Pixel
Navigheaza pe teren in timp real, te ajutam sa gasesti comoara ascunsa aici!
Pasul Liban - Ghid turistic atractii turistice - Autentificare/Inregistrare
 

Pixel

Pasul Liban, atractii turistice

Pasul Liban este o trecatoare intre Varful Amza - Muntii Gurghiu si Fagul Rosu - Muntii Harghita, si leaga Depresiune Giurgeu de Depresiunea Odorhei. Este denumit si Saua Liban, Pasul Sicas, Pasul Sicasau...

Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real - dupa autentificare.

***

Cateva poze din albumul foto Pasul Liban:

Cautand comoara
Cautand comoara
Indicator turistic
Indicator turistic
Fantana bauturilor
Fantana bauturilor
Pe Google Earth
Pe Google Earth
Izvor
Izvor

Ai ajuns deja in acest loc, si ai reusit sa surprinzi ipostaze deosebite ale acestui geoobiectiv? Incarca pozele tale in albumul foto Pasul Liban! In prezent avem in total 12123 poze pe site.

***
Geotrekking, sau geodrumetie pe romaneste, este un ghid turistic, respectiv o activitate pentru timpul liber in care se pune accentul pe drumetii si excursii. Utilizatorii cauta atractii turistice, valori naturale sau obiective cultural-istorice, mai mult sau mai putin cunoscute, care merita a fi vizitate.

Vizitati Pasul Liban si celelalte obiective turistice prezentate. Multe dintre ele sunt locuri inedite, mai putin cunoscute. Va invitam sa le descoperiti! Merita sa fii inregistrat!

>>> Intra in zona tainica a cautatorilor de comori virtuale, si cauta geocutia terenului de joaca Geotrekking ascunsa aici!

