Localitatea Fitod (judetul Harghita) Resedinta: Leliceni. Denumire maghiara: Fitód.
Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Fitod, judetul Harghita

Grota sulfatara Turia Grota sulfatara Turia la 27,52 km
Statiunea Balvanyos se afla pe versantul sudic al muntilorBodoc, in curbura carpatilor, la o altitudine de 840-950m. Sfat pentru cautatori - La mai putin de 10 m exista si o geocutie publicata pe un alt teren de joaca. Datoritacalitatilor terapeutice ale numeroaselor izvoare minerale siemanatiilor post vulcanice (mofete), statiunea ofera atat un peisajatragator cat si excelente posiblitati de tratament.
Valea Garbea Valea Garbea la 21,19 km
Satul Valea Garbea apartine de comuna Lunca de Sus. La Capela Sfantul Benedict - Un ascunzis bine gasit. Localitatea este strabatuta de linia de cale ferata 501.
Capela si clopotnita Aldamas la 29,07 km
Capela din satul Aldamas, sat care apartine de Ghimes-Faget, se afla pe un versant de munte la vest de Poalele Aldamasului (Aldomas alja).
Stanca La Panda Stanca La Panda la 35,34 km
Paraul de piatra care se afla la baza muntelui Fratele se numeste Moara Dracului, iar stanca din apropiere La Panda. Am lasat o maimuta verde - Am gasit geocutia cu ajutorul unei alte echipe cu care m-am intalnit in varf. Piatra La Panda - Am abordat piatra prin atac direct, prin poiana de sub ea. Putem ajunge pe punctul de belvedere al acestei stanci pornind din Balan, si urmand mai intai traseul marcat cu banda albastra spre Piatra Singuratica.
Capela de pe muntele Bogat Capela de pe muntele Bogat la 13,17 km
Vatra satului Racu este pe lunca Oltului, pe malul stang, la o altitudine de 786 m, pe traseul DN 12, la 11 km nord de Miercurea-Ciuc. Din centru, pe traseul DJ 124 spre est putem ajunge la Satu Nou, Vacaresti si Mihaileni.
Poteca tematica Vechiul rau Olt Poteca tematica Vechiul rau Olt Sansimion la 11,53 km
Regularizarea unui rau necesita solutii care sa asigure si pastrarea mediului natural, dar si o utilizare umana potrivita. Cu regularizarea raului Olt, langa Sansimion, nu s-a reusit acest lucru, si biodiversitatea luncii Ciucului de Jos a avut de suferit.
Muntele Negurei Muntele Negurei Nadejdea la 17,19 km
Muntele Negurei (Ceata, Cad, Kod) este granita naturala dintre bazinele Ciucul de Mijloc si Ciucul de Sus. Intr-un fel spus, este un pui de cuc pentru Muntii Ciucului, find alcatuita din roci vulcanice.
Gradina Zanelor Gradina Zanelor Cheile Bicazului la 49,81 km
Gradina Zanelor se afla pe malul geografic stang al Bicazului. Amfiteatru - Distanta mica intre obiective (Suhard-Gradina) m-a intrigat. Este un perete de stanca, o formatiune specifica de stanci, si totodata unul dintre locurile preferate ale caprelor negre din zona.
Capela Sfantul Petru si Pavel Capela Sfantul Petru si Pavel Muntele Iavardi la 33,05 km
Este oarecum surprinzatoare prezenta acestei capele pe unul dintre picioarele Muntelui Iavardi, relativ departe de catunul Poiana Fagului al satului Valea Rece din comuna Lunca de Jos. Schimbari la capela - Intr-adevar, cutia ascunsa in tinda capelei nu mai este, asa ca am ascuns alta noua (vezi foto) intr-un loc, poate, mai sigur. Am mutat putin geocutia - Am ajuns la capela Sfantul Petru si Pavel cu ocazia unei ture in circuit in jurul muntelui Iavardi, capela fiind al patrulea obiectiv vizitat.
Varful Harghita Siculeni Varful Harghita Siculeni la 18,59 km
Varful Harghita Siculeni si Coltul Tesit
Baile Cibre Baile Cibre Frumoasa la 12,51 km
La jumatatea drumului dintre Mihaileni si Frumoasa a existat, pana la ultima invazie tatareasca din secolul al XVII-lea, un sat numit Cibrefalva. Poza cu ascunzisul vechi - Fotografia cu pricina arata ascunzisul vechi, cu toate ca in imagine se vede si ascunzisul nou. Din nou aici, dar noul ascunzis este gol! - Lamuriti, in urma lecturii precizarilor facute de Trekkingklub, unde se afla ascunzisul. Aici se afla un loc cu un farmec aparte, Baile Cibre, recent renovate - Aici sarbatoreau cei din Frumoasa zilele 1 Mai.
