Localitatea Bita (judetul Covasna) Resedinta: Reci.
Autentificare --> Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Bita, judetul Covasna

Dealul Cetatii Let la 3,4 km. Dealul Cetatii este situat la sud de satul Let, care apartine de comuna Borosneu Mare. Vechea cetate era ridicata pe movila, cu orientarea nord-sud, marginita de Paraul Negru.
Cetatea Fergettyu Aninoasa la 3,5 km. Cetatea de odinioara Fergettyu - Aninoasa. Cetatea Vartej. Am fost primul gasitor a geocutiei. Plimbare de iarna. Dupa ce am gasit geocutia de la Reci, ne-am dus spre Fergettyuvar.
Castrul roman Comolau Reci la 5,8 km. Castrul roman de la Comolau, azi asimilat satului Reci, a reprezentat un punct militar strategic. A fost construit pentru a asigura paza drumului de granita catre castrul roman Angustia.
Cetatea Viezurei la 6,24 km. Cetatea Viezurei (Bursucului) se afla pe un varf de deal, la marginea satului Borosneu Mic.
Dealul Lisnau la 6,82 km. Dealul Csere sau Lisnau (dupa localnici), cu altitudinea de 718 m, ofera o panorama extraordinara spre Muntii Pilisca (1222 M), Muntii Ciucas (1951 m), Muntii Piatra Mare (1848 m), Bucegi, Piatra Craiului.
Lacul Padureni la 6,95 km. Lacul Padureni este cel mai mare lac de acumulare din judetul Covasna. Am gasit mama geocutiilor. Cu gps nu e o problema gasirea geocutiei, dar fara, ascunzisul e mai greu de observat; fata de situatia initiala vegetatia e mai luxurianta. A fost creat in anii 1980 prin diguirea apelor paraielor din Muntii Bodoc.
Lisnau la 9,7 km. Lisnau este situat intr-una din vaile Muntilor Intorsurii, la marginea estica a Depresiunii Trei Scaune, in valea Paraului Lisnau. Contrar legilor lui Murphy. In drum spre Saciova, unde ma asteptau prietenii cu bunatati traditionale, am nimerit la Lisnau.
Dalnic la 9,73 km. Dalnic este unicul sat al comunei omonime, din 2004, in urma unui referendum.
Santul cetatii Moacsa la 10,98 km. Santul cetatii de la Moacsa Toponimia Santul cetatii. Din informatiile mele, este vorba de o fortificatie pagana veche. Semnele de intrebare se inmultesc. Multumim pentru raspuns. Várhányásnak. Várhányásnak este o forma gramaticala a denumiriii de Várhányás.
Padurea de pini Millennium Sfantu Gheorghe la 13,11 km. Incepand cu anul 1896, au fost plantati arbori memoriali, de obicei paduri de pini, pentru comemorarea Millennium. Pinus silvestris. Geocutia amplasata intr-un pinet, actual e cel mai interesant ascunzis din Sfantu Gheorghe. La Sfantu Gheorghe locul padurii memoriale a fost stabilit la nord de gara, in triunghiul care s-a format la ramificatia caii ferate Sfantu Gheorghe - Miercurea Ciuc, spre Targu Secuiesc.
Santul din Poiana Berzete Muntii Bodoc la 13,21 km. Poiana Berzete este una din cele mai mari pasuni de pe culmea versantului stang al vaii Padureni. Muntele pe care se afla este numit Budos, de sub el izvorand vai ce curg spre paraul Padureni si spre localitatea Dalnic.
Biserica ortodoxa de lemn Papauti la 14,3 km. Satul Papauti (comuna Zagon) este un sat, la origine format din locuitori romani, in care au fost adusi graniceri secui. Prima atestare documentare este tarzie, din anul 1567.
Varful Pilistea Munceii Intorsurii la 14,79 km. Unitatea montana numita Munceii Intorsurii cuprinde muntisorii aflati in interiorul curburii Carpatilor, prinsi intre arcul format de Muntii Siriu, Podu Calului, Penteleu si Depresiunea Brasov-Sfantu Gheorghe. Pilistea sau Pilisca, acelasi varf. Denumirea "Pilistea", pe care am adoptat-o pentru cel mai inalt varf al Munceilor Intorsurii, este cea folosita de localnici si poate fi gasita pe hartile vechi, de la inceputul sec.
