Pixel
Navigheaza pe teren in timp real, te ajutam sa gasesti comoara ascunsa aici!
Stanca Minunilor - Ghid turistic atractii turistice - Autentificare/Inregistrare
 

Pixel

Stanca Minunilor, atractii turistice

Stanca Minunilor..

Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real - dupa autentificare.

***

Cateva poze din albumul foto Stanca Minunilor:

Sura de Piatra
Sura de Piatra
Pestera Tatarilor
Pestera Tatarilor
Turnul lui Csala
Turnul lui Csala
Stanca
Stanca
Campul de Piatra
Campul de Piatra

Ai ajuns deja in acest loc, si ai reusit sa surprinzi ipostaze deosebite ale acestui geoobiectiv? Incarca pozele tale in albumul foto Stanca Minunilor! In prezent avem in total 12123 poze pe site.

***
Geotrekking, sau geodrumetie pe romaneste, este un ghid turistic, respectiv o activitate pentru timpul liber in care se pune accentul pe drumetii si excursii. Utilizatorii cauta atractii turistice, valori naturale sau obiective cultural-istorice, mai mult sau mai putin cunoscute, care merita a fi vizitate.

Vizitati Stanca Minunilor si celelalte obiective turistice prezentate. Multe dintre ele sunt locuri inedite, mai putin cunoscute. Va invitam sa le descoperiti! Merita sa fii inregistrat!

>>> Intra in zona tainica a cautatorilor de comori virtuale, si cauta geocutia terenului de joaca Geotrekking ascunsa aici!

