Localitatea Miercurea Ciuc (judetul Harghita) Resedinta: Miercurea Ciuc. Denumire maghiara: Csíkszereda. Denumire germana: Szeklerburg.
Autentificare --> Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Miercurea Ciuc, judetul Harghita

Gradina Micurin Miercurea Ciuc la 0,45 km. Gradina Micurin este un loc legendar, dar mai mult pentru cei care au terminat scoala in liceul Márton Áron din Miercurea Ciuc.
Casa de studii a piaristilor Miercurea Ciuc la 0,57 km. Casa de studii a piaristilor este coordonata de preoti-profesori calugari ai Ordinului Piaristilor, a caror misiune este educarea tineretului. Cladirea se afla in spatele Liceului Teoretic Márton Áron din Miercurea Ciuc.
Salcia Miercurea Ciuc la 0,71 km. In Miercurea Ciuc, intre Parcul Central si Piata Cetatii, langa Bulevardul Timisoarei, intre blocuri, gasim o salcie cu doua trunchiuri, cu o forma interesanta.
Jucatorii de hochei Miercurea Ciuc la 0,74 km. Grupul statuar, reprezentand doi jucatori de hochei, se afla in fata patinoarului Vákár Lajos din Miercurea Ciuc.
Cetatea Miko Miercurea Ciuc la 0,91 km. Cetatea Mikó se afla in centrul administrativ vechi al orasuluiMiercurea Ciuc. Trecand prin Miercurea Ciuc. Nu puteam s-o ratez. Cetatea Miko Miercurea Ciuc. Nu am gasit geocutia, dar am facut cateva poze frumoase. Construirea cetatii incepe in anul 1623 din din ordinul lui Hidvégi Mikó Ferenc, consilier al principelui BethlenGábor, diplomat, cronicar, capitan al scaunului Ciuc.
Podul Ligat Miercurea Ciuc la 1,32 km. Podul Ligat leaga zona centrala a orasului Miercurea Ciuc cu partea orasului numita Ligat. Podul pasaj feroviar, complet renovat, a fost inaugurat pe 22 decembrie 2023, dupa o reconstructie care a durat 19 luni.
Conacul Lazar Toplita-Ciuc la 1,47 km. Conacul Lazar - Toplita-Ciuc, Miercurea Ciuc.
Lacul Suta la 1,57 km. Lacul Suta este un lac artificial, creat pe paraul Fitod, langa Miercurea Ciuc. La Lacul Suta, un ascunzis la inaltime. Dupa ce ne-am invartit mult si bine prin Miercurea-Ciuc pentru a putea iesi din oras spre lacul Suta, Leliceni, Misentea etc. In prezent lacul Suta I a fost secat din cauza unor lucrari de amenajare.
Ciotul plopului negru Toplita-Ciuc la 1,59 km. In Toplita-Ciuc, suburbia orasului Miercurea Ciuc, la aproximativ 100 m de conacul Lázár, putem vedea un plop negru cu circumferinta de 4 m. Mai exact doar ramasitele copacului, deoarece plopul a fost taiat.
Fantana Fontana Toplita Ciuc la 1,86 km. In partea nordica a municipiului Miercurea Ciuc, in anii 80 au fost efectuate mai multe foraje, pentru a cauta noi surse locale de apa. In Toplita Ciuc a fost gasita o apa minerala usor gazoasa, cu aroma placuta, avand temperatura de aproximativ 18-20 grade C, care s-a dovedit a fi potabila.
Basorelieful palpabil Sumuleu Ciuc la 2,19 km. Basorelieful palpabil Sumuleu Ciuc se afla vizavi de biserica franciscana, in parcarea amenajata de pe cealalta parte a drumului. Placheta din bronz se afla pe un soclu din andezit, pe care nevazatorii gasesc informatii scrise in Braille.
Baia Calugarilor la 2,24 km. Pe locul unde are loc pelerinajul de sambata de Rusalii la care participa sute de mii de unguri catolici, in Sumuleu-Ciuc, pe teritoriul din spatele catedralei si manastirii se afla mai multe izvoare de ape minerale. Cutie noua la Baia Calugarilor. Am pus azi o noua cutie in locul celei disparute. Baia Calugarilor. Am gasit cutia pe 17 sept 2010, impreuna cu Zsolt. Aici s-a construit o gradina pentru pelerini cu ajutorul voluntarilor.