Muzeul National Secuiesc Sfantu Gheorghe la 14,99 km. Muzeul National Secuiesc, a fost construit dupa proiectele lui KĂłs Károly, intre 1911-1912. Geocutie inaccesibila la Muzeul National Secuiesc. Dupa verificarea tuturor locurilor posibile, potrivite pentru un ascunzis in jurul Muzeului National Secuiesc din Sfantu Gheorghe, am gasit in sfarsit ascunzisul. MNS - Sfantu Gheorghe. Am gasit cutia, chiar daca este amplasata intr-o zona cu foarte multi trecatori. Orarul muzeului la sfarsit de saptamana. Sâmbata și duminica, muzeul este deschis pâna la ora 14. Statuia arhitectului se afla in fata cladirii si a devenit simbolul orasului.
Biblioteca Judeteana Covasna la 15,16 km. La inceputul secoului XIX, in spatiul public al orasului Sfantu Gheorghe apare o oferta inedita de divertisment: in sediul Primariei se deschide un Cazinou, prin care autoritatile incearca sa raspunda nevoilor oamenilor de petrecere a timpului liber. Multumesc pentru ascunzis. Am reusit sa gasesc primul geocutia ascunsa la Biblioteca Judeteana Covasna.
Balta Dracului la 15,16 km. Balta Dracului din orasul Covasna este un monument al naturii, ivire naturala de apa minerala si gaz mofetic, martor al activitatilor postvulcanice cu numeroase eruptii in trecut.
Biserica reformata fortificata Sfantu Gheorghe la 15,31 km. Aici se ridica singurul monument ramas din evul mediu, biserica reformata cetate, construita la sfarsitul secolului al XV, respectiv la inceputul secolului al XVI in stil gotic. Multumesc pentru ascunzis. Am fost prima persoana care a gasit geocutia de la biserica reformata fortificata. Piata Kálvin, odinioara Ópiac, este un ansamblu monumental arhitectural.
Castelul Szentkereszty Arcus la 16,36 km. Castelul Szentkereszty se afla in capatul de sud-est al localitatii Arcus. Accesul de la drumul principal se face pe o alee, langa un sir de plopi.
Biserica reformata fortificata Ilieni la 16,5 km. Ilieni se afla situata pe valea paraului Ilieni, ce izvoraste din Muntii Baraolt, pe malul drept al raului Olt, la o altitudine de 530 m. Ca in povesti. O cetate taraneasca ca in povesti, parca suntem in tinuturi sasesti. Este strabatuta de DJ 112, Sfantu Gheorghe - Brasov.
Varful Ascutit Cernatu de Sus la 16,63 km. Varful Ascutit (Hegyes) este un promontoriu dintre doua vai inguste, care se afla la nord-vest de localitatea Cernatu de Sus.
Biserica reformata Pava la 17,01 km. Biserica reformata Pava Ambalaje in loc de cutie. In cele doua-trei gauri, mai promitatoare, din zidul indicat de GPS, am gasit, in loc de cutie, dosite ambalaje de biscuiti si de napolitane.
Biserica unitariana din Calnic la 17,81 km. Biserica unitariana din Calnic, construita in anul 1674, este considerata monument istoric. Biserica unitariana versus reformata. Odata ajuns in sat, am inceput sa caut geocutia in clopotnita de la prima biserica. Clopotnita. Clopotnita din lemn din secolul VIII, realizari ale arhitecturii populare locale. Tavanul bisericii are casete pictate cu motive florale.
Ruinele Bisericii Veres la 17,86 km. Ruinele Bisericii Veres se afla pe un deal dintre Valea Crisului si Calnic. Intre Valea Crisului si Calnic. Asa numita Ruinele Bisericii Veres se afla in perimetrul satului Calnic, apartinand comunei Valea Crisului. Este o biserica gotica din secolul al XV.