Cea mai apropiata localitate este Liban, se afla la 5,9 km distanta.
Ce atractii importante si populare sunt in apropierea obiectivului turistic Pasul Liban?
- Stanca Minunata la 3,3 km. Putem ajunge aici pornind de la Pasul Liban, urmand marcajul banda albastra, pana la poiana dintre Stanca Tiganilor si Stanca Minunata. Stanca Minunata. Putin mai sus de stana care se afla pe poiana de sub Stanca Minunata, porneste marcajul turistic, in padure, care urca pana pe varf.
- Lacul Dracului Harghita Nord la 5,2 km.
- Varful Amiaza la 5,6 km.
- Muntele Observatorul la 5,9 km.
- Urma pasilor lui Isus Ciumani la 6,6 km. Blocul de piatra pe care putem vedea urmele pasilor lui Isus se afla la sud - sud-vest de localitatea Ciumani.
- Mlastina Dupa Lunca Voslabeni la 7 km.
- Izvorul de langa paraul Loc la 7,9 km.
- Belvedere Veresvirag Ciumani la 8,2 km. Ciumani se afla la altitudinea medie de 745-770, la 9 km vest de Gheorgheni, pe DJ 126, la 3 km de Joseni si 12 km de Valea Stramba (DN 12).
- Piatra Mesei Carta la 8,2 km.
- Spre Piatra Mesei Carta la 8,2 km.
- Sicasau la 8,4 km. Felicitari pentru ascunzis. Intr-o dimineață cu soare, cu prietenul meu, am găsit această geocutie. Impreuna cu niste prieteni din Cluj. Ne-am plimbat pe la Stanca Minunilor, apoi am vizitat Liban, Sicasau si Izvoare.
- Pasul Ferto la 9,2 km. Din parcarea de langa izvor, portiunea mai lata a drumului potrivita pentru a lasa masina, intra in padure. Peste Pasul Ferto in luna iulie. Am gasit geocutia ascunsa langa Pasul Ferto, in timpul unei ture, cu ocazia caruia am trecut dinspre localitatea Madaras Ciuc spre Izvoare, dupa care am urcat pe varful Harghita Madaras.
- Clopotnita Tincani Izvoru Muresului la 10,5 km. Localitatea montana si statiunea climaterica de la poalele Muntilor Hasmasu Mare si versantul sudic al Muntelui Negru, Izvoru Muresului, este alcatuita din trei catune. Despre catun. Am fost motivati in cautarea cutiei de imaginea vechii clopotnite unde se afla ascunzisul.
- Sfinxul de la Izvoare la 12,3 km.
- Baile Madicea Carta la 12,8 km. Baile Madicea, sau Baile Carta, sunt situate la 4 km nord-vest de localitatea Carta, pe versantul estic al sectorului nordic al Muntilor Hargita. De Rusalii. Multa lume la incarcat sticle cu apa miraculoasa. Izvoarele de sub parau. In drum spre Piatra Mesei, am vizitat piscina aflata in paragina, si cele doua izvoare cu apa minerala de la Baile Madicea.
- Trambulina sarituri schi Valea Stramba la 13,1 km. Odinioara au fost organizate aici campionate nationale, chiar si concursuri internationale.
- Izvorul de leac pentru ochi Izvoru Muresului la 13,5 km. Pe partea geografica stanga se afla un izvor pretios, indicat si cu o tablita. Toamna izvorul e mai greu de gasit. Planuiam demult gasirea acestui geoobiectiv, si chiar daca trec destul de des prin Izvoru Muresului, doar azi am reusit sa ajung si aici.
- Izvorul Maria Izvoru Muresului la 13,6 km. Este numit si Izvorul de jos, respectiv Izvorul turistic al Muresului. Izvorul da, cutia ba. Gasirea locatiei nu ridica nici un fel de probleme, noi am abordat-o de pe drumeagul ce duce pe Varful Gretes. De Rusalii. Apa buna si rece intr-o zi calda de iunie.
- Via ferrata Pericolul Caprei Harghita Madaras la 13,9 km. Pericolul Caprei este primul traseu de via ferrata din Secuime. Prima data pe un traseu de via ferrata. Am parcurs drumul ce leaga localitatea Izvoare (dinspre Zetea, respectiv Sub Cetate) de statiuna Harghita Madaras, pe un drum, care vara arata ca un rau secat, plin cu stanci.
- Varful Gretes Izvoru Muresului la 14 km. Varful Gretes insa, aflat la sud de acest punct, nu este de origine vulcanica, ca restul masivului Harghitei. Dezastrul de pe varf. Am urcat cu masina pe drumul privat pana aproape de culme, oprind intr-un loc unde panta s-a redus aproape la orizontala, cu un spatiu larg pentru parcare. Superba zona. La intoarcere am coborat pe partia de schi din Izvor Muresului. Geocutie si ghiocei. Poate nu am ales momentul cel mai potrivit, era o vreme mohorata, am avut parte si de putina ploaie.
- Popasul cu priveliste Izvoru Muresului la 14,6 km. Vom gasi aici un loc de odihna, amenajat cu masa si banci. Destinatia locul de odihna. De la izvorul de leac pentru ochi am pornit spre varful Arama Neagra, dar intentionam sa ajung doar la popasul amenajat.
