Localitatea Saradis (judetul Cluj) Resedinta: Feleacu. Denumire maghiara: Seregélyes.
Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Saradis, judetul Cluj

Crucea de piatra de sub Varful Plesii Crucea de piatra de sub Varful Plesii Valea Uzei la 44,49 km
Cruce de piatra veche, intre satele Valea Uzei si Rameti, intr-o curba a drumului Transapuseni. Pornind pe poteca vizavi de cruce, spre sud, ajungem pe o creasta ierboasa, presarata cu blocuri de stanca, cu o buna priveliste spre Cheile Manastirii.
Gradina zoologica Turda la 17,73 km
Gradina Zoologica Turda
Baile Turda la 17,61 km
Baile Turda, Lacul Roman.
Castrul roman Sutoru la 46,37 km
Castrul roman, Sutoru
Manastirea franciscana Alverna Manastirea franciscana Alverna Cluj-Napoca la 6,99 km
Manastirea franciscana Alverna se afla la marginea din sud-est a orasului Cluj-Napoca, pe dealul Becas, la inceputul strazii Fagului. Cladirea fost construita pe modelul bisericii din Asissi, locul nasterii Sfantului Francisc.
Olteni Olteni Ramet la 40,81 km
Satul Olteni apartine de comuna Ramet, se afla la nord de resedinta. In prezent are loc modernizarea drumului comunal DC233 Valea Uzei-Olteni.
La Plese Dancu la 40,5 km
La aproximativ 300 m nord-est de satul Dancu, pe Dealul Plesa Dancului, se afla formatiunile geologice La Plese. Un deal fara vegetatie, care prezinta forme deosebite.
Plantatia de Paulownia Bujor-Hodaie la 38,36 km
Paulownia, sau arborele printesei, este un gen de 6-17 specii de plante numit in onoarea reginei Anna Pavlovna Romanova a Olandei (1795–1865). Plantatia aflata langa satul Bujor-Hodaie (fost Ilies), intre Taul Zaului si Taul Mihesului, este probabil specia Paulownia tomentosa.
Ferma de lavanda si baie sarata Cojocna la 12,84 km
In localitatea Cojocna, renumita pentru baile sarate, familia Valkai a infiintat o ferma de lavanda, doua bazine cu apa sarata, si o casa de oaspeti. In fiecare an se organizeaza aici un festival, care inseamna un weekend de trei zile.
Biserica reformata Turda-Veche la 17,13 km
Biserica reformata-calvina din Turda-Veche, cel mai vechi monument pastrat in Turda, este situata in centrul orasului, in vecinatatea Pietei Republicii, a Lapidariului si a fostului Palat Princiar. Edificiul a fost construit la inceputul secolului al XV-lea, pe vremea imparatului Sigismund de Luxemburg (1387-1437), totodata suveran al Regatului Ungariei, pe amplasamentul unei si mai vechi biserici.
Izvorul Sfantului Ghelasie Izvorul Sfantului Ghelasie Bradesti la 43,13 km
Pe locul izvorului, conform traditiei, staretul Ghelasie a savarsit o minume, facand sa izvoreasca apa in vreme de seceta. Izvorul Sfantului Ghelasie a fot marcat prin ridicarea unei cruci din piatra, este inconjurat cu zid de piatra si gard de sarma.
Mina de campie Muntii Trascau la 26,46 km
Pornind de la Rimetea spre nord, gasim urmele unor furnale si mine de fier parasite in mai multe locuri. Pe hartile istorice vechi apare denumirea de Eisenhammer (ciocane de fier, furnale) langa Tibloc, Bufnita.
Baile Sarate Baile Sarate Sic la 29,08 km
Baile Sarate din Sic se afla la sud de sat, langa drumul judetean DJ109D, spre satul Coasta. Baile includ un bazin cu apa foarte sarata si namol, un bazin-groapa cu salinitate medie, cabine de schimbat, si un chiosc.