Valea Intunecoasa Valea Intunecoasa la 23,84 km
Valea Intunecoasa este un sat apartinand comunei Lunca de Jos. Este compus dintr-o serie de case presarate dealungul vaii paraului Valea Intunecoasa, afluent din stanga al raului Trotus.
Rezervatia Valea Iadului Rezervatia Valea Iadului Turia la 33,01 km
Valea Iadului este un afluent al paraului Turia, confluenta lor formandu-se la 1 km vest de satul Turia. Gradina Herko de pe Valea Iadului - Pe harta zonei Balvanyos editata de Dimap - Budapesta, zona de concentratie maxima a izvoarelor minerale de pe Valea Iadului este denumita Herko Kert (Gradina Herko - ultimul cuvant poate de origine antroponimica? Denumirea am mai intalnit-o doar in descrierea unui traseu in trecere pe aici, descris in revista de turism Gyopar/Floarea de Colti). Dupa ce aproape ca am uitat sa caut si aceasta geocutie - Geoascunzisurile zonei, Gradina Herko, Valea Iadului, Cetatea Turia, ne-au atras sa venim aici intr-o noua mica excursie. Chiar la iesirea din sat insa (cu 1 km inainte de confluenta pomenita), un drum forestier pleaca din soseaua ce duce la Balvanyos, spre stanga, pe Valera Iadului.
Tinovul Apa Rosie la 37,13 km
Tinovul Apa Rosie este o arie protejata de interes comunitar, rezervatie naturala, tip botanic, situata in Muntii Nemira, pe teritoriul judetului Covasna.
Capela Sfanta Ana Capela Sfanta Ana Tomesti la 22,69 km
Capela se afla pe un deal din vestul comunei Tomesti, la mai putin de 1 km de marginea localitatii. Exact cum spune instructiunea - Am avut putin de lucru, pana am gasit geocutia ascunsa aici. Capela a fost construita de o bogata familie locala, Sandor, in 1861.
Fantana Rece Fantana Rece Valea Boros la 24,99 km
Geografic vorbind, Fantana Rece (Hideg-kut) reprezintã izvorul paraului Boros  (afluent al Trotușului), de-a lungul sau intinzandu-se satul Valea Boros (comuna Lunca de Jos, judetul Harghita), de unde se realizeaza si cel mai facil acces la obiectiv, cale de 8,5 km. Geocutie noua la Fantana Rece - Ultima data am vizitat Fantana Rece si Muntele Tatalui in anul 2012, in luna mai. Multumiri calduroase pentru cutia de la Fantana Rece - Cred ca am mai trecut pe la Fantana Rece dupa ce am ascuns prima cutie - cea, intre timp, disparuta.
Bazinele cu apa sarata Bazinele cu apa sarata Craciunel la 37,69 km
La sud-est de localitatea Craciunel, langa baia populara Dungo, pe cursul paraului Sarat, gasim doua bazine cu apa sarata. Localnicii au amenajat aici un bazin mare cu dimensiunile de 50x8 m, si unul mic de 10x4 m.
Asezarea fortificata Cetatuia Moinesti la 49,85 km
Pe dealul Cetatuia, in zona cartierului Lucacesti din Moinesti se afla urmele unei asezari fortificate geto-dacice.
Platoul Nisipos Platoul Nisipos Malnas-Bai la 36,93 km
Situl arheologic Platoul Nisipos (Dealul Nisipos) este situat la o distanta de aproximativ 200 m sud-vest de Malnas-Bai. Se afla pe un promontoriu cu latimea de 45 m si lungimea de 120 m, care este inconjurat pe trei laturi de vaile raului Olt si a paraului Somos.
Baile Sfanta Ana Baile Sfanta Ana Tomesti la 23,62 km
Baile Sfanta Ana sunt situate la marginea vestica a comunei Tomesti, langa Lacul Fara Fund si in apropiere de Turnul Ciuntit.
Baile Dugas Baile Dugas Danesti la 19,12 km
Baile Dugas se afla langa localitatea Danesti. O geocutie bine ascunsa - Prima data nu am vazut imediat geocutia, chiar daca am rascolit ascunzisul si am alungat si toate furnicile din zona. De dragul furnicilor, nu! - Nu ne-am indurat sa mai stricam inca odata (pentru noi ar fi fost prima oara) micul musuroi de furnici care era cladit in fata ascunzisului. Baile sunt un centru cunoscut de medicina populara.
Surorile salcie Surorile salcie Agas la 31,95 km
In spatele troitei Sfantii Arhangheli Mihail si Gavril, respectiv podul feroviar Simbrea de pe strada Paraului din Agas.