Cea mai apropiata localitate este Meresti, se afla la 6,86 km distanta. Repere arheologice pe teritoriul localitatii Meresti: 13
Ce atractii importante si populare sunt in apropierea obiectivului turistic Stanca Minunilor?
- Pestera Orban Balazs - Surducul Varghisului - Meresti la 200 m.
- Surducul Varghisului la 370 m. Cu fenomene exo- si endocarstice, urme ale asezarilor preistorice, o bogata fauna si flora, si o deosebita frumusete peisagistica. Pesteri, ursi si lilieci. Zona este o adevarata cutie plina de surprize. Felicitări pentru ascunzis. Intr-un loc minunat am găsit geocutia. Gasita. Am gasit geocutia.
- Via ferrata Soim Calator - Surducul Varghisului la 500 m. Catarand aici, umblam in tinutul soimilor.
- Refugiu montan - Surducul Varghisului la 600 m.
- Piatra Ejtoko la 2,2 km.
- Capela Dobo la 6,4 km.
- Hanul Suparatoarea Nevestelor Lueta la 7,8 km. Denumirea in limba maghiara este Asszony-bosszanto csarda.
- Baile sarate de la stufaris Lueta la 8,3 km. Alte denumiri sunt Baile Negre, respectiv Baile Balazs Jozsef.
- Cetatea Hagymas Ocland la 8,7 km. Cetatea Hasmasului a avut un sant de aparare pe laturile de vest, nord si sud, respectiv un val de pamant cu palisada de stejar.
- Dealul Spanzuratorii Craciunel la 9,2 km. Privind dinspre Baile Dungo spre nord, pe creasta Coasta Ves, atentia ne este atrasa de catre un deal cu varful acoperit de o mica padure de pini.
- Piatra Soimului Baile Chirui la 9,7 km. Era tocmai proprietarul curtii, care ma despartea de stanca. Cea mai rapida modalitate de acces. Odata ajuns sus, am pornit gps-ul.
- Baile Dungo Craciunel la 9,7 km. Baile au fost pentru prima data reconstruite in anul 2006, forma actuala primind-o in 2019, prin efortul comunitatii. Am gasit si aceasta geocutie. Ar merita o atenție mai mare acest loc.
- Dealul Dungo Craciunel la 9,9 km. Acest deal este cea mai mare depunere, gen vulcan noroios, din Transilvania.
- Cetatea Kustaly Ocland la 10 km. Cetatea de dimensiune mica era formata dintr-o cladire turn cu mai multe nivele, imprejmuita cu palisada si sant de aparare.
- Bazinele cu apa sarata Craciunel la 10 km. Localnicii au amenajat aici un bazin mare cu dimensiunile de 50x8 m, si unul mic de 10x4 m.
- Biserica unitariana Craciunel la 10,1 km. 530 metri. Am gasit-o. Am găsit și acesată geocutie cu o mică căutare în plus ca de obicei.
- Dumbrava Castanilor Craciunel la 10,1 km. Dumbrava cu castanii de peste o suta de ani se afla la nord-vest de satul Craciunel, la marginea localitatii.
- Izvoarele de apa minerala Selters la 10,3 km. Din aceasta cauza, la inceputul secolului XX-lea apa minerala de aici a fost imbuteliata sub numele de Selters Secuiesc, iar numele locului a fost schimbat in Selters.
- Muzeul scolar Minele Lueta la 10,4 km. Exponatele dateaza dinainte de anul 1990, in marea lor majoritate sunt obiecte folosite la scoala si gradinita.
- Turn belvedere Dealul Bene Ocland la 10,4 km. Constructia din lemn a fost ridicata de catre Composesoratul Homorodul Mic din comuna, pe varful care se afla la limita teritoriului dintre satele Ocland si Craciunel.
- Izvorul de apa minerala Delloi Selters la 10,4 km. Apa izvorului este captata intr-un inel de lemn.
- Izvorul de apa minerala Bradul Rotund Minele Lueta la 10,6 km.
- Turn belvedere Dealul Chingii Ocland la 10,8 km. Composesoratul Homorodul Mic din Ocland a ridicat doua turnuri de belvedere pe teritoriul comunei, unul pe muntele Bene, iar acesta pe Dealul Chingii.
- Strada toaletelor Selters la 11 km. In partea de nord-est a satului de vacanta Selters exista o straduta, unde toaletele exterioare au fost plasate in afara gardurilor, direct pe strada.
- Cascada Surduc Selters la 11,2 km. Partea vaii Varghisului, denumita Surduc, se afla la est de orasul Vlahita, intre Culmea Stejarului si Dealul Fagul Surducului.
- Biserica reformata din Varghis la 11,3 km. Biserica aflata in prima intersectie importanta de la intrarea sudica in satul/comuna Varghis este una reformata, calvina.
- Gradinita Ocland la 11,3 km. Gradinita din Ocland se afla langa cladirea primariei, in partea Felszeg a satului.
- Lacurile de langa Varghis la 11,5 km. Acesta a condus la aparitia catorva lacuricantonate in cuvetele de exploatare.
- Biserica unitariana Ocland la 11,6 km. Si-a capatat forma actuala in anii 1937-38, prin extinderea vechii biserici medievale, construite pe la sfarsitul secolului al 13-lea. Un ascunziș foarte bun. Am găsit și această geocutie.
- Piatra Colibei la 11,6 km. Eskimo's Friend: The Birdie. Am scos azi din geocutie TB Eskimo's Friend: The Birdie. Inlocuire cutie temporara la Piatra Colibei. Am vizitat astazi geocutia Piatra Colibei.
- Poarta secuiasca Ocland la 11,6 km. Initial a fost acoperita cu sindrila, dar in 1938 sindrila a fost schimbata cu tigle.
- Parcul Victor Roman Martinis la 11,6 km.
- Izvorul de apa minerala Lobogo Vlahita la 12 km.
- Ruinele forjei Vlahita la 12,2 km. La iesirea din sud-vest a orasului Vlahita, in partea sudica a localitatii, Mina Sfanta Cruce, se pot vedea si azi ruinele unei forje.
- Necropola tumulara Dealul Pietros la 12,3 km. Necropola tumulara este situata la nord-vest de comuna Ocland si la sud-est de satul Sanpaul, pe Dealul Pietros ce desparte vaile raurilor Homorodul Mare si Homorodul Mic.