- Varful Harghita Madaras la 14,6 km. Harghita Madaras este una dintre cele mai populare partiide schi din Transilvania. Am gasit cutia veche. Cutia veche, cea ascunsa de Dianthus, exista in continuare. Pe platou. O tura de platou pe varful Madaras ce nu implica un efort prea mare. Apus de soare pe varf si o intalnire neasteptata. Excursia pe varful Harghita Madaras nu a fost una programata.
- Cascada Varsag la 14,7 km. Cascada Varsag.
- Pestera Sugau Muntii Giurgeu la 14,8 km. Pestera Sugau este o rezervatie speologica, care se afla in muntele Sipos, muntii Giurgeului, la nord de localitatea Voslobeni. Recomand. Un weekend superb la Pestera Sugau, baietii de treaba, ospitalieri. Un loc extraordinar. Inainte de a intra in pestera am cautat geocutia. Cutie noua. Am inlocuit cutia sparta cu o cutie noua.
- Izvorul Muresului Arama Neagra la 15 km. Pornim de langa gara statiunii Izvoru Muresului si urmarim traseul marcat cu cruce rosie.
- Moara de apa Tinka la 15,2 km.
- Clopotnita I Gheorgheni la 15,2 km.
- Cascada Paraului Saritor la 15,3 km. Izvoarele care apar sub varf au o curgere mai lenta, imbiba solul cu apa si impreuna cu conditiile climatic specifice etajului subalpin-montan superior creaza conditii pentru formarea turbei. Am sarit la... tinta!. Marcajul spre cascada seamana cu o tinta de tragere. Unde-s doi.... Cu un an in urma, cand am trecut prima oara pe la cascada, am fost foarte aproape de ascunzis, dar nu am insistat aproape convins fiind ca fizionomia ascunzisului s-a transformat radical in urma prabusirii stancilor. Am sarit cutia de la Cascada Paraului Saritor!. Am cautat in zadar cutia in toate micile si marile cavitati de pe peretele din stanga cascadei.
- Gara Gheorgheni la 15,5 km.
- Varsag la 15,7 km. Un nou ascunzis langa turnul de belvedere. Am gasit ascunzisul gol, pietrele care acoperau geocutia aruncate in jur, iar nu departe de copac am gasit si punga albastra.
- Lacul de acumulare Sub Cetate la 15,8 km. Lacul de acumulare a fost construit între anii 1976-1992, cu scopul de-a folosi cât mai eficient și mai variat cursurile de apă de suprafață. Piramida din Apa. In data de 19 septembrie 2010 am gasit geocutia cu numele de Piramida din Apa, ascunsa pe varful peninsulei din lacul de acumulare Sub Cetate. Intr-o zi noroasa, cu ploaie intermitenta. Este a doua incercare, deoarece prima data am ajuns la fata locului dupa inserare. Mersi pentru ocazie. Greu de ajuns pina la geocutie cu suflu.
- Biserica Sfantul Stefan Gheorgheni la 15,9 km.
- Piatra Mica a Bufnitei Harghita-Bai la 15,9 km.
- Statuia Sfantul Nicolae Gheorgheni la 16,1 km.
- Capela Sfantul Anton de la Madaras la 16,1 km. Capela Sfantul Anton apartinand satului Madaras are, ca institutie, o vechime apreciata de primaria localitatii ca fiind istorica, fara o data precisa, cladirea actuala fiind considerata de data recenta (probabil, secolul XX). In drum spre sarmale. In drum spre festivalul sarmalelor umplute de la Lazarea, am facut un mic ocol la binecunoscuta capela Sfantul Anton, pentru a gasi geocutia ascunsa aici. Pe urmele... inaintasilor!. La coborarea de pe muntele Harghita Madaras, spre Madaras, am cautat "pe ghicite" acest obiectiv.
- Biserica Sfantul Nicolae Gheorgheni la 16,2 km.
- Liceul Salamon Erno la 16,3 km.
- Muntele Mihai la 16,4 km. Pe versantul nordic al muntelui Mihai se afla o partie de schi, de categorie grea, dotata cu teleschi.
- Harghita Racu la 16,4 km. Felicitari pentru primul gasitor. Daca iti plac varfurile Harghitei, iti recomand ascunzisul de pe varful Harghita Siculeni, respectiv panorama de pe Varful Tesit din apropiere. Noi eram primii gasitori in carnetel. Fara poteca marcata, era interesant drumul prin padure.
- La mestecanis Borzont la 16,4 km. La mestecanis, sau Piemontul Nyires - Borzont.
- Biserica armeneasca Gheorgheni la 16,5 km.
- Baile Dugas Danesti la 16,6 km. Baile Dugas se afla langa localitatea Danesti. De dragul furnicilor, nu!. Nu ne-am indurat sa mai stricam inca odata (pentru noi ar fi fost prima oara) micul musuroi de furnici care era cladit in fata ascunzisului. O geocutie bine ascunsa. Prima data nu am vazut imediat geocutia, chiar daca am rascolit ascunzisul si am alungat si toate furnicile din zona.
- Baile Sfanta Ana Tomesti la 16,6 km. Baile Sfanta Ana sunt situate la marginea vestica a comunei Tomesti, langa Lacul Fara Fund si in apropiere de Turnul Ciuntit.
