Ce atractii importante si populare sunt in apropierea obiectivului turistic Cioboteni?
Basorelieful palpabil Sumuleu Ciuc la 830 m. Placheta din bronz se afla pe un soclu din andezit, pe care nevazatorii gasesc informatii scrise in Braille. Basorelieful palpabil Sumuleu Ciuc se afla vizavi de biserica franciscana, in parcarea amenajata de pe cealalta parte a drumului.
Baia Calugarilor la 830 m. Pe locul unde are loc pelerinajul de sambata de Rusalii la care participa sute de mii de unguri catolici, in Sumuleu-Ciuc, pe teritoriul din spatele catedralei si manastirii se afla mai multe izvoare de ape minerale. Aici s-a construit o gradina pentru pelerini cu ajutorul voluntarilor. Un ascunzis usor accesibil si interesant. Am gasit geocutia relativ usor si am introdus o moneda de 1000 lei vechi. Foarte interesant locul si ansamblul bailor.
Biserica catolica - Pauleni-Ciuc la 1,4 km. Distanta pana la Miercurea-Ciuc este de numai 5 km. De sus, de pe promontoriul pe care este cocotata cocheta biserica a Paulenilor, am urmarit joaca, din curtea scolii de jos, a doi sateni costumati in stravechi straie de luptatori mongoli, ce-i invatau pe copii sa traga cu arcul. Pauleni-Ciuc se afla în estul depresiunii Ciucului de Mijloc, la nord de Sumuleu.
Turn belvedere Sumuleul Mare Judetul Harghita la 1,6 km. Loc de pelerinaj al secuilor, al ceangailor din Moldova si al romano-catolicilor in general, Sumuleu Ciuc este un cartier al orasului Miercurea Ciuc, in partea de nord-est a acestuia. Desi am urcat seara tarziu, a fost minunat. Un urcus foarte frumos pentru o dupa amiaza. Am luat-o pe calea directa.
Biserica catolica Toplita-Ciuc la 2,3 km.
la 2,4 km. Biserica se afla pe deal, inspre est. Cutia ascunsa de tine a ramas la locul ei? Ajungand la fata locului, mi-am dat seama ca de fapt aceasta este a doua geocutie a bisericii din Soimeni. Satul Soimeni, component al comunei Pauleni-Ciuc, este accesibil pe drumuri asfaltate, atat dinspre vest, dinspre centrul de comuna, cat si dinspre sud-vest, dinspre Miercurea Ciuc.
Casa de studii a piaristilor - Miercurea Ciuc la 2,5 km. Cladirea se afla in spatele Liceului Teoretic Márton Áron din Miercurea Ciuc. Casa de studii a piaristilor este coordonata de preoti-profesori calugari ai Ordinului Piaristilor, a caror misiune este educarea tineretului.
Ciotul plopului negru - Toplita-Ciuc la 2,6 km. Mai exact doar ramasitele copacului, deoarece plopul a fost taiat. In Toplita-Ciuc, suburbia orasului Miercurea Ciuc, la aproximativ 100 m de conacul Lázár, putem vedea un plop negru cu circumferinta de 4 m.
Gradina Micurin - Miercurea Ciuc la 2,7 km. Gradina Micurin este un loc legendar, dar mai mult pentru cei care au terminat scoala in liceul Márton Áron din Miercurea Ciuc.
la 2,8 km. Cu multe dificultati, dar am gasit pana la urma si aceasta geocutie. Nu am participat la ascunderea acestei geocutii, si totusi, stiam exact unde este ascunzisul.
la 2,9 km. Satul mai are insa un locas religios, capela pe care o prezentam in continuare. Am gasit geocutia putin dizlocata din locul ei, pe partea cealalta a gardului. Satul Delnita, apartinand comunei Pauleni-Ciuc, este cunoscut prin Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, unul dintre cele mai valoroase monumente din Secuime.
la 3 km. Delnita, ocolit de DN 12A, se afla la 8 km est de Miercurea-Ciuc. In peripluul nostru pe la bisericile din satele secuiesti (multumita informatiilor trekkingklubului), popasul la biserica din Delnita era unul obligatoriu. Este una din cele mai vechi asezari ai zonei, de pe vremea Arpazilor (inaintea anului 1301, anul mortii ultimului rege maghiar din dinastia Arpazilor).
Drumul Targului Delnita - Barzava - Frumoasa la 3 km. Acum 4-500 de ani, locuitorii Ciucului de Sus tineau targuri regulate in locul numit Poarta Targului, care se afla la nord de biserica romano-catolica Sfantul Ioan Botezatorul din Delnita, in punctul culminant al drumului de exploatare Drumul Targului.