Fagul imparatului Muncelu la 47,75 km
Fagul imparatului, Muncelu
Lacul Somesul Cald la 26,09 km
Lacul de acumulare Somesul Cald
Izvorul Recea Izvorul Recea la 10,57 km
Izvorul Recea, sau Izvorul EKE, denumit dupa SocietateaCarpatina Ardeleana, se afla pe Dealul Recea, in padurea dintrelocalitatile Selicea si Tauti. Izvoare faine - Al trei-lea izvor faimos, despre care pana acum nu am stiut ca exista in imprejurimile Clujului, vizitat astazi. Multumim - Am gasit geocutia, dar nu am semnat carnetelul, deoarece lipsea creionul. Este accesibil din mai multedirectii.
Biserica reformata de pe strada Lupului la 9,09 km
Biserica reformata de pe strada Lupului este monument istoric si de arhitectura religioasa in stil gotic tarziu. Biserica a fost construita ca manastire a calugarilor minoriti franciscani, la indemnul si cu sprijinul regelui Matias Corvinul, incepand cu a doua jumatate a secolului al XV-lea.
Cimitirul evreiesc Cimitirul evreiesc Bogata la 43,88 km
Cimitirul evreiesc se afla in partea de nord-est a localitatii, langa drumul care duce spre Cipaieni, imediat pe dealul care se afla deasupra raului si a caii ferate. Pe teritoriul cimitirului a crescut iarba, unele dintre pietrele funerare cu inscriptie in ebraica sunt aplecate in fata sau in spate, una e cazuta deja la pamant.
Biserica ortodoxa Sfantii Apostoli Biserica ortodoxa Sfantii Apostoli Ludus la 40,82 km
Biserica ortodoxa Sfantii Apostoli Petru si Pavel din Ludus.
Biserica reformata Biserica reformata Bogata la 44,04 km
Vechimea bisericii este semnalata si de faptul ca la constructia zidurilor au fost folosite caramizi, care poarta sigla legiunii a cincea din Macedonia. Se pare ca este vorba de o constructie timpurie, cand inca caramizile romane nu erau folosite la alte constructii.
Piatra Secuilor Nord Piatra Secuilor Nord Muntii Trascaului la 28,12 km
Pe Piatra Secuilor Nord se afla Batranul Secui, sau Sfinxul de pe Piatra Secuilor Nord. De doua ori pe Piatra Secuilor - In acel sfarsit de saptamana, am urcat de doua ori pe Piatra Secuilor. Am gasit-o - Am gasit-o azi.
Rapa Datesului Rapa Datesului Dataseni la 45,17 km
Zona este alcatuita din doua parti - pe partea vestica se afla o prapastie de dimensiuni mari, sub Dealul Ranta. Pe partea din sud-est se afla Rapa Datesului, sau Rapa Dataseni.
Cetatea Coltesti Cetatea Coltesti la 32,04 km
Atestata documentar inca de la sfarsitul secolului al XIII-lea ca apartinand familiei Thoroczkay, cetatea nobiliara de la Coltesti este un exemplu de fortificatie adaptata la conditiile terenului, fiind construita pe o inaltime stancoasa cu doua pante abrupte. Gasit din intamplare - Am gasit-o din intamplare (instinct). La castel in poarta oare cine bate? - Noi suntem, noi suntem, am venit sa-i prezentam omagiile contelui de Trascau in cetatea ridicata la Coltesti.
Dealul Cetatii Dealul Cetatii Mera la 20,91 km
Pe Dealul Cetatii de langa localitatea Mera vom gasi un sit arheologic, inscris pe lista Monumentelor Istorice ale Judetului Cluj. Sambata - Cu ocazia unei excursie cu bicicleta, am gasit aceasta geocutie. Mera - Aveam in plan de mult timp sa vizitez aceasta cutie din apropierea Clujului.
Biserica reformata Biserica reformata Vistea la 22,93 km
Biserica reformata-calvina a fost construita dupa anul 1241 de catre episcopul Petrus, in stil romanic. Sambata - Am gasit aceasta geocutie, cu ocazia unei excursie cu bicicleta. Pana la urma - Locul cutiei este oarecum expus. Din constructia romanica originala s-au mai pastrat numai portalurile de sud si de vest, precum si portalul sacristiei.