- Cetatea Racu la 16,6 km. Probabil o fortificatie din perioada Latene, folosit - conform vestigiilor arheologice - si in secolul I, apoi, dupa o perioada de intrerupere si in evul mediu timpuriu. Revalorizare. Am ajuns la cetatea Racu pe un traseu neconventional ce porneste din Siculeni si trece pe la Piatra Tabulata, pe care il vom descrie curand pe site-ul muntesiflori. O zi minunata. Ziua de azi a fost o zi minunata, nu numai din punct de vedere meteo, ci si din alte considerente. Am gasit geocutia primii. Marcajul cruce albastra, care duce pana aproape de cetate, apare doar din cand in cand.
- Clopotnita Strada Stejarului Gheorgheni la 16,6 km.
- Baile Dugas 2 Danesti la 16,7 km. Baile au fost fondate ca atare in 1929, cand in preajma unui cunoscut izvor mineralo-termal (20 grade C) a fost creat un amenajament pentru imbaiere, de catre Corpul Industriasilor din Ciucul de Sus. Geodomeniul furnicilor. Cand am ajuns la fata locului, prima data m-am plimbat putin in jurul bailor.
- Capela Sfanta Ana Tomesti la 16,7 km. Capela a fost construita de o bogata familie locala, Sandor, in 1861, dar, se spune, ca anterior ar fi existat o capela veche din 1592. Exact cum spune instructiunea. Am avut putin de lucru, pana am gasit geocutia ascunsa aici.
- Carta la 16,9 km. Carta timp indelungat a fost centrul Ciucului de Sus, o vreme fiind si centru administrativ, in comuna functionand vreme indelungata chiar si un spital comunal. Vom reveni cu mai multa imaginatie. Pe langa indiciul (incitant) din descrierea ascunzisului am primit de la administratorul site-ului indicatia sa ne incordam imaginatia la maximum pentru a-l gasi.
- Turnul Ciuntit Tomesti la 17,1 km. Se afla la 1 km nord-vest de sat, pe o creasta de 767 m. Totusi, chiar acolo e. N-o sa povestim cum am intrat in posesia cutiei, pentru a nu divulga despre ascunzis mai mult decat a vrut ascunzatorul.
- Barajul de la Zetea la 17,3 km.
- Gradina Csiky Gheorgheni la 17,4 km.
- Capela Sfanta Inima Gheorgheni la 17,6 km. Capela Sfanta Inima - Cetatea Both, Gheorgheni. Multumesc pentru ascunzis. In fata bisericutei statea o pereche de indragostiti.
- Gorodisul Sandominic la 17,7 km. De pe varful acoperit cu pasuni al Gorodisului, avem o panorama deosebita asupra comunei Sandominic, lacul de decantare din apropiere si muntele Hasmasul Mare.
- Drumul Transharghita la 17,9 km. Transharghita. Am trecut pe Transharghita cu un ARO.
- Fagul Inalt Gheorgheni la 18,4 km.
- Varful Harghita Siculeni la 18,6 km.
- Castelul Lazar Lazarea la 18,8 km. Castelul si-a capatat forma finala in timpul lui Lázár István IV ca simbol al pozitiei sale – fiind judele regal al scaunelor Ciuc, Gheorgheni si Casin. Geocutie suplimentara. Avand in vedere ca vizitarea castelului este suspendata pentru o perioada nedeterminata, iar ascunzisul se afla in interior, gabor77 a ascuns o geocutie suplimentara in exteriorul castelului.
- Clopotnita Lazarea la 18,9 km.
- Cetatea Tartod la 18,9 km. Cetatea Tartod este o fortificatie cu zid de piatra pe muntele Varhegy, la altitudinea 845 m, construita in secolul al XI-lea si abandonata in secolul al XIII-lea. Cutia nu mai este. Am gasit locul exact, dar cutia nu mai era.
- Capela Sfanta Ana Gheorgheni la 19,2 km.
- Partia veche de schi Gheorgheni la 19,3 km.
- Piatra Tabulata Siculeni la 19,5 km. Piatra Tabulata de langa Siculeni este o formatiune stancoasa interesanta, dar putin cunoscuta. Muzeu forestier la Stogul de Piatra. Am urcat azi pe varful Harghita Siculeni. Popasul de la Piatra Tabulata. Am ajuns la Piatra Tabulata urcand din Siculeni si tintind Varful Madaras.
- Piatra Scrisa Balan la 19,5 km.
- Izvorul Oltului la 19,7 km.
- Varful Harghita Ciceu Harghita-Bai la 20 km.
- Fantana Cerbul la 20 km. Fantana Cerbul a fost ridicata de catre Exploatarea de Gospodarie Comunala si Locativa Gheorgheni.
- Ciuperci de piatra Harghita Ciceu la 20,3 km. Pe partea vestica a platoului Harghita-Ciceu gasim niste formatiuni interesante de stanca, care sunt asemanatoare unor ciuperci uriase de piatra.
- Stancile Malnavesz la 20,6 km.
- Capela de pe muntele Bogat la 20,8 km. Din centru, pe traseul DJ 124 spre est putem ajunge la Satu Nou, Vacaresti si Mihaileni.
- Bucin la 21 km. O usoara plimbare. Dupa ce dimineata am gasit geocutia 14 Crosses, ascunsa langa mica bisericuta romano-catolica din Sovata, m-am dus sa verific geocutia de la cetatea Rabsonne. Un loc splendid. Am găsit, cu prietenul meu, și această geocutie.
- Mlastina cea mare Remetea la 21,6 km.
