Localitatea Paltinis (judetul Harghita) Resedinta: Lupeni. Denumire maghiara: Kecset. Denumire germana: Heiligengeist.
Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Paltinis, judetul Harghita

Troita Sfanta Maria Regina Lupeni. Troita Sfanta Maria Regina Lupeni O jumatate de ora dus-intors. Am coborat din varful dealului Gordon la statuia Mariei, pe jos.
Dealul Gordon Lupeni. Dealul Gordon Lupeni
Biserica catolica Polonita. Biserica a fost sfintita in anul 1533, iar in anul 1802 se cladeste o alta biserica, in stil gotic vechi.
Turnul inclinat Cireseni. In decurs de 300 de ani, sateni au reconstruit biserica nu mai putin decat de 5 ori.
Trambulina Polonita. Trambulina Polonita
Turn de observatie Varful Aramei Cireseni. In anul 2006 composesoratul din Cireseni, antreprenori locali, si cu ajutorul comunei Feliceni, au construit aici un turn de observatie.
Gradina pasarilor ornamentale Corund. Gradina pasarilor ornamentale Corund
Piatra Moritz Corund. Piatra Moritz Corund
Dealul Melcului Corund. Este considerat cea mai mare ocurenta de aragonit din Romania, fiind rezervatie inca din 1980. Geocutie noua la Dealul Melcului. Am instalat o geocutie noua la geoobiectiv. In drum spre casa. M-am oprit sa vad starea actuala a amenajarilor de pe Dealul Melcului.
Descult in parc Odorheiu Secuiesc. Este construita din piatra, pietris, lemn, caramida, con de brad si stiuleti de porumb.
Pod din lemn peste Tarnava Mare Odorheiu Secuiesc. Pod din lemn peste Tarnava Mare Odorheiu Secuiesc
Fantana mosului Elek Odorheiu Secuiesc. Este creatia sculptorului Zavaczki Walter.
Budvar. Cavitatile de langa Budvar
Lacul Crab Porumbenii Mari. In ea locuia o femeie instarita, dar rea, vaduva Crab, impreuna cu fiica ei urata, si frumoasa ei fiica vitrega. Am gasit cutia. Am gasit geocutia. New Year. Found it in a short trip on New Year's Day.
Fantana cu apa sarata Corund. Este o apa sarata, bicarbonatata, calduta, continand fier, dioxid de carbon si magneziu, fiind suprasaturat cu minerale dizolvate. Provocare si satisfactie. Nu sunt adeptul ascunzisurilor de tip mistery, unde trebuie sa rezolvi acasa cuvinte incrucisate, inainte sa afli coordonatele ascunzisului.
Mausoleul si cimitirul eroilor Odorheiu Secuiesc. In fata mausoleului sunt 8 morminte ale ostasilor romani, din primul razboi mondial, iar in spate sunt 35 de morminte ale ostasilor din cel de al doilea razboi mondial.
Observatorul astronomic Odorheiu Secuiesc. La initiativa unor civili care se intereseaza de astronomie, cu ajutorul orasului si a unor firme locale, cladirea observatorului a fost construita intre 1989-1991.
Lavanda Bokor Valea lui Pavel. Lavanda Bokor Valea lui Pavel
Padurea paralela cu strada Rakoczi Odorheiu Secuiesc. Fasia de padure incepe din vecinatatea capelei Inima lui Isus, si se termina la sensul giratoriu de la intersectia strazilor Rakoczi Ferenc si Kuvar.
Capela lui Isus. Un monument unic constituie insa Capela lui Isus, situata la intrarea sudica a orasului si prezervata aproape in forma sa originala.
Fiasteto. Fiasteto Fiasteto, inainte de furtuna. Am reusit sa parcurgem jumatatea drumului dintre Atia si platou cu masina, apoi am continuat pe jos.
Cimitirul de animale Odorheiu Secuiesc. Stabilimentul clandestin se afla la marginea padurii.
Fantana Printesei Indurerate Porumbenii Mari. Fantana Printesei Indurerate Porumbenii Mari
Chipul de piatra Odorheiu Secuiesc. Este o statie traditionala a procesiunilor religioase de Paste.