- Biserica unitariana Martinis la 12,4 km.
- Piatra Gaurita Talisoara la 12,6 km. In Secuime, gasim formatiuni naturale denumite Likasko (Piatra cu Gaura), in mai multe locuri. Gaura cu plin. La intoarcere din fructuoasa (si din punct de vedere geotrekking) drumetie de pe dealurile Varghisului (de fapt, in Muntii Persani).
- Fantana de apa sarata Sanpaul la 12,6 km. Este situata chiar pe marginea drumului, foarte aproape de helesteele sapate relativ recent.
- Mormantul reginei Reka la 12,7 km. Conform unei legende secuiesti locale, pe valea paraului Rica/Rika, sub culmea pe care se afla Cetatea Reka, sub o stanca de calcar, se afla mormantul reginei Reka.
- Perla Vlahitei Vlahita la 12,8 km.
- Popasul pasarilor Sanpaul la 12,8 km.
- Cetatea banului Bela Sanpaul la 12,9 km. Aici s-au gasit monede de la Coloman, Ladislau si Bela, din intervalul 1048-1114.
- Biserica reformata din Talisoara la 13,1 km. Biserica reformata din Talisoara (comuna Bradut), asa cum arata azi, a fost construita in anul 1858, luand locul alteia mai vechi, de prin secolul al XIV. Cutie disparuta cu ocazia unor lucrari. Eram intr-o excursie in valea Cormosului, in drum spre casa am trecut pe langa biserica reformata din Talisoara.
- Fortificatiile din Padurea Rica la 13,4 km. Pe varful Heghies, pe a carei panta se intinde padurea Boldi, se gasesc ruinele cetatii Attila, respectiv cetatea Réka, care alcatuiesc ansamblul fortificatiilor din padurea Rica. Ascunzisul a fost defrisat. Intr-o drumetie in circuit, mai lungă, am ajuns, nesperat de usor, la Cetatea lui Attila (conform unei credințe locale).
- Dealul Tortoma la 13,4 km. Pe dealul Tortoma dintre Bradut si Biborteni se afla un complex de 9 tumuli continand mai multe morminte datate din neolitic, cultura Boian A.
- Ruinele cetatii Reka la 13,6 km. Cetatea Reka, reconstituire. Sub numele Cetatea Reka sunt cunoscute atat ruinele asa-numitului Turn de Vest (azi, reconstituit) al sistemului de fortificatii din pădurea Rica/Rika (Dl.
- Casuta de pe muntele Cucu la 15,3 km. Puncte auxiliare. Au ajuns. Coordonate intersectie. Iată coordonatele intersecției despre care e vorba în comentariul anterior (le-am trimis și sub forma unui punct auxiliar, dar poate n-au ajuns): 46.
- Baile Homorod la 15,7 km. Baile Homorod lies at an altitude of 740-760 m in the valley ofNagy-Homoród river and the Fürdo brook. Ascunzis mult mai bun. Am gasit si aceasta geocutie. Homorod. C Ultima oprire pe drum inapoi. Fiind aproape de sosea, am zis s-o incercam.
- Pasul Vlahita la 15,9 km. Este soseaua care desparte Harghita Centrala de Harghita de Sus, pe care traverseaza drumul national ce asigura legatura intre cele doua regiuni, ale Odorheiului si a Ciucului. Pasul Vlahita. Am cautat in 2 zile diferite cutia. Ascunzis drive-in. Am trecut de foarte multe ori pe langa acest loc.
- Belvedere Capalnita la 16 km. Stancile sunt spectaculoase si de jos, iar de sus avem o priveliste deosebita.
- Tinovul Luci Muntii Harghita la 16 km. Mlastina propriu-zisa are dimensiuni mai mari ca rezervatia, formand o zona de protectie naturala pentru plantele ocrotite.
- Pasul Tolvajos la 16,1 km.
- Cimitirul Zathureczky Baraolt la 16,5 km. Cimitirul Zathureczky se afla la capatul nord-estic al orasului Baraolt. Cimitir reamenajat. Planuiam demult sa vizitez aceasta locatie, azi a venit si ocazia asteptata.
- Punct de belvedere Muntele Cucu la 16,5 km. O altfel de belvedere - cutia de pe Varful Cucu. Am ajuns pe Vârful Cucu plecând din Herculian, trecând pe la Furnalul Bodvaj, și urcând apoi pe Dealul Negru.
- Apa minerala Buzgo Valea paraului Bradul Mare la 16,5 km. Izvorul este amenajat artificial.
- Stanca Capul de om Valea paraului Bradul Mare la 16,6 km. Este denumita Capul de om de la Bodvaj, denumire care provine de la cei care au lucrat la marcajele turistice din zona.
- Loc pentru picnic Furnalul Bodvaj la 16,7 km. Am ajuns la Furnalul Bodvaj cu ocazia unui traseu mai lung, cu plecare din capatul nordic al satului Herculian, ce a vizat, in principal, cucerirea Varfului Cucu. Gasitorul numarul zero. In ziua aceea amenajam geoascunzisuri in valea paraului Bradul Mare, iar dimineata devreme am reascuns geocutia de la furnal, disparuta cu mult timp in urma.
- Furnalul Bodvaj Valea paraului Bradul Mare la 16,7 km. Nu este cunoscuta data inceperii topirii minereului de fier in Bodvaj.
- Izvorul de apa minerala Rezes la 16,7 km.
- Cetatea Tiborc la 16,8 km. Fortificatia Tiborc (sau cetatea lui Tiburt) se afla la sud de localitatea Biborteni, pe un deal impadurit, care se inalta deasupra vaii Baraoltului. Dupa o plimbare placuta in padure. Deoarece nimeni nu a semnalat inca gasirea geocutiei pe site, am sperat sa ajungem la ascunzis primii.
- Cimitirul din Bodvaj la 16,9 km. In cimitirul coloniei din Bodvaj, in anul 2011 s-a organizat o actiune de igienizare si restaurare a cimitirului, cand au fost restaurate 8 morminte din cele gasite. Obstacol diluvial. Cu ocazia unei drumeții ce viza Vf. Geocutia sparta din cimitir. Cunosteam deja zona, deoarece am mai fost la furnalul din Bodvaj, respectiv la pestera cu apa minerala din apropiere.