- Cetatea Bufnitei Harghita Bai la 21,7 km. Harghita. Peisaj perfect, un pic greu de urcat, dar merita efortul. Primul gasitor. Imediat dupa ce am aflat despre aceasta geocutie, am pornit in cautarea ei.
- Cariera Vacaresti la 22 km. Un ascunzis cu mai multe valente. Cariera din satul Vacaresti, comuna Mihaileni, acum in conservare, este una de andezit (vezi foto atasate) - roca magmatica cu 60% dioxid de siliciu, folosita in constructii si pavaje.
- Muntele Cad Nadejdea la 22,1 km. Intr-un fel spus, este un pui de cuc pentru Muntii Ciucului, find alcatuita din roci vulcanice.
- Biserica din Garciu la 22,3 km. Biserica fortificata romano-catolica din Satului Nou sau Garciu, este declarata monument conform registrului monumentelor ale judetului Harghita. Din a doua incercare. De aceasta data am mers direct - conform indicatiilor si fotografiei - la ascunzis, gasind si cutiuta, aflata in buna stare. Cu multa asiduitate. Am cautat in zona indicata de fotografia ascunzisului, si raportandu-ne la indiciile oferite, dar in zadar.
- Mofeta Harghita-Bai la 22,6 km. Mofeta - Harghita-Bai.
- Lacul Spalatorul de pietre Racu la 22,6 km. Prezentat de mai multi ani ca punct de interes, Lacul cu Limba, limba fiind o mica peninsula, se afla in preajma carierei Garciu, fiind de natura antropica. Denumirea corecta a lacului. Cu ocazia unei ture cu bicicleta prin zona, am verificat si acest geoascunzis. Locul se afla sub constructie. Geocutia poate fi gasita destul de usor. Lacul Racu. In momentul respectiv, acest ascunzis aparea ca cel mai apropiat ascunzis, negasit de mine.
- Drumul Siculicidiumului la 22,7 km.
- Vallato Harghita-Bai la 22,7 km. Izvoarele statiunii Harghita-Bai. Pentru ziua de azi nu ne-am propus nimic deosebit.
- Partia Csipike Harghita-Bai la 22,8 km. Izvorul Piricske si Partia Csipike - Harghita-Bai. Partia Csipike - Harghita-Bai. Vin de 8 ani in zona, cunosteam izvoarele Vallato si Csipike, dar nu stiam de acesta, desi e foarte aproape de partia mica. Izvoarele din apropierea partiei de schi Csipike. In apropierea partiei de schi Csipike se afla mai multe izvoare minerale.
- Capela Sfanta Elena Nadejdea la 22,8 km. Unii autori antici afirma ca Helena era concubina lui Constantiu, alti o numesc sotia lui.
- Izvorul Lung Siculeni la 23,3 km. Izvorul Lung, Siculeni.
- Stanca Kossuth Harghita-Bai la 23,4 km. Ascunzis impenetrabil iarna. Desi mai fusesem pe stâncă, tot iarna, am mai ajuns încă o dată pe ea ieri, acum cu gândul să găsesc și geocutia. Dupa ani si ani. Cunosc stanca inca din 2008 de cand vin aici la ski.
- Parcul de aventura Balu Harghita Bai la 23,6 km.  Jocurile sunt accesibile atat pentru copii cat și pentru adulți. La ciot am ajuns pe malul lacului. Fiind un impatimit de ski, am vazut crescand statiunea - tubbingul, patinoarul, Balu Park. A fost foarte fain. Am gasit cutia. Mareszka 4 GeoKret. Am pus in geocutie un GeoKret, Mareszka 4.
- Succes Siculeni la 23,6 km. In sfarsit, am reusit.
- Izvorul Doisprezece Bucin la 23,6 km. Pe DN13B dintre Praid si Joseni, drumul din valea Tarnavei Mici, care trece peste Pasul Bucin, gasim mai multe izvoare cu apa potabila.
- Gura de mina Baile Harghita la 23,7 km. Pe teritoriul statiunii Baile Harghita a functionat in trecut o exploatare subterana de caolin, care in 2018 a intrat in faliment, si a fost inchisa gradual.
- Monumentul Siculicidium Siculeni la 23,7 km. De numele localitatii Siculeni sunt strans legate evenimentele din 1764, cand, ca urmare a refuzarii inrolarii in armata austriaca peste 200 de secui au fost macelariti. Titlul comentariului si locatia exacta a geocutiei. Este inutil sa folosesti codul ascunzisului ca titlul comentariului tau. GR0449. Se găsește destul de ușor, după îndepărtarea pietrelor din țeava balustradei a monumentului.
- Stanca La Panda la 23,8 km. Putem ajunge pe punctul de belvedere al acestei stanci pornind din Balan, si urmand mai intai traseul marcat cu banda albastra spre Piatra Singuratica. Piatra La Panda. Am abordat piatra prin atac direct, prin poiana de sub ea. Am lasat o maimuta verde. Am gasit geocutia cu ajutorul unei alte echipe cu care m-am intalnit in varf.
- Varful Hasmasul Mare la 23,8 km. Sub varf. Cum terenul in zonă e accidentat, am renunțat ușor să măsor distanța - indiferent de direcție.
- Drumul Crucii Nadejdea la 24 km. Calea durerii din Nadejdea a fost amenajata in anul 1933, si renovata in 2012.
- Tinovul de la Fantana Brazilor la 24,1 km.