Un fel de cetate Porumbenii Mari. Din aceasta cauza este doar un fel de cetate pe malul paraului Taietura, fortareata initiala a fost o cetate din pamant prevazuta cu palisada.
Lavanda Porumbelul Mic Porumbenii Mici. In gradina se afla o bicicleta vopsita, probabil folosita pentru pozat, dar nu avem informatii despre o eventuala posibilitate de vizitare a gradinii.
Piatra Tarcii Odorheiu Secuiesc. Din departare pare doar un varf acoperit cu padure. Gasita. Am gasit aceasta geocutie. Excursie de dupa-masa. Nu as fi crezut ca o sa gasim in apropiere de orasul Odorheiu Secuiesc un loc atat de potrivit pentru o excursie de dupa-masa.
Lavanda Montana Transylvania Cechesti. In apropierea locatiei se poate parca langa terenul de fotbal.
Cetatea Tartod. Cetatea Tartod Cutia nu mai este. Am gasit locul exact, dar cutia nu mai era.
Gradina de Lavanda Cristuru Secuiesc. In gradina de lavanda se poate intra prin doua porti, prin intrarea de pe strada Kriza Janos 59, respectiv strada Szekely 9.
Muzeul palariilor de paie Criseni. Muzeul a fost infiintat intr-o casa taraneasca traditionala renovata.
Fagul tunel Satu Mare. Langa drum putem vedea un sir de case de vacanta.
Casa rasturnata Praid. In centrul Praidului, pe strada ANL nr 3, aproape de sediul de politie, respectiv blocurile ANL, gasim o casuta rasturnata, cu dimensiune de 8x5 metri. De-a-ndoaselea. Am ajuns la Casa Rasturnata mai devreme decât trebuia, programul începând cu o ora mai târziu, așa ca am privit-o de dincoace de gard. La mintea cocosului, intr-o lume rasturnata. Iar eu am ajuns la Casa Rasturnata mai tarziu decat trebuia, programul s-a terminat deja, asa ca am privit-o si eu de dincoace de gard.
Lacul de acumulare Sub Cetate. Lacul de acumulare a fost construit între anii 1976-1992, cu scopul de-a folosi cât mai eficient ºi mai variat cursurile de apã de suprafaþã. Mersi pentru ocazie. Greu de ajuns pina la geocutie cu suflu. Intr-o zi noroasa, cu ploaie intermitenta. Este a doua incercare, deoarece prima data am ajuns la fata locului dupa inserare. Piramida din Apa. In data de 19 septembrie 2010 am gasit geocutia cu numele de Piramida din Apa, ascunsa pe varful peninsulei din lacul de acumulare Sub Cetate.
Casa fluturilor tropicali Praid. Fluturi exotice pot fi observati aici, zburand liber printre plante exotice.
Piatra Siclodului. La inceput urmarim un drum de caruta, apoi o poteca prin padure.
Biserica unitariana si reformata Filias. Biserica mentionata pentru prima data in 1630, a fost initial o biserica medievala catolica, care a devenit unitariana in timpul Reformei.
Conacul Ugron Filias. In prezent castelul poate fi vizitat in grup, cu programare prealabila, cu tururi ghidate de cate o ora, incluzand vizitarea capelei, pivnitei, gradinii renascentiste si parcului englezesc.
Cascada Varsag. Denumirea in limba maghiara este Csorgókõ, Piatra care picura.
Biserica fortificata din Darjiu. Una din cele sase biserici fortificate din Transilvania incluse in anul 1999 pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial. Darjiu. In data de 30 iulie 2010, am gasit geocutia ascunsa langa satul Darjiu.
Baile Homorod. It is situated on road 13,18 km from Odorheiu Secuiesc, 34 km from MiercureaCiuc, and 6 km from Vlahita. Ultima oprire pe drum inapoi. Fiind aproape de sosea, am zis s-o incercam. Homorod. C Ascunzis mult mai bun. Am gasit si aceasta geocutie.