- Cimitir de pasari Paraul Minei la 16,9 km. La capatul paraului Minei, in anii 1770 a existat o statiune balneara, a carei urme nu o mai gasim azi. Am fost prezent la gasirea geocutiei. Deoarece nu este prima oara cand parcurg valea paraului Minei, am decis sa am apropii de locatie dintr-o alta directie.
- Fosta mina de cinabru Santimbru-Bai la 17,1 km. In anul 1960, la Santimbru-Bai a luat fiinta o mina de cinabru (mercur), care dupa scurt timp, in 1970 a fost inchisa.
- Moara de apa Batanii Mici la 17,1 km.
- Statuia marelui povestitor Benedek Elek la 17,1 km. O banca ca in povesti. Nu am putut sa caut linistit.
- Fantana din padure Santimbru Bai la 17,2 km. Izvor si fantana din beton imprejmuite, la 500 m sud de Santimbru Bai, langa poteca turistica marcata cu banda albastra.
- Piatra Tarcii Odorheiu Secuiesc la 17,2 km. Piatra Tarcii, sau Dambul Mare pe harta militara, avand inaltimea de 886 m, este cel mai inalt deal din jurul orasului Odorheiu Secuiesc. Excursie de dupa-masa. Nu as fi crezut ca o sa gasim in apropiere de orasul Odorheiu Secuiesc un loc atat de potrivit pentru o excursie de dupa-masa. Gasita. Am gasit aceasta geocutie.
- Mofeta Santimbru-Bai la 17,2 km. Mofeta din Santimbru-Bai, construita pe o groapa cu gaze pucioase, a fost folosita initial de ciobani, pentru uz propriu. Gasita. Am gasit cutia. In octombrie. Am gasit geocutia in timpul unei vizite la Santimbru-Bai in luna noiembrie.
- Mlastina Budos Santimbru-Bai la 17,4 km. Mlastina Büdös din Santimbru-Bai se afla pe versantul estic al Muntilor Harghita Sud, la obarsia paraului Chendres (Kenderes), la 1200-1210 m altitudine.
- Izvorul Fingo Batanii Mici la 17,4 km.
- Groapa cu gaze pucioase Santimbru-Bai la 17,4 km. Groapa cu gaze pucioase - Aleea Vesela, Santimbru-Bai.
- Cimitirul Jimbor la 17,4 km. Cimitirul din Jimbor se afla deasupra satului, pe versantul de deal dintre biserica evanghelica si cetatea taraneasca.
- Cascada Fotoliul de piatra Paraul Minei la 17,5 km. Una dintre atractiile vaii paraului Minei este Cascada Fotoliului de piatra, o cadere de apa cu doua trepte, care se aseamana cu un fotoliu de piatra suspendat.
- Cetatea taraneasca Jimbor la 17,5 km. Deasupra satului, pe varful dealului, gasim cetatea taraneasca, construita in secolul al XIV-lea, avand rol de aparare.
- Valea paraului Feheres la 17,5 km.
- Apa minerala Ercesi Mohas Batanii Mici la 17,5 km. Apa minerala Ercesi Mohas se afla in bazinul hidrografic al vaii paraului Bradul Mare, sub si in stanga potecii care duce catre pestera cu apa minerala Benedek Elek.
- Faneata Iadului la 17,6 km. Faneata Iadului, primul. Am ajuns la fata locului dupa inserare, dar ascunzisul poate fi cautat si noaptea.
- Pestera cu apa minerala Benedek Elek Batanii Mici la 17,7 km. Pesterile cu apa minerala denumite dupa marele povestitor Benedek Elek, considerate ca raritati naturale ale Secuimii, se afla in apropiere de Batanii Mici, in valea afluentului de stanga a paraului Bradul Mare, paraul Erces.
- Fagul tunel Satu Mare la 18,1 km. Langa drum putem vedea un sir de case de vacanta.
- Izvorul Piricske Muntii Harghita la 18,2 km. Izvorul Piricske. Acest drum m-a intrigat de multa vreme.
- Biserica reformata Bodos la 18,2 km.
- Cimitirul vechi din Satu Mare la 18,3 km.
- Chipul de piatra Odorheiu Secuiesc la 18,4 km. Este o statie traditionala a procesiunilor religioase de Paste.
- Piatra cu ochi Santimbru Bai la 18,5 km. Urcand pe poteca, in apropierea statiunii, la un moment dat vom observa pe dreapta, stanca acoperita cu padure deasa.
- Gura de mina Baile Harghita la 18,6 km. In jurul statiunii gasim mai multe halzi de steril, rezultate din depozitarea reziduurilor din exploatare.
- Ulmul din Capeni la 18,8 km. Ulmul din Capeni. Ceea ce era afara, era si inauntru. Am inconjurat ulmul de cateva ori, cautand in toate cavitatile posibile.
- Cavitatile de langa Satu Mare la 18,9 km. Kolik - Satu Mare, Harghita. In data de 20 septembrie 2007 am gasit geocutia ascunsa langa cavitatea Kolik, satul Satu Mare, judetul Harghita.
- Cimitirul de animale Odorheiu Secuiesc la 19,1 km. Stabilimentul clandestin se afla la marginea padurii.
- Parcul de aventura Balu Harghita Bai la 19,3 km.  Jocurile sunt accesibile atat pentru copii cat și pentru adulți. La ciot am ajuns pe malul lacului. Fiind un impatimit de ski, am vazut crescand statiunea - tubbingul, patinoarul, Balu Park. A fost foarte fain. Am gasit cutia. Mareszka 4 GeoKret. Am pus in geocutie un GeoKret, Mareszka 4.
- Locul fosilifer Carhaga la 19,8 km.
- Masa Uriasilor Paraul Minei la 19,9 km. Masa Uriasilor este un bloc de piatra de marime mare, si care are o forma interesanta, care se aseamana cu o masa uriasa.
- Cetatea Bufnitei Harghita Bai la 19,9 km. Harghita. Peisaj perfect, un pic greu de urcat, dar merita efortul. Primul gasitor. Imediat dupa ce am aflat despre aceasta geocutie, am pornit in cautarea ei.
- Vallato Harghita-Bai la 19,9 km. Izvoarele statiunii Harghita-Bai. Pentru ziua de azi nu ne-am propus nimic deosebit.
- Partia Csipike Harghita-Bai la 20 km. Izvorul Piricske si Partia Csipike - Harghita-Bai. Partia Csipike - Harghita-Bai. Vin de 8 ani in zona, cunosteam izvoarele Vallato si Csipike, dar nu stiam de acesta, desi e foarte aproape de partia mica. Izvoarele din apropierea partiei de schi Csipike. In apropierea partiei de schi Csipike se afla mai multe izvoare minerale.