Cetatea Hagymas Cetatea Hagymas Ocland la 36 km
In acest loc a fost identificat un turn roman, o fortificatie cu dimensiunile de 20x20 m. Cetatea Hasmasului a avut un sant de aparare pe laturile de vest, nord si sud, respectiv un val de pamant cu palisada de stejar.
Pasul Liban Pasul Liban la 33,86 km
Pasul Liban este o trecatoare intre Varful Amza - Muntii Gurghiu si Fagul Rosu - Muntii Harghita, si leaga Depresiune Giurgeu de Depresiunea Odorhei. Spre varful Amza - Ce poti face altceva intr-o zi de luni, decat sa pornesti intr-o drumetie :-). Este denumit si Saua Liban, Pasul Sicas, Pasul Sicasau.
Izvorul Muresului Izvorul Muresului Arama Neagra la 35,92 km
Pornim de langa gara statiunii Izvoru Muresului si urmarim traseul marcat cu cruce rosie. Pe varful Fagul Mures trecem pe langa o stana, apoi langa un izvor imprejmuit cu gard.
Lacul Spalatorul de pietre Lacul Spalatorul de pietre Racu la 11,64 km
Prezentat de mai multi ani ca punct de interes, Lacul cu Limba, limba fiind o mica peninsula, se afla in preajma carierei Garciu, fiind de natura antropica. Locul se afla sub constructie - Geocutia poate fi gasita destul de usor. Denumirea corecta a lacului - Cu ocazia unei ture cu bicicleta prin zona, am verificat si acest geoascunzis.
Cetatea Turia Cetatea Turia la 33,66 km
Locul si urmele Cetatii Turia Ursus carpaticus - S Pai, ai doua posibilitati - 1 Inghiti sec, saluti politicos, si intri.
Groapa cu gaze pucioase Groapa cu gaze pucioase Santimbru-Bai la 11,57 km
Groapa cu gaze pucioase - Aleea Vesela, Santimbru-Bai.
Fag sub Murgul Mare Fag sub Murgul Mare la 30,37 km
Pe partea nordica a muntelui Murgul Mare, aproape de padure, pe pasune, putem vedea un fag cu circumferinta de 3,6 m.
Parohia catolica Boldog Ozseb Parohia catolica Boldog Ozseb Targu Secuiesc la 45,47 km
Biserica Boldog Ozseb a fost construita in 1986, iar turnul in 2003. Targu Secuiesc mai are o biserica catolica, Sfanta Treime, dar este departe de noul cartier de blocuri din partea vestica a orasului.
Pivnite sapate in deal Pivnite sapate in deal Nadejdea la 15,88 km
Deoarece terenul din aceasta parte a satului Nadejdea este umed, beciurile au fost construite la baza dealului de langa localitate.
Biserica reformata din Varghis Biserica reformata din Varghis la 34,35 km
Biserica aflata in prima intersectie importanta de la intrarea sudica in satul-comuna Varghis este una reformata, calvina.
Biserica reformata Biserica reformata Turia de Sus la 37,4 km
Biserica reformata fortificata din Turia de Sus a fost construita in secolul al XVI-lea, in stil neogotic. S-a aruncat apa cu tot cu copil - Biserica-cetate a catolicilor reformati (calvini) din Turia a fost construita in secolul al XVI-lea si reconstruita in secolul al XIX-lea. Este considerata un obiectiv turistic important.
Piatra lui Kota Piatra lui Kota Muntele Iavardi la 32,32 km
Piatra lui Kota este o stanca interesanta, care se afla pe valea paraului Janok, pe versantul muntelui Iavardi. Geocutie si ciomag trekking - Pentru ziua de azi ne-am propus sa parcurgem un traseu in circuit in jurul muntelui Iavardi, primul obiectiv fiind Piatra lui Kota. Zona este plina cu salase de vara, iar fiecare stanca este denumita in functie de proprietarul pajistelor alaturate.
Ruinele forjei Ruinele forjei Vlahita la 26,36 km
La iesirea din sud-vest a orasului Vlahita, in partea sudica a localitatii, Mina Sfanta Cruce, se pot vedea si azi ruinele unei forje. Ciocanul hidraulic pentru prelucrarea fierului, construit aici, a functionat pana in anii 1990.
Via ferrata Pericolul Caprei Via ferrata Pericolul Caprei Harghita Madaras la 24,34 km
Pericolul Caprei este primul traseu de via ferrata din Secuime. Prima data pe un traseu de via ferrata - Am parcurs drumul ce leaga localitatea Izvoare (dinspre Zetea, respectiv Sub Cetate) de statiuna Harghita Madaras, pe un drum, care vara arata ca un rau secat, plin cu stanci. Se afla pe stanca Varful Seii, aproape de statiunea Harghita Madaras.