Biserica reformata Bezid. In perioada reformei, locuitorii satului trec la religia unitariana, astfel ca si biserica devine unitariana. Supravegheat de un vecin. Poarta de intrare in curtea bisericii este ferecata doar cu o cuie, se poate intra.
Piatra Pacurarului. Piatra Pacurarului
Dealul cu lavanda Bezid. In 2023 se organizeaza Zilele portilor deschise, intre 20 iunie si 9 iulie, zilnic inte orele 10-21.
Izvorul Doisprezece Bucin. Apa izvorului care se afla la jumatatea distantei dintre localitatea Bucin care apartine de comuna Praid, si partia de schi Bogdan, este numai buna de baut.
Belvedere Capalnita. Stancile sunt spectaculoase si de jos, iar de sus avem o priveliste deosebita.
Ruinele forjei Vlahita. Ciocanul hidraulic pentru prelucrarea fierului, construit aici, a functionat pana in anii 1990.
Izvorul Nadas Sovata. Ori prin aleea ingusta de langa gardul spalatoriei.
Izvorul Maria Sovata. Izvorul Maria Sovata
Muzeul scolar Minele Lueta. Exponatele dateaza dinainte de anul 1990, in marea lor majoritate sunt obiecte folosite la scoala si gradinita.
Gara Mica Sovata. In anul 1997 circulatia trenurilor pe calea ferata ingusta a fost inchisa. Blocul de beton. Poza incarcata in albumul geoobiectivului, pe care se vede noul gard montat, nu-mi este de ajutor. Foto lamuritoare. Trimit un zoom al fotografiei pe care se vede mai bine situatia blocului in cauza. Poza nu ma lamureste. Blocul de culoare gri inchis si de alta forma, care se vede in zoom, nu este acelasi cu blocul de culoare gri deschis din prim planul pozei mele.
Lacul Alunis Sovata. Lacul Alunis Sovata Comoara de dupa zid. Chiar daca lacul Mierlei si lacul Alunis sunt foarte aproape, la aproximativ 150-200 m distanta, intre cele doua lacuri nu calea dreapta este drumul cel mai bun.
Lacul Verde Sovata. Lacul Verde Sovata Pastele romano-catolic. Statiunea balneoclimaterica Sovata ne-a asigurat niste locuri nemaipomenite, interesante, cum sunt si lacurile Verde si Rosu.
Alee terapeutica Sovata. Aleea este formata din materiale cu suprafete diferite, pe care mergand descult stimulam diferitele puncte reflexe ale talpii.
Cetatea banului Bela Sanpaul. Aici s-au gasit monede de la Coloman, Ladislau si Bela, din intervalul 1048-1114.
Lacul Mierlei Sovata. Lacul Mierlei Sovata Bomboane tictac cu gust de portocala. Exista o multitudine de alei si poteci, marcate si nemarcate, in padurea in care afla lacurile Sovatei.
Muntele de sare Sovata. Muntele de sare Sovata
Lacul Paraschiva Sovata. Lacul Paraschiva Sovata
Lacul Tivoli Sovata. Lacul Tivoli Sovata Daca stalpul e cel bun, geocutia nu mai este. Oricât am scormonit la baza stâlpului în cauza n-am dat peste geocutie. Cred ca localizarea a fost incorecta. Din cate observ eu, poza atasata este facuta pe partea din sud-vest a lacului.
Pod peste Tarnava Mare Vanatori. Noul pod de pe DN13C inlocuieste podul metalic vechi de peste 100 de ani, scos din uz in urma cu mai bine de zece ani.
Parc aventura Adrenalin Plus Sovata. Parcul de aventura Adrenalin Plus - Lacul Tivoli, Sovata Pastele Romano-Catolic II. Din pacate Parcul de Aventura linga lacul Tivoli era inca in repaus. Dupa exact o luna. Avand in vedere seria de geoascunzisuri noi, amenajate la Sovata, am decis sa le caut intr-o dupa-masa.
Izvoarele de apa minerala Selters. Din aceasta cauza, la inceputul secolului XX-lea apa minerala de aici a fost imbuteliata sub numele de Selters Secuiesc, iar numele locului a fost schimbat in Selters.