Stanca Minunilor in limba maghiara - magyarul: Csudálókő Vargyas-szoros

Valori naturale - Judetul Harghita
* Detalii dupa inregistrare. Fotografiile sunt vizibile dupa autentificare.

[ Sus ↑ ]

Posibilitatile utilizatorilor inregistrati

  • Comentariu si anuntare geoobiectiv nou
  • Cautare obiective turistice dupa cuvinte cheie sau coordonate
  • Ultimele comentarii si obiective gasite
  • Urmarire Stanca Minunilor
  • Localizare pozitie pe harta
  • Obiective apropiate si negasite, listate si pe harta
  • Locatii turistice langa pozitia geografica a utilizatorului
  • Navigare pe teren in timp real!

Comentarii

  • O panorama nedescrisa - Am găsit si această geocutie...

Ai ajuns aici si ai reusit deja sa vizitezi obiectivul Stanca Minunilor? Sau vrei doar sa comentezi, si sa completezi descrierea? Povesteste-ne despre experienta ta! Citeste si comentariile scrise de ceilalti utilizatori, in total 1413!

Obiective ascunse din apropiere

Stii locuri de vizitat din judetul Harghita, frumoase si interesante, dar mai putin cunoscute? Prezinta-ne informatii despre aceste locuri, si da posibilitatea celorlalti sa le cunoasca nemijlocit! Utilizatorii nostri au prezentat deja 3507 geoobiective turistice.

[ Sus ↑ ]
Politica de confidentialitate si prelucrare a datelor - Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro, site-ul oficial geotrekking in limba romana. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, atractii turistice.