Localitatea Mesteru (judetul Tulcea) Resedinta: Dorobantu.
Bazilica paleo-crestina Niculitel la 32,19 kmBazilica paleo-crestina se afla pe strada Muzeului numarul 1, in partea de nord-est a satului Niculitel. A fost ridicata la sfarsitul secolului al IV-lea, in timpul domniei imparatilor Valens si Valentinianus, si a suferit modificari in secolul al V-lea, in timpul domniei imparatului Theodosius al II-lea.

Este vorba despre un obelisc inalt de vreo 3 m, construit din piatra, dedicat eroilor din comuna Niculitel, cazuti in cele doua razboaie mondiale.

Varful Tuguiata este cel mai inalt varf al Podisului Babadagului, avand 402 m. Geocutia de pe Tuguiata este deteriorata - Am gasit geocutia foarte usor, dar am constatat ca aceasta este deteriorata. Spre, incotro vrei - Avand in vedere ca veneam de la dealul cu bujori de langa satul Atmagea. Nu are valente peisagistice deosebite, platoul sau somital fiind o poienita inconjurata de padure.
Amfiteatrul de la Pietrele Scrise Casian la 49,97 kmIn vecinatatea Pesterii Sfantul Ioan Casian se afla doua inscriptii scrise in stanca, la o distanta de aproximativ o suta de m una de alta. Localnicii le-au denumit Pietrele Scrise, si au fost cercetate in 1912 de catre istoricul Vasile Parvan, parintele arheologiei romanesti.
Vechiul cimitir turcesc Iaila la 11,49 kmPasul Iaila - Yayla - Carapelit - 192 m - desparte Muntii Macinului de Podisul Babadagului. Pe panta vestica a pasului, sub culme, se afla un vechi cimitir turcesc, zice-se parasit, desi, de la unul dintre locuitori am aflat ca n-ar fi decat neingrijit.
Stejarul din Valea Cozluk Muntii Macinului la 26,13 kmTraseul turistic Cozluk, marcat cu punct rosu, trece prin valea Cozluk. Lipsa geocutie in stejar - Desi m-am invartit in jurul lui, am cotrobait in toate gaurile din stejar, nu am gasit geocutia. O minunatie de stejar - Desi nu am gasit geocutia, este o minunatie de copac pe care te bucuri ca l-ai gasit. Chiar langa drum putem vedea un stejar imens, cu circumferinta de 5,5 m.
Mormantul lui Sari Saltuk Baba Dede Babadag la 32,76 kmMausoleul lui Sari Saltuk Baba Dede se afla in orasul Babadag, pe strada Macin numarul 11. Se pare ca are mormante si mausolee in mai multe locuri din lume, iar explicatia ar fi ca este un exemplu in ochii publicului de azi.
Locuinta rupestra Dealul Baroi Harsova la 39,17 kmLa nord-vest de Harsova, intre Dunare si drumul national DN2A, pe dealul Baroi, se afla un sit arheologic rupestru. Incercare de localizare nereusita - Avand la dispozitie coordonatele precizate in Repertoriul Arheologic National, am incercat localizarea sitului arheologic rupestru. In terasa inalta a dealului se vede o cavitate, care a fost folosita ca si locuinta rupestra, probabil si ca complex monahal.
Pestera La izvor Cheile Dobrogei la 47,7 kmPestera La izvor se afla in capatul de nord-est a cheilor, la iesire spre Cheia, la est de drumul judetean DJ222, si la sud de Izvorul Cheile Dobrogei. Cavitatea este plina cu icoane, cruci, lumanari, picturi religioase, si cu un panou pe care este scris Pestera Pelerinului.
Geamia sultanului Mahmut Harsova la 39,04 kmGeamia sultanului Mahmut a fost construita in jurul anului 1812, in timpul sultanului Mahmut al II-lea. Minaretul si cladirea geamiei se afla pe strada Vadului numarul 8, este monument istoric, avand codul CT-II-m-A-02892.
Cismeaua din Mireasa la 48,06 kmCismeaua otomana de la Mireasa, sau Cismeaua lui Mirza Bei, este o fantana foarte bine conservata. Prezinta o inscriptie scrisa in turco-osmana, cu versete din Coran.
Canaraua La Porumbei Harsova la 38,32 kmCanaraua La Porumbei se afla pe malul drept al Dunarii, la poalele dealului Celea Mare, la sud-est de orasul Harsova, si in amonte de stanca Mosu si Baba. Denumirea provine probabil de la multitudinea de gauri, cuiburi de porumbei, din peretele stancilor.
Sfinxul cu ochii acoperiti Casian la 49,66 kmLa vest-nordvest de Pestera Sfantului Ioan Casian, la aproximativ 150 m distanta, exista un grup interesant de stanci. Atrage atentia o stanca orientata spre lac, care are profilul unui cap de om, dar cu ochii acoperiti, ca si cum ar purta niste ochelari sau o casca.
Cetatea Ibida Slava Rusa la 23,86 kmCetatea Ibida este situata la marginea de vest a satului Slava Rusa, pe valea paraului Slava. Este singura cetate al carei spatiu fortificat este strabatut de un curs de apa, si prezinta lucrari de indiguire, canalizare, poduri.
Canionul de argila Galbiori la 48,23 kmCanionul de argila se afla la aproximativ 3 km vest de satul Galbiori, si la 600 m est de varful dealului Allah Bair. Intr-un mic parau cu multe meandre s-a format un canion interesant, cu pereti inalti de argila.