Cetatea Comorii Muntii Bodoc la 17,9 km. In apropierea varfului Bodoc se afla un altul, cu un profil usor sesizabil - trapezoidal, datorita largii platforme somitale - numit Varful Comorii.
Izvorul Salus Muntii Bodoc la 18,08 km. Izvorul Salus se afla in zona de izvor, complet impadurita, a paraului Sute. Un ascunzis fragil, dar rezistent. Am trecut pe la izvorul mineral Salus de la Baile Sutei, cu prilejul unei drumetii cu multe geoobiective, curiosi sa vedem amenajarea din 2011 realizata de asociatia ungara Ars Topia. Are un debit considerabil si a fost imbuteliat in perioada interbelica.
Cetatea Fetei Olteni la 18,48 km. Asezarea fortificata Cetatea Fetei se afla la nord-est de satul Olteni, comuna Bodoc, pe malul stang al Oltului. O cetate interesanta. Cetatea se afla pe un platou, si are o terasa spre sud.
Izvorul Honved la 18,54 km. Fantana Honved se afla langa drumul asfaltat Sfantu Gheorghe - Baile Sugas. Pe teritoriul locului de odihna amenajat gasim trei izvoare, Honved, Csaba, si un al treilea chiar langa parau.
Varful Bodoc Muntii Bodoc la 18,61 km. Cateva cuvinte despre muntii Bodoc: Se stie ca sunt vulcanici, ca au inaltimi domoale, acoperite de multe pasuni, ceea ce le da mult farmec turistic. Pe cel mai spectaculos varf al Muntilor Bodoc. Am plecat de la coada Lacului Padureni, unde ne-am si intors dupa ce am inconjurat, doar pe culme, toata valea Padurenilor. Cel mai inalt varf este Ciomatul Mare - 1301 m, dar cel mai spectaculos este Bodoc cu doar 1139 m, datorita privelistilor pe care le ofera.
Biserica catolica Imeni la 18,79 km. Biserica actuala din Imeni, comuna Catalina, romano-catolica, a fost construita in anul 1805. Am fost gasitorul numarul sase. Aceasta geocutie a mai fost gasita de alte 5 persoane inaintea mea, ascunzisul fiind preluat si pe interfata in limba maghiara a acestui site. Oare de ce?. Culmea este ca nici eu nu am avut probleme sa ajung sub capisonul crucii. Biserica renovata si ascunzisul indepartat. Conform informatiilor primite de la colegi de joaca, biserica catolica din Imeni a fost renovata in exterior. Prima biserica din sat, atestat sub numele Imecsfalva din 1561, a fost construita in 1538.
Izvorul Bufnitei si Baile de la Olteni la 19,07 km. In extravilanul satului Olteni (comuna Bodoc), pe malul stang al Oltului, a fost ridicat un mic complex balnear (bai publice cu servicii de tratament) aferent izvoarele minerale din zona. Geocutie deosebita cu continut umed. Geocutia ascunsa in apropierea Izvorului Bufnitei poate fi cautata chiar si fara gps, numai pe baza instructiunii ajutatoare. Fantina secata. Fantina exista dar fara apa. Cele mai cunoscute fiind Izvorul Sarat, Izvorul Bufnitei (Bagoly), si Salus de pe valea apropiata, a paraului Suto.
Cetatea Zanelor Covasna la 19,16 km. Cetatea Zanelor se afla pe Dealul Cetatii, intre paraul Cetatii si paraul Misca, la sud-est de orasul Covasna. Pinochio redivivus. Destul de greu de gasit cutia in noile conditii de mediu constatate. Relocare ascunzis. Zona vechiului ascunziș a devenit imposibil de explorat, datorita vegetației arbustive ce s-a tot dezvoltat. Cetatea este formata dintr-o acropola si mai multe terase, toate inconjurate de ziduri de piatra.
