfalau, aproape de intersectia spre Baraolt. Intre anii 1960 si 1972, Akos Fejer (1928-2002), profesor de educatie fizica din localitate, a organizat excursii cu bicicleta pentru elevii sai, iar monumentul a fost ridicat de el in 1990.
Cetatea Zanelor Cetatea Zanelor Covasna la 28,06 km
Cetatea Zanelor se afla pe Dealul Cetatii, intre paraul Cetatii si paraul Misca, la sud-est de orasul Covasna. Pinochio redivivus - Destul de greu de gasit cutia in noile conditii de mediu constatate. Relocare ascunzis - Zona vechiului ascunzis a devenit imposibil de explorat, datorita vegetatiei arbustive ce s-a tot dezvoltat. Cetatea este formata dintr-o acropola si mai multe terase, toate inconjurate de ziduri de piatra.
Turn belvedere Turn belvedere Sumuleul Mare la 44,41 km
Loc de pelerinaj al secuilor, al ceangailor din Moldova si al romano-catolicilor in general, Sumuleu Ciuc este un cartier al orasului Miercurea Ciuc, in partea de nord-est a acestuia. Sumuleu Ciuc - Am gasit geocutia intr-o stare critica. Sumuleul asediat de lacramioare - Am facut un circuit pe Sumulee la o saptamana dupa pelerinajul de Rusaliile catolice.
Fortificatia de pe Varful Cetatii Fortificatia de pe Varful Cetatii Baile Tusnad la 28,3 km
Fortificatia de pe Varful Cetatii este cea mai mare ruina de cetate din zona Ciucului. Asaltul final - Asaltul final a fost un succes.
Stanca Gurguiata Stanca Gurguiata Muntii Vrancei la 32,19 km
Unul dintre muntii Vrancei, relativ accesibil privirii dintr-o zona relativ circulata - perimetrul Cheilor Tisitei -, este Coza. Unul dintre contraforturile sale, nordic, are si el o imagine penetranta pentru drumetii care strabat Cheile Tisitei, in partea lor amonte, este numit Gurguiata.
Conacul Henter Conacul Henter Santimbru la 36,13 km
Ansamblul conacului Henter este format din cladirea conacului si poarta baroca. Cladirea baroca, pe fundatii din secolul al XVII-lea, este in curs de restaurare.
Biserica reformata din Talisoara Biserica reformata din Talisoara la 49,95 km
Biserica reformata din Talisoara (comuna Bradut), asa cum arata azi, a fost construita in anul 1858, luand locul alteia mai vechi, de prin secolul al XIV. Cutie disparuta cu ocazia unor lucrari - Eram intr-o excursie in valea Cormosului.
Fosta mina de cinabru Fosta mina de cinabru Santimbru-Bai la 42,54 km
In anul 1960, la Santimbru-Bai a luat fiinta o mina de cinabru (mercur), care dupa scurt timp, in 1970 a fost inchisa.
Baile Miercurea Ciuc Baile Miercurea Ciuc la 45,67 km
Baile Miercurea-Ciuc (Baile Katalin, Szeredai furdo, Baile Miercurea) au fost amenajate pe malul drept al raului Olt, folosind apa calduta a izvoarelor de aici. Primul proprietar a fost brutarul Helwig G Janos, care a denumit baile dupa numele sotiei sale, Katalin.
Izvorul Fabricii de Tigle Izvorul Fabricii de Tigle Sancraieni la 38,95 km
Sancraieni este localitatea Ciucului de Jos cu cele mai multe izvoare de apa minerala. Cel mai popular izvor al satului este cel de langa drumul principal al localitatii, din fata fostei fabricii de tigla.
Cascada Bucias Cascada Bucias la 25,46 km
Rezervatia naturala Bucias este o rezervatie peisagistica cu chei si cascade, avand suprafata de 471 ha. Precizari suplimentare - Gasirea acestei geocutii este mai dificila fara un gps, fiind nevoie si de informatia altitudine. Cascada Bucias - Frumoasa cascada, frumos si punctul de belvedere.
Salcia Salcia Miercurea Ciuc la 45,45 km
In Miercurea Ciuc, intre Parcul Central si Piata Cetatii, langa Bulevardul Timisoarei, intre blocuri, gasim o salcie cu doua trunchiuri, cu o forma interesanta.
Ruinele Turnului Necunoscut Ruinele Turnului Necunoscut Varful Capatanii la 13,88 km
Pe Varful Capatanii, punct somital al unei culmi secundare din extremitatea nord-estica a Muntilor Bodoc - cea care domina satele comunei Sanzieni, se afla ruinele unei cladiri rectangulare cu latura de cca 10 m. Iese in evidenta un fragment de zid, lung de cca 1 m si lat de cca 0,5 m, bine pastrat.
Furnalul Bodvaj Furnalul Bodvaj Valea paraului Bradul Mare la 38,78 km
Nu este cunoscuta data inceperii topirii minereului de fier in Bodvaj, mina de fier a functionat insa inca din anul 1720. Furnalul a fost infiintat de Zakarias Antal, iar lucrarile au inceput in anul 1831.
Popasul Fantana Mesteacanului Popasul Fantana Mesteacanului Santimbru la 38,95 km
Popasul Fantana Mesteacanului se afla la mai putin de 4 km distanta de Santimbru, spre est. Este un camp presarat cu stanci, tip gradina de pietre, unde gasim un izvor si un jgheab de adapare pentru animale.
Conacul Endes Miklos Conacul Endes Miklos Sansimion la 33,19 km
Sansimion este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume. Conacul Endes Miklos se afla la intrarea dinspre sud a localitatii, si dateaza din secolul al XVIII-lea.