Manastirea Sfantul Ioan Casian a fost infiintata in anul 2003. Include patru corpuri de chilii, cu trapeza si sala de intruniri si conferinte, respectiv o clopotnita.
Manastirea Cerbu la 10,86 kmEste o manastire infiintata recent, in anul 2000, bisericuta, corpurile de chilii fiind construite intre 2000-2006. Scorburi fara cutie, dar pline cu furnici - Cred ca am gasit copacul despre care se vorbeste in informatia ajutatoare, a se vedea poza atasata, dar toate scorburile erau goale. Manastire langa padurea Topolog - Dupa ce am facut o plimbare in padurea Topolog, si am gasit boboci de bujori, m-am oprit la Manastirea Cerbu. Atrag atentia 9 troite dispuse in zig-zag pe panta unui deal din incinta, traseul lor inchipuind Drumul Crucii si conducand la un paraclis central.

Dealul cu bujori - Atmagea, Ciucurova. Bujori fara petale - Sosind dinspre nord, am gresit intersectia. Bujori cu boboci - Am reusit destul de usor sa gasim poiana cu bujorii.
Tavanul Cheile Dobrogei la 47,83 kmDaca cauti un loc sa te adapostesti de ploaie sau arsita soarelui, sub tavan este locul potrivit pentru tine. Tavanul este o formatiune in stanca, o cavitate cu podeaua si tavanul aproape plate si horizontale.

Trestenic este unul dintre satele componente ale comunei Nalbant. Pe site-ul comunei, la capitolul obiective turistice este trecutã Cismeaua din Padurea Trestenic, dar fara nici o alta precizare.