Fantana de apa sarata Sanpaul. Este situata chiar pe marginea drumului, foarte aproape de helesteele sapate relativ recent.
Baile sarate de la stufaris Lueta. Alte denumiri sunt Baile Negre, respectiv Baile Balazs Jozsef.
[ Sus ↑ ]
Izvorul de apa minerala Delloi Selters. Apa izvorului este captata intr-un inel de lemn.
Hanul Suparatoarea Nevestelor Lueta. Denumirea in limba maghiara este Asszony-bosszanto csarda.
Strada toaletelor Selters. Nu aceasta este denumirea oficiala a strazii, care poate nici nu are vreuna.
Cascada Surduc Selters. Acest loc, cu aspect de chei, se afla la nord-est de satul de vacanta Selters (Szeltersz).
Dumbrava Castanilor Craciunel. Padurea mixta de castani si nuci, instalata datorita unui microclimat favorabil, se intinde pe o suprafata de doua hectare.
Via ferrata Pericolul Caprei Harghita Madaras. Se afla pe stanca Varful Seii, aproape de statiunea Harghita Madaras. Prima data pe un traseu de via ferrata. Am parcurs drumul ce leaga localitatea Izvoare (dinspre Zetea, respectiv Sub Cetate) de statiuna Harghita Madaras, pe un drum, care vara arata ca un rau secat, plin cu stanci.
Muntele Mihai. Muntele Mihai
Biserica unitariana Craciunel. 530 metri. Am gasit-o. Am gasit si acesata geocutie cu o mica cautare în plus ca de obicei.
Necropola tumulara Dealul Pietros. Situl arheologic are o suprafata de aproximativ 50 hectare, si se intinde pe platoul crestei, avand o lungime de 2,5 km si latime de 200-250 m.
Dealul Spanzuratorii Craciunel. Dealul care se afla la est de sat apare pe o harta veche din 1773 sub denumirea de Culmea Spanzuratorii, iar pe o alta harta din 1870 sub denumirea de Gatul Spanzuratorii.
Cavitatile de langa Sansimion. Ele dateaza din timpul navalirii tatarilor.
Varful Harghita Madaras. Muntele Harghita este cea mai lunga si ceamai tanara parte a lantului neoeruptiv din Carpatii Orientali, varfulcel mai inalt fiind Varful Madaras (1801 m). Apus de soare pe varf si o intalnire neasteptata. Excursia pe varful Harghita Madaras nu a fost una programata. Pe platou. O tura de platou pe varful Madaras ce nu implica un efort prea mare. Am gasit cutia veche. Cutia veche, cea ascunsa de Dianthus, exista in continuare.
Dealul Dungo Craciunel. Acest deal este cea mai mare depunere, gen vulcan noroios, din Transilvania.
Bazinele cu apa sarata Craciunel. Localnicii au amenajat aici un bazin mare cu dimensiunile de 50x8 m, si unul mic de 10x4 m.
Piatra Ves Muntele Becheci. Piatra Ves Muntele Becheci Geocutie recomandata pentru familii cu copii. Am urcat pe muntele Becheci din Silea Nirajului.
Baile Dungo Craciunel. Baile au fost pentru prima data reconstruite in anul 2006, forma actuala primind-o in 2019, prin efortul comunitatii. Am gasit si aceasta geocutie. Ar merita o atentie mai mare acest loc.
Gradinita Ocland. Langa cladirea gradinitei, care are peste o suta de ani, se afla un pavilion sau pridvor acoperit, interesant.
Piatra Soimului Baile Chirui. Era tocmai proprietarul curtii, care ma despartea de stanca. Cea mai rapida modalitate de acces. Odata ajuns sus, am pornit gps-ul.
Biserica unitariana Ocland. Si-a capatat forma actuala in anii 1937-38, prin extinderea vechii biserici medievale, construite pe la sfarsitul secolului al 13-lea. Un ascunziº foarte bun. Am gasit si aceasta geocutie.
Poarta secuiasca Ocland. Initial a fost acoperita cu sindrila, dar in 1938 sindrila a fost schimbata cu tigle.
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.