Izvorul Sarat Olteni la 19,35 km. Izvorul Sarat se afla langa localitatea Olteni. Inima pietrei resuscitata. In trecere de la Cetatea Herecz la Izvorul Salus am facut un scurt popas la Izvorul Sarat, caruia i-am gustat apa - baubila, nu foarte sarata - si unde am vrut sa vedem inima pietrei. A disparut si a doua geocutie. Cand am descoperit inima de piatra am fost foarte entuziasmat, si am ascuns prima geocutie, fara sa ma gandesc, chiar dupa formatiune. Apa izvorului este indicata pentru afectiuni ale tubului digestiv, boli de nutritie, hiperaciditate.
Dealul Din Mijloc Muntii Vrancei la 19,53 km. Culmea ce face, morfologic, legatura intre Munceii Intorsurii si Muntii Vrancei si, prin intermediul primillor, realizeaza integrarea culmii principale a celor din urma in cea a Carpatilor, este putin cunoscuta din punct de vedere turistic. Marcajul banda rosie al culmii principale a Carpatilor nu merge pe ea, pentru ca evita Munceii Buzaului, preferand Siriul, Podu Calului si Penteleul.
Biserica catolica Catalina la 19,96 km. Desi construita relativ recent (1815-1823), biserica din satul Catalina impresioneazĂŁ prin aspectul de biserica fortificata. Continut inutilizabil, si o alta geocutie in apropiere. Am gasit ascunzisul fara nici un fel de dificultati.
Planul inclinat la 20,29 km. Calea ferata cu ecartament ingust, construita la sfarsitul secolului XIX a pornit din Ghiula (Comandau) spre Covasna. Un ascunzis ce merita gasit. Un ascunzis simplu, dar care nu sare in ochi, gasirea cutiei oferind o reala satisfactie. Nici sa varuim. Am participat la un traseu organizat prin site-ul Munte si Flori, prin imprejurimile statiunii Covasna. Cele doua retele de cale ferata, separate de o diferenta de nivel de 327 m, au fost conectate cu ajutorul planului inclinat lung de 1236 m.
Cetatea Heret Malnas la 20,3 km. Despre Cetatea Heret (Herecz) se stiu extrem de putine, ar proveni din zorii Evului Mediu (secolul XII-XIII). Cetatea Heret. Nu a fost foarte greu sa gasesc cutia. O cetate extrem de vizitata, dar necercetata. O cutie relativ usor de gasit, cu ajutorul gps-ului. Precizari suplimentare despre cetate. Multumesc pentru informatiile oferite. Cetatea nu a fost cercetata de arheologi.
Piatra Predicatorului Muntii Bodoc la 21,12 km. Pe piciorul de munte ce pleaca din Varful Henter al culmii principale a Muntilor Bodoc spre Valea Oltului, se afla doua stanci izolate, ce atrag atentia. Tot ce se poate dori dupa revelion. Am pornit din satul Malnas, urmand drumul de-alungul paraului Malnas. Ceea ce m-a derutat. Primul animal mergea (sarea la fiecare pas de jos in sus) foarte tantos (mandru). Cerb vs tap, ciuta vs caprioara. Probabil sunt 4 caprioare (datorita taliei); doar daca ai vazut ca primul individ avea cornite, atunci este vorba despre un tap, desi, la aceasta vreme (dupa luna octombrie), tapii, ca si cerbii, respectiv caprioarele ca si ciutele umbla in carduri monosex; totusi in cardurile caprioareleor (ciutelor) mai pot fi vazuti tapi (cerbi) de pana la 1 an. Piatra Predicatorului (sau Piatra Egrici), aflata ceva mai jos, spre vest, chiar pe plai si pe traseul turistic.
Biserica evangelica-lutherana Targu Secuiesc la 21,75 km. Biserica evangelica-lutherana din Targu Secuiesc se afla pe strada Gheorghe Doja numarul 10.
Parohia catolica Boldog Ozseb Targu Secuiesc la 21,91 km. Biserica Boldog Ozseb a fost construita in 1986, iar turnul in 2003. Targu Secuiesc mai are o biserica catolica, Sfanta Treime, dar este departe de noul cartier de blocuri din partea vestica a orasului.