Este vorba despre o mica grota suspendata intr-o inalta faleza ce domina valea Casimcei. Locatie deosebita - Am pornit sa explorez zona Manastirii Pestera Sfantului Ioan Casian la primele ore ale diminetii. Face parte din complexului geologic Cheile Dobrogei - Gura Dobrogei.
Baile termale Puturoasa Harsova la 40,47 kmLa aproximativ 2,5 km distanta spre nord-vest de orasul Harsova, pe malul Dunarii, se afla un zacamant de ape mezotermale sulfuroase. Datorita continutului bogat de sulf, aerul din acest loc are un miros aparte, zona primind denumirea de Puturoasa.
Zidul Genovez Canaraua turceasca Harsova la 38,94 kmO plimbare pe platoul promontoriului calcaros numit Canaraua Turceasca, merita a fi facuta, si pentru panoramele pitoresti, avand ca punct de interes orasul Harsova. Sit sub constructie - Dupa ce am vizitat Baile Puturoasa, Dealul Baroi, Canaraua Rosie, Camera patrata cu etaj, Piatra cu capac, Crucea comemorativa de pe Dealul Catedralei. Un relict al varstei medievale a cetatii il constituie impresionantul Zid Genovez, aflat la baza canaralei.
Canaraua Tiganeasca Harsova la 39,53 kmGeoobiectivul este centrat pe blocul de stanca, a carui parte inferioara se aseamana cu un urias craniu. De identificat localizarea exacta a stancii Cocosatul.
Troesmis la 25,51 kmCetatea Troesmis, una din cetatile principale ale getilor, se afla pe malul bratului Macin al Dunarii, in dreptul localitatii Turcoaia, la o distanta de 3 km de aceasta.
Cetatea Carsium Harsova la 38,97 kmSitul arheologic se afla pe malul Dunarii, la marginea sudica a orasului Harsova. Cetatea Carsium reprezinta, de fapt, ruinele unei cetati medievale, ce a fost inaltata din materiale de constructie ale anticului castru roman Carsium.
Fosta scoala Harsova la 39,24 kmAnsamblul constituit din fosta scoala si fosta locuinta a directorului scolii se afla in Harsova, pe strada 9 Mai numarul 2. A fost construit la inceputul secolului al XX-lea, in 1902, si este monument istoric categoria B, avand codul LMI CT-II-a-B-02889.
Tabia Veche la 39,46 kmPe malul drept al Dunarii sunt cunoscute cel putin doua cetati getice: Dinogetia (Garvan) si Noviodunum (Isaccea). Panoramele satelitare realizate de Google Earth evidentiaza insa si alte amprente ale solului specifice urmelor unor cetati antice, precum cea numita Tabia Veche.
Crucea Inalta Orasul de Floci la 45,8 kmCrucea Inalta din Gura Ialomitei a fost asezata de Matei Basarab, si dateaza din anul 1639. Construita cu prilejul trecerii domnitorului Matei Basarab prin Orasul de Floci, Crucea Inalta (3 m) a fost mutata in zilele noastre, de un primar cu initiativa, in preajma localitatii Gura Ialomitei, la marginea Padurii Chirana, dar in in plin camp agricol.
Casa cu papusi Babadag la 31,21 kmCasa cu papusi se afla la intrarea dinspre sud-vest a orasului Babadag, pe strada Republicii numarul 261. Numele orasului Babadag (in trecut Babatag) vine din limba turca si inseamna Muntele Tatalui.
Coltanii Mari la 26,95 kmRezervatie geologica, botanica si faunistica, Coltanii Mari reperezinta un afloriment de sisturi verzi. Cele mai vechi din Dobrogea expuse la suprafata, varsta caledonica circa 600 milioane de ani.
Culmea Pricopanului - Muntii Macin la 38 kmCulmea Pricopanului este creasta secundara, dar impunatoare a Muntilor Macin, caracterizata prin uriase formatiuni granitice, stanci semete si panorame vaste de jur imprejur. Peisajul ca si relieful este de tip alpin si chiar daca inaltimea culmii pare aparent mica, efortul este usor sustinut la urcus.
Histria la 56,1 km. Histria, cel mai vechi oras de pe teritoriul actualei Romanii, a fost fondata de colonistii greci veniti din Milet la jumatatea seculului al VII-lea ante Chr. A fost parasit de ultimii lui locuitori in a doua jumatate a secolului al VII-lea post Chr.
Biserica ingropata Istria la 50,81 km. Istria (in trecut Caranasuf, in limba turca Karanasuf) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume. Numele turc al localitatii in traducere inseamna Nasuf cel Negru, Nasuf fiind intemeietorul satului.
Mosul Casienilor Casian la 50,24 km. Mosul Casienilor se afla la est de Manastirea Pestera Sfantului Ioan Casian, la vest si in vecinatatea Banutilor Dobrogei. Este o stanca interesanta, care privita dintr-un anume unghi se aseamana cu un chip uman.
Cetatea antica Dinogetia Garvan la 52,05 km. Cetatea antica de la Dinogetia este un sit arheologic complex, pluristratificat, in a carui arie au fost identificate in urma cercetarilor arheologice de teren efectuate in cursul secolului XX urmatoarele. Cetatea buruienilor si ierburilor aromatice - De pe drumul asfaltat se poate ajunge pana la poarta sitului arheologic cu masina, pe un drum de pamant, posibil inundat cu ocazia ploilor. O asezare getica preromana, un castru roman din secolul al II-lea (bine documentat epigrafic), o citadela romana tarzie (sfarsitul secolului III - inceputul secolului al VII-lea) si cetatea medio-bizantina (datand din secolele X-XII).
Biserica romano-catolica Mihail Kogalniceanu la 62,76 km. Biserica romano-catolica Sfantul Anton de Padova se afla in localitatea Mihail Kogalniceanu, pe strada Tudor Vladimirescu numarul 124. Construita in anii 1897-1898, este cea mai mare biserica germana din Dobrogea, dar nu este monument istoric.
Izvorul vietii si Crucea Sfantul Ioan Casian la 50,17 km. La est de Manastirea Sfantul Ioan Casian, in Poiana Crucii, se afla un izvor cu o apa rece si limpede, Izvorul vietii. Completari la descriere - Izvorul nu se afla chiar in Poiana Crucii, ci doar langa, intr-o vale acoperita cu vegetatie deasa. Langa izvor a fost ridicata o cruce de catre Arhiepiscopul Tomisului Lucian Florea, in amintirea Sfantului Ioan Casian.
Geamia Memet Efendi Cernavoda la 68,8 km. Geamia Memet Efendi se afla in Cernavoda, la intersectia strazilor Anghel Saligny si Garii. Mentionata si de catre celebrul calator otoman Evliya Celebi, a fost construita in anul 1756 de catre sultanului Osman al III-lea.
Podul si cazematele germane de langa Balta Salcuta la 53,6 km. Pe DN 22E, ce pleaca din satul IC Bratianu, punctul de trecere cu bacul spre si dinspre Galati, spre interiorul Dobrogei, la 8 km de sat, dar pe teritoriul satului Garvan, se afla Balta Salcuta, amenajata si pentru pescuit de agrement. Dupa ce a plecat ciobanul cu turma de oi - Prima data am ajuns la capatul nordic al ramasitelor podului german. Geocutia de la piciorul podului german - Desi am mai vizitat ruinele podului german, carora de altfel le-am admirat trainicia, nu stiam ca au si secrete. Vizavi, peste sosea, se afla picioarele unui pod neterminat, precum si ruinele catorva cazemate.