Izvorul Plesa Remetiului Izvorul Plesa Remetiului Cotorasti la 42,93 km
Izvorul se afla pe drumul Transapuseana, sub si la est de Varful Plesii (Plesa Remetiului), pe teritoriul satului Cotorasti. Apa izvorului aflat la doar cativa metri de drum a fost captata si condusa in cismeaua de piatra de langa drum.
Fabrica de pensule la 10,16 km
Fabrica de Pensule este un spatiu de creatie si promovare a artei contemporane, si functioneaza ca un centru cultural independent. Proiectul a fost initiat in 2009 de un grup de artisti, producatori si manageri culturali din Cluj.
Cheile Plaiului la 34,97 km
Cheile Plaiului sunt o rezervatie geologica, reprezinta un peisaj pitoresc, deosebit de spectaculos, modelat in calcare. Apartine de comuna Livezile, satul Izvoarele.
Cheile Valisoarei la 36,57 km
Raul Aiud isi are izvoarele in extremitatea de nord-est a Muntilor Trascau, strabatand cu apele sale pe o mica distanta Masivul Bedeleu, Depresiunea Trascaului, Depresiunea Poiana Aiudului, Piemontul Trascaului si Culoarul Muresului.
Universitatea de Arta si Design Universitatea de Arta si Design la 9,35 km
Universitatea de Arta si Design din Cluj, in prezent avand sectii modernede Foto-Video-Procesare computerizata a imaginii, Pedagogia Artei, Picturamurala – Conservare-Restaurare. Merita de vazut - Am gasit aceasta geocutie. Geocutie flexibila - O geocutie foarte flexibila. Acestea se adauga celor traditionale: Pictura, Sculptura, Grafica, Ceramica-Sticla-Metal, Arte Textile, Design avand si o sectie de pictura cu sediul la Sighisoara.
Cetatea Fetei Cetatea Fetei Floresti la 12,68 km
Cetatea Fetei a fost o cetate construita in apropiere de localitatea Floresti. Cetatea Fetei - Floresti - Intr-o zi frumoasa de sambata, am gasit aceasta geocutie. Numele cetatii provine dintr-o legenda locala.
Cheile Runcului Cheile Runcului la 27,05 km
Cheile Runcului este o rezervatie complexa, constituita dintr-un relief deosebit de pitoresc, un ansamblu de abrupturi, creste, tancuri si turnuri. Am ales impreuna ascunzisul - Cheile Runcului - Am participat la alegerea ascunzisului si la ascunderea geocutiei.
Varful Ugerului Varful Ugerului la 29,73 km
Stanca impozanta din capatul nordic al muntilor Trascaului, vizibila de pe DN75, intre Vidolm si Lunca Ariesului. Am gasit azi geocutia - Mihaela si Robert. Varful ofera o minunata panorama asupra vaii Ariesului, asupra stancilor Belioarei, Muntele Mare, iar spre est, asupra Cheilor Aiudului, Coltestiului si a crestei Ardascheii.
Parcul Colina Parcul Colina Cluj la 11,1 km
Parcul Colina se afla la iesirea din Cluj-Napoca spre Oradea, se extinde pe suprafata destul de mare dar numai o suprafata mica este intretinuta corespunator, dar poate fi o plimbare pacuta pentru cei care vor sa scape de zgomotul orasului. Continut umed - Am gasit cutia azi, intreg continutul era foarte umed, credem ca ar fi nevoie de un pic de mentenanta. Colina - Nu e un loc extraordinar de interesant, dar totusi multumim pentru cutie .
Monumentul studentilor Monumentul studentilor Aiud la 43,25 km
Monumentul Studentilor este cel mai vechi monument in aer liber din Aiud, se afla in Parcul municipal pe Dealul Capelei. Este dedicat fostilor elevi ai colegiului Bethlen Gabor, care au luptat pe 16 martie 1704 impotriva ostasilor austriecilor, care au incendiat in aceasta zi orasul.
Padurea Sloboda Padurea Sloboda Magina la 42,67 km
Padurea Sloboda se afla la sud-vest de localitatea Magina, care apartine de municipiul Aiud. Rezervatie naturala de tip botanic pe o suprafata de 20 hectare, este unul dintre locurile preferate pentru excursii a celor din Aiud.
