 |
|
Navigheaza pe teren in timp real, te ajutam sa gasesti obiectivul turistic! Dupa autentificare.
|
| | |
|
|
|  |

Zona Ghimesului incepe de la Pasul Ghimes, de sub varful Viscol. Aici atinge punctul sau culminant drumul 12A care vine de la Miercurea Ciuc si ne duce spre Defileul Ghimesului... Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real catre Pasul Ghimes - dupa inregistrare.
***
|
Cateva poze din albumul foto Pasul Ghimes: Odihna  Casa
Ai ajuns deja in acest loc, si ai reusit sa surprinzi ipostaze deosebite ale acestui geoobiectiv? Incarca pozele tale in albumul foto Pasul Ghimes!
>>> Vizitati Pasul Ghimes si celelalte obiective turistice prezentate. Multe dintre ele sunt locuri inedite, mai putin cunoscute. Va invitam sa le descoperiti!
|
Ce atractii importante si populare sunt in apropierea obiectivului turistic Pasul Ghimes? (detalii dupa autentificare) Manastirea Fagetel la 820 m Aflata sub Pasul Ghimes, aproape de izvoarele Trotusului, manastirea este un obiectiv turistic in sine. Interesant prin aspectul arhitectural si prin istoric, un loc de reculegere spirituala, dar si un punct de plecare-sosire pentru cateva trasee de drumetie prin Muntii Ciucului sau ai Hasmasului. Am pornit intr-o excursie de doua zile. Amplasamentul obiectivului il face usor accesibil vizitatorilor si credinciosilor. Izvorul de sub Dealul Paltin - Izvorul Trotusului la 1,3 km Pe partea cealalta a drumului este posibilitate de parcare, apa curge din trei tevi de scurgere, iar izvorul se afla putin mai sus, imprejmuit cu un gard. Intre manastirea Fagetel si Izvorul Trotusului, la poalele versantului Dealului Paltin (Jahor), se afla un izvor de apa potabila de buna calitate. Biserica ortodoxa - Fagetel la 2,5 km Fagetel este un sat al comunei Frumoasa, desi il desparte un munte de restul comunei, fiind situat de cealaltă parte a Pasului Ghimes, in Valea Trotușului, nu foarte departe de izvoarele acestuia. Mi-am propus azi sa ajung pana la izvoarele Trotusului, pornind din satul Fagetel. Cred ca e la baza piciorului, intre cele doua scanduri din care e format. Lacul de baraj Frumoasa la 3,2 km Cu ocazia unei plimbari din tabara am gasit geocutia. Am fost primul care a gasit geocutia ascunsa langa lacul de acumulare de langa Frumoasa. Cetatea de pamant uitata la 3,9 km Se pare, asa cum ni s-a sugerat din partea Trekkingklub-ului, ca ceea ce ei numesc Cetatea de pamant uitata este Cetatea geto-dacica ce apare consemnata in lista oficiala a siturilor arheologice din Romania ca fiind localizata in punctul Var. Pentru ziua de azi, ne-am propus o mica tura in circuit, pornind
din Frumoasa, urcand pe Drumul Muntelui pana pe Muntele Paganul,
vizitand apoi Cetatea de pamant uitata, cu coborare la Baile Cibre si
intoarcere in sat. Drumul de caruta Moartea Nadejdea la 4,1 km Aici se afla drumul de caruta, unde o persoana numita Sipos a murit sub caruta rasturnata. In amonte pe paraul Baracasa, la 500 m spre est de izvorul de apa minerala, la nord de drum, se afla pasunea numita Moartea. Apa minerala de la Rompatel Nadejdea la 4,6 km Apa minerala de la Rompatel contine calciu-magneziu-bicarbonat si depune tufa de calcar. Am ajuns in acest loc, dupa ce am parcurs poteca Rompatel. M-am intors la Nadejdea, unde in cadrul unei drumetii mai lungi am identificat si izvorul Rompatel. Localnicii spun ca aceasta apa minerala are proprietati terapeutice, multi o folosesc chiar si azi. Troita cu palarie Drumul Muntelui Frumoasa la 5 km Este descris pe placa informativa aflata in piata bisericii romano-catolice. In iunie 2013 am ascuns in acest loc o geocutie, ascunzisul fiind chiar in palaria troitei. Din Frumoasa porneste un traseu turistic marcat cu cruce rosie. Baile Cibre Frumoasa la 5 km La jumatatea drumului dintre Mihaileni si Frumoasa a existat, pana la ultima invazie tatareasca din secolul al XVII-lea, un sat numit Cibrefalva. Fotografia