Spitalul de neuropsihiatrie Targu Secuiesc la 21,92 km. Fostul Azil de Batrani, azi Spitalul de neuropsihiatrie din Targu Secuiesc, se afla pe strada Garii la numarul 35. Cladirea a fost construita in anul 1897.
Parcul Jozsias Targu Secuiesc la 21,92 km. Parc din Targu Secuiesc, care a fost denumit dupa Molnár Józsiás, o personalitate importanta din viata politica, economica si sociala a orasului.
Casa Wertan Targu Secuiesc la 21,92 km. Casa Wertan din Targu Secuiesc a fost construita in anul 1902. Se afla pe strada Garii numarul 24.
Judecatoria Targu Secuiesc la 21,96 km. Cladirea judecatoriei din Targu Secuiesc a fost construita la mijlocul secolului al XVIII-lea. Se afla pe strada Ady Endre numarul 5.
Casa Szocs Matyas Targu Secuiesc la 22,03 km. Casa Szocs Matyas cu poarta de zid a fost construita in anul 1836, azi este o cladire renovata. Cladirea-monument istoric se afla pe strada Garii 16.
Casa Nagy Jafet Targu Secuiesc la 22,06 km. Casa Nagy Jafet construita in anul 1829 se afla pe strada Garii numarul 21. Cladirea-monument istoric a fost donata parohiei reformate, in prezent sa afla in stare neglijata.
Sugas Bai la 22,11 km. Sugas Bai se afla la 8 km distanta de Sfantu Gheorghe, la vest. Dimineata. Am gasit geocutia, impreuna cu prietenul meu Marci din Sfantu Gheorghe. Am gasit cutia. Am pus un cercel inauntru. A fost odata. Sugas Bai pentru mine e un loc minunat. Statiunea este locul preferat pentru excursii a locuitorilor din zona.
Parcul Arpad Turia la 22,25 km. Aici se afla cel mai mare stalp secuiesc sculptat din lemn din lume. Nu 8, ci 9!. Gasirea cutiei nu ridica nici un fel de probleme. A fost ridicat pe data de 18 iunie 2011, cu ocazia aniversarii primei atestari documentare a comunei Turia, din anul 1307.
Liceul pedagogic Bod Peter Targu Secuiesc la 22,26 km. Liceul pedagogic Bod Peter din Targu Secuiesc a fost construit in anul 1896. Se afla pe strada Ady Endre numarul 20.
Biserica catolica Turia la 22,28 km. Biserica catolica Sfantul Nicolae, Turia
Hotelul Mileniu Targu Secuiesc la 22,42 km. Pe vremuri, aici a functionat cel mai scump restaurant al orasului. A fost construit la comanda lui Aurel Sinkovits in anul 1895.
Poarta secuiasca Turia la 22,43 km. Cea mai mare poarta secuiasca din lume se afla la Turia, la intrarea dinspre Targu Secuiesc. Poarta lata de 15 m si inalta de 9,5 m a fost ridicata in anul 2005, prin efortul comunitatii locale.
Strada Mamica Mica Targu Secuiesc la 22,44 km. Curtea 43 se numeste si azi strada Mamica Mica, in limba maghiara Kicsimama. Si-a dobandat buna reputatie de la o batranica, care traia aici intr-o casuta acoperita cu sindrila.
Muzeul farmaceutic Casa Finta Targu Secuiesc la 22,44 km. Muzeul farmaceutic se afla la etajul casei de lemn Finta, in Curtea 12 la numarul 1. Predecesorul cladirii a fost o casa cu pridvor rotund, construit in anul 1835, demolat ulterior in 1972.
Casa de cultura Vigado Targu Secuiesc la 22,45 km. Pe latura nord-vestica a centrului istoric din oras, se afla Casa de Cultura Vigado, construita intre anii 1902-1904. Fatada impozanta a cladirii este impodobita cu stema orasului, pe care apare 1902, anul construirii cladirii.
Muzeul de istorie a breslelor Targu Secuiesc la 22,46 km. Cladirea muzeului a fost construita in anul 1857, in trecut a fost prima cladire a primariei. Targu Secuiesc este denumit orasul curtilor, dar si orasul breslelor, oglindit si de expozitiile de baza ale muzeului.