Muzeul de istorie a breslelor Muzeul de istorie a breslelor Targu Secuiesc la 11,42 km
Cladirea muzeului a fost construita in anul 1857, in trecut a fost prima cladire a primariei. Targu Secuiesc este denumit orasul curtilor, dar si orasul breslelor, oglindit si de expozitiile de baza ale muzeului.
Drumul Targului Delnita Drumul Targului Delnita Barzava Frumoasa la 48,9 km
Acum 4-500 de ani, locuitorii Ciucului de Sus tineau targuri regulate in locul numit Poarta Targului, care se afla la nord de biserica romano-catolica Sfantul Ioan Botezatorul din Delnita, in punctul culminant al drumului de exploatare Drumul Targului.
Sub varful Murgo Sub varful Murgo Pasul Hatod la 33,87 km
Intre Muntii Harghita si Muntii Baraolt, la 710 m inaltime, se afla pasul Hatod, care face legatura intre Depresiunea Trei Scaune si Baraolt. Aici suntem in tara padurilor foioase.
[ Sus ↑ ]
Cheile Dofteanei - Varful Nemira Mica
Cheile Dofteanei - Varful Nemira Mica la 18,22 km
Cetatea Balvanyos - Baile Balvanyos
Cetatea Balvanyos - Baile Balvanyos la 21,23 km
Cimitirul Cimitirul Jimbor la 65,77 km. Cimitirul din Jimbor se afla deasupra satului, pe versantul de deal dintre biserica evanghelica si cetatea taraneasca.
Izvorul de Sus Izvorul de Sus Baile Homorod la 65,6 km. Izvorul de Sus se afla in capatul de est a localitatii Baile Homorod.
Biserica de la Kontumac Biserica de la Kontumac Ghimes la 54,07 km. Despre existenta unei carantine, la postul de frontiera din Pasul Ghimes-Palanca, se vorbeste intr-un document din anul 1764; iar biserica ce a fost construita pentru a deservi personalul postului de frontiera dateaza din 1782. Aveti dreptate - Am ramas si eu nemultumit de ascunzis. Biserica Kontumac - Ascunzisul este foarte expus in zilele cu vizitatori. Acest gen de ascunzis nu rezista - Cand am ajuns la fata locului, nu era nimeni, puteam sa caut linistit.
Biserica catolica Sfantul Anton din Padua Biserica catolica Sfantul Anton din Padua Ciceu la 51,19 km. Biserica romano-catolica din Ciceu, monument istoric si arhitectural, a fost sfintita cu hramul Sfantului Anton de Padua in 1783.
Baile Cibre Baile Cibre Frumoasa la 52,34 km. La jumatatea drumului dintre Mihaileni si Frumoasa a existat, pana la ultima invazie tatareasca din secolul al XVII-lea, un sat numit Cibrefalva. Ascunzisul bailor - Fotografia de la Baile Cibre care arata ascunzisul nu mai corespunde intru-totul cu realitatea. Poza cu ascunzisul vechi - Fotografia cu pricina arata ascunzisul vechi, cu toate ca in imagine se vede si ascunzisul nou. Din nou aici, dar noul ascunzis este gol! - Lamuriti, in urma lecturii precizarilor facute de Trekkingklub, unde se afla ascunzisul.
Fantanile cu cumpana Paunesti la 67,46 km. In localitatea vranceana Paunesti, pe strada Valea Caselor, gasim mai multe fantani cu cumpana.
Biserica de lemn din Straoane Biserica de lemn din Straoane la 64,21 km. Situata in satul Straoane (de Sus), biserica de lemn Sfantul Nicolae, monument istoric, dateaza de prin secolul XVII-XVIII-lea. Biserica din Straoane si alte obiective - Puteti vedea un fotoreporaj cuprinzand un traseu cultural in comuna Straoane pe Munte si Flori.
Cascada si Pestera Ghimelcea Culmea Pietricica la 60,33 km. Cascada si Pestera Ghimelcea - Berzunti
Baile Dugas 2 Baile Dugas 2 Danesti la 61,35 km. Baile au fost fondate ca atare in 1929, cand in preajma unui cunoscut izvor mineralo-termal (20 grade C) a fost creat un amenajament pentru imbaiere, de catre Corpul Industriasilor din Ciucul de Sus. Geodomeniul furnicilor - Cand am ajuns la fata locului, prima data m-am plimbat putin in jurul bailor.
Baile Sfanta Ana Baile Sfanta Ana Tomesti la 64,76 km. Baile Sfanta Ana sunt situate la marginea vestica a comunei Tomesti, langa Lacul Fara Fund si in apropiere de Turnul Ciuntit.
Poiana suspendata Poiana suspendata Paraul Sterp la 69,46 km. Poiana suspendata de pe valea paraului Sterp.
Ruinele forjei Ruinele forjei Vlahita la 62,44 km. La iesirea din sud-vest a orasului Vlahita, in partea sudica a localitatii, Mina Sfanta Cruce, se pot vedea si azi ruinele unei forje.
Capela catolica Band Capela catolica Band Valea Rece Lunca de Jos la 60,27 km. La gura paraului Band, afluent de stanga al Vaii Reci, nu departe de varsarea acesteia in Trotus, se afla un grup de case ce formeaza catunul Band al Satului Valea Rece. Ascunzis gol - Am ajuns la fata locului dupa inserare.
Cariera Brazi Cariera Brazi la 62,75 km. La aproximativ 300 m spre nord de coloanele de bazalt din Racosu de Jos, se afla Cariera Brazi.
Odaia de pe Piatra Odaia de pe Piatra Muntele Macesu la 63,68 km. Pe plaiurile sudice terminale ale Muntilor Vrancei, acoperite de fanete sunt imprastiate așa-zise adai.
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.