Satul Corbu a fost infiintat in 1968 prin comasarea satelor Corbu de Jos (in trecut Gargalicul-Mic, in limba turca Asagi Kargalik) si Corbu de Sus. Localitatea este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Cetatea Argamum la 53,38 km. Ruinele cetatii Argamum se afla in apropierea localitatii lipovene Jurilovca, pe Capul Dolosman, pe malul lacului Razim, la 20 de km sud-vest de bratul Sfantu Gheorghe si la aproximativ 40 km de Histria.
Buncarul de la Vadu se afla in extremitatea sudica si pe malul vestic al lacului Nuntasi. Acces din drumul judetean DJ226, spre est, pe un drum de pamant.
Bazin apa Targusor la 52,4 km. La est de localitatea Targusor, in apropierea statiei de cale ferata Targusor Dobrogea, putem vedea un interesant turn construit din caramida, deosebit de fotogenic.
Biserica catolica Oituz la 68,57 km. Satul Oituz din judetul Constanta apartine de comuna Lumina, din cate stim este localitatea maghiara cea mai estica si sudica, a fost infiintata pe 23 aprilie 1923. Aici au primit pamant de la regele Ferdinand soldatii ceangai din satul moldovenesc Luizi-Calugara, care au luptat in primul razboi mondial.
Ganditorul de la Hamangia Cernavoda la 68,5 km. In fata cladirii primariei din Cernavoda sunt expuse replici de dimensiuni mari ale celor doua statuete celebre, Ganditorul de la Hamangia. Alte replici, cu dimensiuni reale, sunt expuse in muzeul de istorie de la Cernavoda.
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.