Zidul cu lacatele iubirii Targu Secuiesc la 22,47 km. La intrarea in Curtea 44 din Targu Secuiesc se afla agatata o grila, denumita de catre initiatori Zidul cu lacatele dragostei. Incepand cu 14 februarie 2014, si indragostitii din acest oras pot sa-si agate aici lacatele iubirii.
Cladirea primariei Targu Secuiesc la 22,48 km. Cladirea primariei se numara printre cele mai impozante cladiri din centrul orasului Targu Secuiesc. Cladirea cu doua etaje a fost construita in anul 1907 pentru a servi drept casa de economii.
Valea Zimbrilor la 22,64 km. Valea Zimbrilor din satul Acris, comuna Vama Buzaului, judetul Brasov, este cea de-a patra rezervatie naturala de zimbri (Bison bonasus) din Romania, dupa cele existente in Neagra-Bucsani, Vanatori-Neamt si Hateg. Aceasta a fost inaugurata in noiembrie 2008, si se intinde pe o suprafata de 92 de hectare (80 de hectare de padure si 12 hectare de pasune), cu trei locuri de hranire a zimbrilor.
Valcele Drumul apelor minerale la 22,99 km. Valcele este situata in partea sud-vestica a judetului Covasna, la poalele sudice ale Muntilor Baraolt. O statiune parasita. Statiunea balneoclimaterica Vilcele a trait anii de aur in secolul XX. Este strabatuta de paraul Valcele.
Capela catolica Sfanta Fecioara Maria Turia la 23,16 km. Capela romano-catolica cu numele Sfantei Fecioare Maria a fost construita in anul 1831 de catre baronul Apor Lazar (1784-1868). Sub capela se gaseste cavoul familiei Apor.
Biserica greco-catolica ortodoxa din Ghelinta la 23,34 km. Pomenita in documente din 1728 ca deservind comunitatea greco-catolica (se presupune ca ar fi fost, anterior acestui an, ortodoxa) biserica actuala este, de fapt, rezultatul refacerii/reconstructiei alteia mai vechi, devenita prea mica pentru numarul mare de credinciosi, fiind ridicata din lemn in anul 1880.
Ariusd la 24,12 km. Ariusd este situata pe malul drept al raului Olt, in partea vestica a judetului Covasna, la limita cu judetul Brasov, pe valea paraului Ariusd. Cutie noua pe Dealul Ciocas. Cu ocazia Zilelor Sfantu Gheorghe, m-am plimbat prin zona comunei Valcele, satul Ariusd.
Biserica fortificata Ghelinta la 24,31 km. Monument UNESCO, biserica romano-catolica, cea fortificata, de la Ghelinta, dateaza din 1245. Initial, romanic tarziu, stilul s-a eclectizat, cladirii adaugandu-i-se elemente baroce.
Biserica reformata Turia de Sus la 24,36 km. Biserica reformata fortificata din Turia de Sus a fost construita in secolul al XVI-lea, in stil neogotic. S-a aruncat apa cu tot cu copil. Biserica-cetate a catolicilor reformati (calvini) din Turia a fost construita in secolul al XVI-lea si reconstruita in secolul al XIX-lea. Este considerata un obiectiv turistic important.
Podul suspendat Comandau la 24,52 km. Podul suspendat de la Comandau.
Stanca Veczer la 24,83 km. Culmea Veczer, arie naturala protejata, se afla langa localitatea Ariusd. Crapatura din Stanca Veczer. Ajungand la fata locului, adevarata provocare a fost escaladarea crapaturii. Este cel mai sudic punct al Muntilor Baraolt si este delimitata la sud de raul Olt.
[ Sus ↑ ]
Biserica catolica Sasausi la 25,22 km. Satul Sasausi apartine comunei Lunga si se afla pe DN 11 la nici 3 km de Targu Secuiesc. Geocutie noua in interiorul curtii bisericii. Azi fiind deosebit de cald, am decis sa pornesc intr-o excursie de cautare geoobiective in jurul orasului Targu Secuiesc. Biserica romano-catolica, aflata in capatul sudic al satului, este tip cetate, cu un zid inalt de cca 2 m si dateaza din 1823.