de la Baile Cibre care arata ascunzisul nu mai corespunde intru-totul cu realitatea. Fotografia cu pricina arata ascunzisul vechi, cu toate ca in imagine se vede si ascunzisul nou. Lamuriti, in urma lecturii precizarilor facute de Trekkingklub, unde se afla ascunzisul. Aici se afla un loc cu un farmec aparte, Baile Cibre, recent renovate - Aici sarbatoreau cei din Frumoasa zilele 1 Mai. Biserica catolica Sfantul Ladislau Frumoasa la 5,5 km Biserica romano-catolica din Frumoasa a fost construita intre 1880 si 1892 dupa planurile arhitectului Kiss Sandor din Ciumani, executata de constructorul Szasz Istvan, in stil neogotic. In 1897 a fost binecuvantata de Arhiepiscopul din Ciucul de Sus, Muranyi Kalman. Casa Memoriala Armeneasca Frumoasa la 5,7 km Cladirile din centrul satului Frumoasa, impreuna cu Casa Memoriala Armeneasca, alcatuiesc un mic complex urban coerent. Obiectele, care prezinta activitatea armenilor stabiliti in zona, sunt expuse in casa memoriala infiintata de Fundatia Sfanta Treime a Armenilor de limba maghiara. Centrul Memorial al Granicerilor Secui Frumoasa la 5,7 km Centrul Memorial al Granicerilor Secui a fost infiintat de administratia locala si Asociatia pentru Frumoasa, cu sprijinul guvernului maghiar. Centrul de expozitii prezinta trecutul militar al secuilor si rolul lor secular in apararea granitelor. Biserica armeano-catolica Frumoasa la 5,8 km Ansamblul bisericii armenilor stabiliti la Frumoasa este alcatuita din cladirea bisericii, zidul de incinta si capela acestuia. Biserica armeano-catolica din Frumoasa a fost construita incepand din anul 1762, din donatiile populatiei si asociatiilor Sfanta Treime si Patimile lui Isus. Pasul Ghimes in limba maghiara - magyarul: Gyimesi hágó
Valori naturale - Judetul Harghita * Detalii dupa autentificare.
|
Dupa autentificare
- Anuntare geoobiectiv nou, comentarii
- Cautare obiective turistice dupa cuvinte cheie sau coordonate
- Ultimele comentarii si obiective gasite
- Urmarire Pasul Ghimes
- Localizare pozitie pe harta
- Obiective apropiate si negasite, listate si pe harta
- Locatii turistice langa pozitia geografica a utilizatorului
- Navigare pe teren in timp real!
|
|
Geoobiective
Stii locuri de vizitat din judetul Harghita, frumoase si interesante, dar mai putin cunoscute? Prezinta-ne informatii despre aceste locuri, si da posibilitatea celorlalti sa le cunoasca nemijlocit! |
|
Comentarii
- De la Trekkingclub am aflat ca in Pasul Ghimes inca exista ascunsa o cutie. Într-adevar, este inca in acelasi ascunzis mentionat in descrierea locatiei.
- Iata doua trasee de drumetie in circuit, avand Pasul Ghimes ca punct de tranzit. Si care trec si pe la cateva alte geoascunzisuri.
- In locul descris al ascunzisului, am gasit doar o piatra. Acpoerisul pare renovat, cu folie pe sub sindrila.
- Surducul Varghisului Pesteri, ursi si lilieci. Zona este o adevarata cutie plina de surprize. Am stat cateva zile in Cheile Varghisului, am parcurs cateva trasee, am vizitat Pestera Mare de la Meresti (Orban Balazs) si am primit la randul nostru vizita unui urs, in fuga, este drept.
- Locuinta rupestra Dealul Baroi - Harsova Incercare de localizare nereusita. Avand la dispozitie coordonatele precizate in Repertoriul Arheologic National, am incercat localizarea sitului arheologic rupestru. Din pacate, nu am reusit sa gasesc cavitatea.
- Dealul Cetatii - Mera Sambata. Cu ocazia unei excursie cu bicicleta, am gasit aceasta geocutie.
- Biserica catolica fortificata - Bancu O noua cutie in locul celei disparute. Administrativ vorbind, implicit si istoric, si asa cum apare ea in catalogul monumentelor istorice din judetul Harghita. Biserica fortificata apartine satului Ciucsangiorgiu.
Ai ajuns aici si ai reusit deja sa vizitezi obiectivul Pasul Ghimes? Sau vrei doar sa comentezi, si sa completezi descrierea? Povesteste-ne despre experienta ta! |
|
|
|
|  |
|