Cunosteam deja zona, deoarece am mai fost la furnalul din Bodvaj, respectiv la pestera cu apa minerala din apropiere.
Pana in anul 1850 strandul era vizitat doar de membrii familiei si invitatiilor lor. Strandul Urmanczy din Toplita se afla la 677 m deasupra nivelului marii, intre anii 1228-1948 era parte componenta a teritoriului familiei Bánffy.
Putin sau deloc cunoscut, pasul Hanului face trecerea din valea Tarhausiului (bazinul Trotusului) in cea a Tarcutei (bazinul Bistritei).
Cunoscuta indeobste sub denumirile Saua Sandrului sau Poarta Vantului, Poarta Vanturilor, curmatura dintre varfurile Miches de 1559 m, al doilea spre nord dupa Sandru Mare, si un varf fara nume de 1531 m, premergator Nemirei Mici, are 1428 m.
Odata ajuns in sat, am inceput sa caut geocutia in clopotnita de la prima biserica. Clopotnita din lemn din secolul VIII, realizari ale arhitecturii populare locale.
Am ajuns pe Varful Piatra Zimbrului in doua randuri.
Stanca Dochiei este un cunoscut obiectiv turistic, despre care exista mai multe legende. Este o stanca mare, impresionanta, care se afla intr-un luminis.
Poiana suspendata de pe valea paraului Sterp.
Izvor si fantana din beton imprejmuite, la 500 m sud de Santimbru Bai, langa poteca turistica marcata cu banda albastra.
Am pornit intr-o excursie de doua zile. Superbe locuri, frumoasa manastire, invesmantata la timpul in care am gasit ascunzisul in mantie de iarna. Amplasamentul obiectivului il face usor accesibil vizitatorilor si credinciosilor.
Am gasit aceasta geocutie, fara gps. Harabeck si Iris (UC Team). Am gasit cutia.
Am gasit geocutia. Am gasit geocutia cu numele de Piramida din Apa, ascunsa pe varful peninsulei din lacul de acumulare Sub Cetate. Este a doua incercare, deoarece prima data am ajuns la fata locului dupa inserare.
Dupa ce am ratat cutia de pe Varful Iavardi, speram sa o gasim macar pe cea de la Stanca Bufnitei. Am fost din nou la Stanca Bufnitei. Stanca Bufnitei a fost cel de al treilea obiectiv al turei noastre in circuit, in jurul muntelui Iavardi.
Peretele de bazalt Piatra Cioplita Comana de Sus Rezervatia naturala de tip geologic reprezinta cel mai sudic punct de eruptii de bazalte din Muntii Persani, respectiv al neovulcanismului din tara. Arie protejata de interes national, monument al naturii, are o suprafata totala de 1 hectare, din care pe 0,3 hectare gasim bazalte cu aspect columnar.
Biserica Siechhof, dedicata Sfantului Duh, cunoscuta in 1575 sub numele de Leprosorium, dateaza din secolul al XVI-lea. Pe peretele bisericii a fost amplasat un amvon exterior, numit Pesthanzel, din care se predica leprosilor.
Acum 4-500 de ani, locuitorii Ciucului de Sus tineau targuri regulate in locul numit Poarta Targului, care se afla la nord de biserica romano-catolica Sfantul Ioan Botezatorul din Delnita, in punctul culminant al drumului de exploatare Drumul Targului.
Schitul Mastacan Infiintat in 1996 de trei maici de la M-rea Varatec, schitul se pustieste dupa 1999, chiar dupa ce i se construise o bisericuta de lemn. Din 2001 devine schit de calugari, dar cu cate un vietuitor pasager, abia din 2002 populandu-se prin venirea a 4 calugari de la Manastirea Ceahlau.
Biserica este o expresie a stilului arhitectural (popular) moldovenesc. Puteti vedea un fotoreporaj cuprinzand un traseu cultural in comuna Straoane pe Munte si Flori.
Satul sa unit cu Sumuleu in 1941. Am cercetat minutios prezumtivul ascunzis (scara acoperita), dar in zadar.
Varful Harghita Madaras este una dintre cele mai spectaculoase varfuri din cauza constructiilor religioase. Cutia bine ascunsa, dar usor de gasit. Relativ frumoasa vreme, mersi.
Eram in drum spre casa.
Conform unei legende secuiesti locale, pe valea paraului Rica/Rika, sub culmea pe care se afla Cetatea Reka, sub o stanca de calcar, se afla mormantul reginei Reka. Ea a fost prima sotie a hunului Attila, fiica printului Keve si mama printului Csaba.
Varful Nascalat Muntii Ciucului Refugiul Varful Ascutit Stancile Turnuri din Padurea Slanic Biserica catolica inchinata Sfantului Iosif, a fost construita in 1896, prin demolarea manastirii maicilor dominicane (cumparate mai tarziu de franciscani) si a turnului lacatusilor. Catedrala a ars in anul 1983, si a fost reconstruita in 1984, in stil neo-clasic si eclectic.
Biserica catolica Sfantul Ladislau Frumoasa Biserica romano-catolica din Frumoasa a fost construita intre 1880 si 1892 dupa planurile arhitectului Kiss Sandor din Ciumani, executata de constructorul Szasz Istvan, in stil neogotic. In 1897 a fost binecuvantata de Arhiepiscopul din Ciucul de Sus, Muranyi Kalman.