Cetatea Turia la 25,94 km. Locul si urmele Cetatii Turia Cand ai noroc, si ursul doarme inca. Dupa ce am pierdut timpul cu obiectivele de vizitat de pe Valea Iadului, ne-a mai ramas doar putin timp pana la inserare. Ursus carpaticus. S Pai, ai doua posibilitati. 1.
Mofeta Gradina Herko Turia la 26,18 km. Mofeta - Gradina Herko Gradina Herko, noutati. Am ajuns in zona numita Gradina Herko (denumire gasita de noi doar pe harta Dimap a zonei Balvanyos si in prezentarea unui traseu prin zona in revista de turism, de limba maghiara, Gyopar/Floarea de Colti) intr-o drumetie ce viza vizitarea izvoarelor minerale de pe Valea Iadului (declarata rezervatie naturala) atrasi de fotografia mofetei de pe un afluent al Vaii Iadului, Paraul Ars. In loc de geocutie doar bere Ciuc. Dupa un condus de 5 km, pe un drum plin cu noroi, am ajuns la Gradina Herko.
Rezervatia Valea Iadului Turia la 26,19 km. Valea Iadului este un afluent al paraului Turia, confluenta lor formandu-se la 1 km vest de satul Turia. Gradina Herko de pe Valea Iadului. Pe harta zonei Balvanyos editata de Dimap - Budapesta, zona de concentratie maxima a izvoarelor minerale de pe Valea Iadului este denumita Herko Kert (Gradina Herko - ultimul cuvant poate de origine antroponimica?. Dupa ce aproape ca am uitat sa caut si aceasta geocutie. Geoascunzisurile zonei, Gradina Herko, Valea Iadului, Cetatea Turia, ne-au atras sa venim aici intr-o noua mica excursie. Chiar la iesirea din sat insa (cu 1 km inainte de confluenta pomenita), un drum forestier pleaca din soseaua ce duce la Balvanyos, spre stanga, pe Valera Iadului.
Biserica fortificata saseasca Harman la 26,19 km. Biserica-cetate din Harman a fost construita in stil romanic in secolul al XII-lea. Geocutie probabil disparuta. Am sosit in Harman, la primele ore ale diminetii, sperand ca voi reusi sa caut, fara a fi deranjat. Zidul de incinta al cetatii are o forma ovala, asemanatoare cu cea de la biserica evanghelica din Prejmer, fiind inalt de 12 m si intarit cu 7 puternice turnuri de aparare, unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoala topita asupra asediatorilor.
Ruinele castelului Tarnoczy Sanzieni la 26,65 km. Se vorbeste despre existenta unui castel la Sanzieni ca fiind datat din epoca feudala timpurie, mai precis, din prima jumatate a secolul XV.
Biserica romano-catolica Sanzieni la 26,76 km. Sanzieni este unul dintre cele mai mari si mai dezvoltate sate din Depresiunea Tg. In sfarsit am gasit intrarea deschisa. Am trecut de mai multe ori prin zona, cautand diferite geoobiective, dar intotdeauna am gasit intrarea in curtea interioara, inchisa. Secuiesc.
Capela Sfantul Stefan Dealul Perko la 27,05 km. Dealul Perko - in traducere romaneasca, Piatra Judecatii - are, probabil, o atare straveche semnificatie. Unde dai si unde crapa. Citind informatiile de pe site, inainte de a pleca pe teren, pentru a cauta cutia de pe Dealul Perko, am constatat cu oarecare surprindere ca era ultimul ascunzis publicat, desi citisem despre el ceva mai inainte. Capela de pe el are o vechime necunoscuta, cunoscandu-se doar anii unor reconstructructii sau adaosuri, secolul XVII, XVIII-lea.
Varful Zarna Muntii Vrancei la 27,6 km. Din ceea ce, indeobste, este cunoscuta ca fiind culmea principala a muntilor Vrancei - Lacauti - Musat -, se despribnde un puternic si (cel mai) lung picior, ce ajunge pana in Depresiunea Targu Secuiesc: Zarna.