Pasul Liban in limba maghiara - magyarul: Libán-tető

Valori naturale - Judetul Harghita
* Detalii dupa inregistrare. Fotografiile sunt vizibile dupa autentificare.

[ Sus ↑ ]

Posibilitatile utilizatorilor inregistrati

  • Comentariu si anuntare geoobiectiv nou
  • Cautare obiective turistice dupa cuvinte cheie sau coordonate
  • Ultimele comentarii si obiective gasite
  • Urmarire Pasul Liban
  • Localizare pozitie pe harta
  • Obiective apropiate si negasite, listate si pe harta
  • Locatii turistice langa pozitia geografica a utilizatorului
  • Navigare pe teren in timp real!

Comentarii

  • Spre varful Amza - Ce poti face altceva intr-o zi de luni, decat sa pornesti intr-o drumetie :-) Dupa-masa la ora 5 am pornit sa caut ascunzisurile de pe varful Amza, respectiv Stanca Minunata...

Ai ajuns aici si ai reusit deja sa vizitezi obiectivul Pasul Liban? Sau vrei doar sa comentezi, si sa completezi descrierea? Povesteste-ne despre experienta ta! Citeste si comentariile scrise de ceilalti utilizatori, in total 1413!

Obiective ascunse din apropiere

Stii locuri de vizitat din judetul Harghita, frumoase si interesante, dar mai putin cunoscute? Prezinta-ne informatii despre aceste locuri, si da posibilitatea celorlalti sa le cunoasca nemijlocit! Utilizatorii nostri au prezentat deja 3507 geoobiective turistice.

[ Sus ↑ ]
Politica de confidentialitate si prelucrare a datelor - Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro, site-ul oficial geotrekking in limba romana. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, atractii turistice.