Gradina agrobotanica Iuliu Prodan la 9,37 km
Gradina Agrobotanica Iuliu Prodan este situata pe teritoriul Universitãtii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Pe o suprafata de aproape 7 hectare detine peste 1800 de specii vegetale.
Cheile Manastirii Cheile Manastirii Valea Manastirii la 45,62 km
Langa Manastirea Ramet, spre vest, se intinde o creasta stancoasa care porneste de la Varful Plesii (Plesa Rametiului) si continua dincolo de Valea Rametiului. Paraul Ramet (Goagiu) a taiat aceasta creasta si a format o stramtoare foarte scurta, Cheile Manastirii.
Dealul Hoia la 12,21 km
Padurea Hoia se afla pe un deal, in nordvestul orasului Cluj-Napoca.
[ Sus ↑ ]
Concretiunile sferoidale de la Feleac
Concretiunile sferoidale de la Feleac la 6,47 km
Concretiunile sferoidale sau bolovanii uriasi din piatra de langa Feleac se mai numesc si ouale de Feleac. Un geolog roman le-a dat denumirea de trovanti.
Traseu vizitare Via ferrata Cheile Tureni - Muntii Trascau
Traseu vizitare Via ferrata Cheile Tureni - Muntii Trascau la 10,69 km
Varful Mamut Varful Mamut la 69,64 km. Municipiul Alba Iulia este asezat in centrul podisului ardelean, intr-o zona de interferenta a dealurilor ce coboara din Muntii Trascaului cu sesurile din valea cursului mijlociu al Muresului.
Izvor La Caliman Izvor La Caliman Magura la 64,78 km. Izvorul La Caliman se afla in comuna Bucium, la nord-vest de satul Magura.
Biserica reformata Biserica reformata Tirimia la 68,87 km. Biserica reformata din Tirimia, comuna Gheorghe Doja, a fost construita in anul 1904.
Parcul dendrologic Arcalia Parcul dendrologic Arcalia la 67,56 km. Arcalia este un sat din judetul Bistrita-Nasaud, care apartine administrativ de comuna Sieu-Magherus.
Podul de pe linia ingusta Cristesti Podul de pe linia ingusta Cristesti la 66,22 km. Podul de pe calea ferata cu linie ingusta, Cristesti. Geocutie neagra - Ascunzisul poate fi gasit chiar si fara gps, numai pe baza instructiunii ajutatoare.
Piatra Corbului Piatra Corbului Rosia Montana la 60,29 km. Piatra Corbului este un simbol al Rosiei Montane, o formatiune stancoasa cu o forma specifica, usor de recunoscut. Piatra Corbului - Am ramas foarte uimit de peisajul sumbru din zona.
Biserica reformata Biserica reformata Band la 55,89 km. Biserica reformata Band
Taul Tarinii Taul Tarinii Rosia Montana la 59,56 km. Taul Tarinii sau Iazu Tarinei - Rosia Montana
Biserica unitariana Biserica unitariana Sabed la 60,13 km. Biserica unitariana din Sabed, sat apartinand de comuna Ceuasu de Campie, se afla pe un deal la sud-est de localitate.
Cupola patrata pe patru coloane Cupola patrata pe patru coloane Abrud la 65,92 km. Trecand pe strada Marasesti din Abrud, atrage atentia o constructie interesanta, care se afla in curtea unei locuinte particulare.
Piatra Despicata Piatra Despicata la 60,73 km. Piatra Despicata, Rosia Montana.
Biserica Buna Vestire Biserica Buna Vestire Bucium-Sat la 64,18 km. Cea mai veche biserica ortodoxa din comuna Bucium este cea din Bucium-Sat, care are hramul Buna Vestire, si a fost ridicata in anul 1680.
Hipodrom Hipodrom la 69,19 km. Hipodrom Targu Mures
Cimitirul reformat Cimitirul reformat Mureseni la 69,14 km. In cimitirul reformat din cartierul Mureseni al orasului Targu Mures se afla locul de veci a familiei Lazar, o importanta familie istorica din Transilvania.
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.