Baile Arinul Rotund la 3 km. Baile Arinul Rotund, desi se gasesc la mica distanta de Miercurea Ciuc, sunt mai putin cunoscute si vizitate. Accesul este destul de dificil din cauza drumului destul de prost.
la 3,2 km. Este dotata cu sistem automat pentru spalare si dezinfectare, sistem de aerisire si odorizare, iluminare interna automata, sistem de siguranta. Toaleta publica de pe piata Gal Sandor a costat 319 mii de ron.
Fantana Fontana Toplita Ciuc la 3,3 km. In Toplita Ciuc a fost gasita o apa minerala usor gazoasa, cu aroma placuta, avand temperatura de aproximativ 18-20 grade C, care s-a dovedit a fi potabila. In partea nordica a municipiului Miercurea Ciuc, in anii 80 au fost efectuate mai multe foraje, pentru a cauta noi surse locale de apa.
Lacul Suta la 3,3 km. Lacul Suta este un lac artificial, creat pe paraul Fitod, langa Miercurea Ciuc. In prezent lacul Suta I a fost secat din cauza unor lucrari de amenajare. Dupa ce ne-am invartit mult si bine prin Miercurea-Ciuc pentru a putea iesi din oras spre lacul Suta, Leliceni, Misentea etc.
Salcia Miercurea Ciuc la 3,7 km. In Miercurea Ciuc, intre Parcul Central si Piata Cetatii, langa Bulevardul Timisoarei, intre blocuri, gasim o salcie cu doua trunchiuri, cu o forma interesanta.
Patinoarul Vakar Lajos Miercurea Ciuc la 3,8 km.
la 3,9 km. Construirea cetatii incepe in anul 1623 din din ordinul lui Hidvégi Mikó Ferenc, consilier al principelui BethlenGábor, diplomat, cronicar, capitan al scaunului Ciuc. Nu puteam s-o ratez :). Sunt prima persoana, care am gasit aceasta geo-cutiuta :). Cetatea Mikó se afla in centrul administrativ vechi al orasuluiMiercurea Ciuc.
la 3,9 km. Monumentul Pictura Sangeroasa, in limba maghiara Vereskep, sta pe punctul culminant al soselei Miercurea Ciuc - Leliceni. Dupa cum se poate constata din fotografia atasata, Pictura Sangeroasa a fost reconditionata, nu doar la fata - acum, mult mai sangerie - ci si la corp, fiindu-i construit un nou piedestal.
Teiul de 500 de ani din Leliceni la 4 km. Teiul de langa biserica comunei Leliceni a fost plantat probabil in prima parte a anilor 1500. Am pus in cutie un GeoKret. Am mai stat jumate de ora sa admiram. E Harghita 40 GeoKret. Traieste in memoria oamenilor ca fiind un copac singuratic, care a strajuit biserica.
Podul Ligat Miercurea Ciuc la 4 km. Podul Ligat leaga zona centrala a orasului Miercurea Ciuc cu partea orasului numita Ligat. Podul pasaj feroviar, complet renovat, a fost inaugurat pe 22 decembrie 2023, dupa o reconstructie care a durat 19 luni.
la 4 km. la 4,1 km.
Biserica catolica Jigodin la 4,9 km. Biserica romano-catolica din Jigodin este declarata monument conform registrului monumentelor ale judetului Harghita din 1992. Construit in secolul al XV-lea, in stil gotic, reconstruit in secolul al XVIII-lea in stil baroc.
Valea paraului Oroci la 4,9 km. Soimeni se afla la est de Pauleni si Cioboteni, localitate tipic subalpina de la poalele muntilor Ciucului. Pana la inceputul anilor 1700 a apartinut de Cioboteni, iar din punct de vedere bisericesc pana de curand de parohia Sfantul Pavel.
Baile Barzava la 5 km. Zona are o flora si fauna bogata. Cadrul natural al bailor este unul de un pitoresc aparte (a se vedea foto atasata). Baile Barzava se situeaza la est de satul Barzava, langa paraul cu acelasi nume.
Biserica catolica Sfantul Anton din Padua Ciceu la 5,3 km. Pelerinajul anual are loc in ziua de 13 iunie. Biserica romano-catolica din Ciceu, monument istoric si arhitectural, a fost sfintita cu hramul Sfantului Anton de Padua in 1783.
la 5,3 km. Prima capela de lemn a fost inaltata de familia Egri in 1792, apoi, intre anii 1794-1821 a fost inaltata capela de piatra. Am aflat, ulterior descoperirii geocutiei, amanunte interesante legate de acest ascunzis. Capela este la doi pasi de cealalta biserica a Barzavei. Capela romano-catolica este inaltata in locul numit Gradina Capelei.
la 5,4 km. Ce poate fi mai interesant, decat sa cauti o geocutie noaptea, intr-un cimitir parasit. Cimitirul vechi din Jigodin, Miercurea Ciuc.
Cioboteni in limba maghiara - magyarul: Dobogtató Csobotfalva