Teiul pucios din gradina bisericii Teiul pucios din gradina bisericii Martinis la 38 km
In gradina bisericii unitariene din Martinis, langa turn, se afla un tei cu marimi considerabile. Teiul pucios are circumferinta de aproape 4 metri, inaltimea copacului insa nu se compara cu inaltimea turnului.
Tura de lac Tura de lac Lacul Sfanta Ana la 26,07 km
Daca tot am facut o tura de lac la picior si ne-a placut, am hotarat sa amplasam o cutie in acest punct de interes. In sfarsit am gasit ascunzisul - Dupa ce am vizitat mai multe obiective din apropiere. Pentru a indemna si pe alti vizitatori sa faca acelasi lucru.
[ Sus ↑ ]
Ruinele cetatii Harom - Baile Jigodin
Ruinele cetatii Harom - Baile Jigodin la 6,47 km
Cetatea Harom a fost construita in jurul inceputului secolului al XII-lea, si a facut parte din sistemul de fortificatii care proteja Transilvania dinspre est. Se afla la sud de Miercurea Ciuc, la est de varful Harom, care are o altitudine de 1079 m, in apropierea limitelor sud-vestice ale Bailor Jigodin.
Lacul de baraj Frumoasa - Drumul Fanului
Lacul de baraj Frumoasa - Drumul Fanului la 10,27 km
Casa cu turn cu ceas Casa cu turn cu ceas Tulghes la 67,49 km. Casa cu turn cu ceas, sau prescurtat Casa cu ceas, se afla pe malul drept al raului Putna.
Cabina panoramica Cabina panoramica Piatra Poienii la 50,24 km. Serviciul Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judetean Harghita impreuna cu Asociatia Gyilkostó Adventure au amplasat doua refugii montane panoramice in Cheile Bicazului.
Biserica unitariana si reformata Biserica unitariana si reformata Filias la 64,47 km. Biserica din Filias este o biserica simultana, folosita in comun de unitarieni si reformati, un lucru rar intalnit.
Fortareata de piatra Fortareata de piatra Piatra Soimului Oituz la 59,45 km. Coborand de pe culme pe latura vestica a dealului Piatra Soimului, am descoperit o interesanta fortareata construita din pietre, de fapt o amenajare militara din Primul Razboi Mondial. Am cucerit fortareata - Inca un obiectiv interesant de pe Piatra Soimului pe care il stiam de mult.
Muzeul National Secuiesc Muzeul National Secuiesc Sfantu Gheorghe la 55,31 km. Muzeul National Secuiesc, a fost construit dupa proiectele lui Kós Károly, intre 1911-1912. Geocutie inaccesibila la Muzeul National Secuiesc - Dupa verificarea tuturor locurilor posibile, potrivite pentru un ascunzis in jurul Muzeului National Secuiesc din Sfantu Gheorghe, am gasit in sfarsit ascunzisul. MNS - Sfantu Gheorghe - Am gasit cutia, chiar daca este amplasata intr-o zona cu foarte multi trecatori. Orarul muzeului la sfarsit de saptamana - Sambata si duminica, muzeul este deschis pana la ora 14.
Capela Sfantul Gellert Tengheler Capela Sfantul Gellert Tengheler Ditrau la 58,82 km. Mica capela, situata langa drumul care leaga Ditrau de Tulghes, a fost sfintita in iulie 2004, cu ocazia unei slujbe traditionale de hram pentru sarbatorirea zilei Sfantei Ana. Ziduri pline cu cuiburi de pasari - La sfarsitul lui aprilie am trecut din nou peste Pasul Tengheler.
Izvorul Honved Izvorul Honved la 54,57 km. Fantana Honved se afla langa drumul asfaltat Sfantu Gheorghe - Baile Sugas.
Pestera Kolik Pestera Kolik Ojdula la 56,86 km. Sub numele de Pestera de la Ojdula, cavitatea apare consemnata in Harta Regiunilor Carstice din Romania (Traian Orghidan si colab.
Poiana cu belvedere de sub Inzapezitul Mare Poiana cu belvedere de sub Inzapezitul Mare la 60,36 km. Inzapezitul Mare (1443 m) este unul dintre varfurile importante de pe culmea morfologica a Carpatilor de Curbura.
Fantana Printesei Indurerate Fantana Printesei Indurerate Porumbenii Mari la 54,81 km. Am ascultat cu rasuflarea taiata povestea si cantecul trist, pe care femeia a prezentat-o atat de frumos, incat si adultii au lacrimat.
Varful Chircus Varful Chircus Muntii Berzunti la 54,39 km. Varful este unul dintre cele cateva de peste 900 m ale Muntilor Berzunti, acesta de 903 m.
Dealul Ghindaru Poduri la 53,97 km. Situl arheologic de la Poduri se afla pe Dealul Ghindaru, in punctul Rusaiesti, la vest de biserica de lemn Sfantii Voievozi din Poduri.
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.