Petersberg Sanpetru la 27,6 km. Petersberg, sau ruinele cetatii de pe dealul Lempes, Sanpetru. Spre Dealul Cetatii dinspre Sanpetru. M-am apropiat de Dealul Cetatii dinspre Sanpetru, pe unul dintre numeroasele drumuri de pamant. Cetatea de pe Dealul Lempes. Am urcat la cetatea de pe Dl Lempes plecand din capatul nord-vestic al dealului, numit pe o veche harta Bergeck (?).
Biserica catolica Petriceni Sanzieni la 27,64 km. Atestata din 1825, a inlocuit biserica veche a satului, zice-se, din secolul XII, ale carei urme au fost gasite de Orban Balazs. Cautand la lumina frontalei. Eram in drum spre casa, nu mai aveam mult timp pana la inserare, dar nu puteam sa trec pe langa cele doua ascunzisuri noi de la Petriceni si Valea Seaca. Locul este azi marcat cu o cruce, de unde porneste pelerinajul anual al locuitorilor, prilejuit de ziua patronului bisericii actuale, Sfantul Laurentiu.
Varful Carpinis Muntii Bodoc la 27,86 km. Varful Carpinis (sau Dosul Pietrei, dupa traducerea denumirii maghiare, Komoge) este cel mai inalt al Muntilor Bodoc, avand 1241 m. Geocutia si ursul. Da, asa am inceput aici am inceput meseria de forestier, in Burdei, unde in trecut au fost sticlari italieni.
Biserica din Lunga la 28,25 km. Satul Lunga - tinand de Tg. Secuiesc - este lungit de-a lungul DN 11 cale de 2,5 km.
Dealul Merilor Micfalau la 28,52 km. Dealul Merilor se afla intre paraiasele Jimbor (Rosie) si Podu Mare, la o altitudine de peste 700 de m. De aici se poate porni spre creasta principala a Muntiilor Bodoc, si anume spre varful Burdei 1191 m.
La Ziduri la 28,89 km. Pe harta site-ului Muntii Nostri, zub Varful Zarna, apare un punct consemnat cu denumirea La Ziduri.
Stanca Piatra Zimbrului Muntii Bodoc la 28,92 km. Sub numele de Piatra Zimbrului este cunoscut un varf semet al unei culmi secundare a celei principale a Bodocului, desprinsa din ea spre est, in sectorul cuprins intre Varful Carpinis, cel mai inalt al Muntilor Bodoc, si pasul Balvanyos. Dupa nas si harta, la Stanca Piatra Zimbrului. Am pornit din Baile Balvanyos, vizitand mai intai Baile Cisar, unde in ultimii ani au fost efectuate mai multe renovari si reamenajari.
Gaterul vechi de la Gyula la 29 km. Primul gater pentru prelucrarea lemnului de la Comandau a fost amenajat la Gyula, aflat la 6,6 km distanta de Comandau.
Ruinele capelei catolice Vama Buzaului la 29,24 km. Dezvoltarea localitatii Vama Buzaului, atestata documentar din anul 1449, este legata de infiintarea aici a vamii comerciale de catre Imperiul Habsburgic in anul 1699, pentru punctul de granita cu Tara Romaneasca existent la izvoarele Buzaului.
Sub varful Murgo Pasul Hatod la 29,38 km. Intre Muntii Harghita si Muntii Baraolt, la 710 m inaltime, se afla pasul Hatod, care face legatura intre Depresiunea Trei Scaune si Baraolt. Aici suntem in tara padurilor foioase.
Biserica catolica Valea Seaca Sanzieni la 29,68 km. Cu aspect de biserica fortificata, datorita gardului de zid, inalt insa de doar vreo 2 m, construita in 1798, a luat locul unei biserici mai vechi, amintita in documente in 1735 ca aproape ruinata, dar, se pare, existenta de prin 1660. Cautand o capela, am gasit un cavou. Era deja intuneric bezna cand am ajuns in Valea Seaca.
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.