Biserica catolica Jigodin la 2,36 km. Biserica romano-catolica din Jigodin este declarata monument conform registrului monumentelor ale judetului Harghita din 1992. Construit in secolul al XV-lea, in stil gotic, reconstruit in secolul al XVIII-lea in stil baroc.
Parc sportiv si de agrement Miercurea Ciuc la 2,48 km. Langa fostul strand municipal Miercurea-Ciuc a fost creat un parc pentru activitati sportive si recreative in aer liber. In urma unor lucrari care au inceput in iunie 2018, au fost amenajate terenuri de sport, piste de alergare, terenuri de joaca pentru copii, si un turn de observatie.
Capela Salvator Sumuleul Mic la 2,54 km. Pe culmea Sumuleului Mic - binecunoscutul loc de pelerinaj de Rusalii - se afla doua capele: Salvator si Isus in Chinuri. Cu bicicleta pe Sumuleul Mic. Era si timpul sa scot bicicleta, cu toate ca erau doar vreo 5 grade afara. Cea mare, cu hramul Schimbarea la Fata, in latina, Transfiguratio Salvatoris - de aici numele prescurtat al capelei, Salvator, este considerata ca fiind ridicata in a doua jumatate a secolul XV.
Baile Miercurea Ciuc la 2,54 km. Baile Miercurea-Ciuc (Baile Katalin, Szeredai furdo, Baile Miercurea) au fost amenajate pe malul drept al raului Olt, folosind apa calduta a izvoarelor de aici. Primul proprietar a fost brutarul Helwig G Janos, care a denumit baile dupa numele sotiei sale, Katalin.
Cimitirul vechi din Jigodin la 2,79 km. Cimitirul vechi din Jigodin, Miercurea Ciuc. Noaptea in cimitirul parasit. Ce poate fi mai interesant, decat sa cauti o geocutie noaptea, intr-un cimitir parasit.
Piscul Cetatii Mici Jigodin la 2,84 km. Fortificatia Jigodin III - Piscul Cetatii Mici, Jigodin.
Poduri din lemn Jigodin la 2,85 km. In Jigodin, pana in 1930 sat, azi cartier al orasului Miercurea Ciuc, gasim doua poduri din lemn, care necesita renovare, unul peste raul Olt, iar celalalt peste paraul Fitod. Podul din lemn de peste Olt este mai interesant, fiind construit in intregime din lemn, iar structura rezista inca, si azi.
Turn belvedere Sumuleul Mare la 2,95 km. Loc de pelerinaj al secuilor, al ceangailor din Moldova si al romano-catolicilor in general, Sumuleu Ciuc este un cartier al orasului Miercurea Ciuc, in partea de nord-est a acestuia. Sumuleu Ciuc. Am gasit geocutia într-o stare critica. Sumuleul asediat de lacramioare. Am facut un circuit pe Sumulee la o saptamana dupa pelerinajul de Rusaliile catolice, gasindu-le destul de curate, avand in vedere imensa populatie care a poposit atunci pe pantele lor.
Monumentul Pictura Sangeroasa Leliceni la 2,99 km. Monumentul Pictura Sangeroasa, in limba maghiara Vereskep, sta pe punctul culminant al soselei Miercurea Ciuc - Leliceni. Pictura Sangeroasa - schimbare la fata. Dupa cum se poate constata din fotografia atasata, Pictura Sangeroasa a fost reconditionata, nu doar la fata - acum, mult mai sangerie - ci si la corp, fiindu-i construit un nou piedestal.
Cioboteni la 3,02 km. Denumirea satului provine din numele familiei "Csobod", una din familiile secuiesti din vremea stabilirii acestora pe aceste meleaguri. La Cioboteni, inauntru, inca nu!. Am cercetat minutios prezumtivul ascunzis (scara acoperita), dar in zadar. Satul sa unit cu Sumuleu in 1941.
Teiul de 500 de ani din Leliceni la 3,73 km. Teiul de langa biserica comunei Leliceni a fost plantat probabil in prima parte a anilor 1500. Ascunzis nou la Leliceni. Dupa reconstrucția porții din spatele cimitirului geoobiectivul Teiul de la Leliceni a ramas fara geocutie. Fara duh spre Leliceni. Afland despre noua geocutie, am pornit imediat in cautarea ei. Traieste in memoria oamenilor ca fiind un copac singuratic, care a strajuit biserica.
Izvorul Baile Jigodin la 3,76 km. Baile Jigodin, statiunea de aceasi varsta cu cea din Borsec, se situeaza la iesirea din municipiul Miercurea Ciuc, in directie sudica, pe partea dreapta a raului Olt. Apele minerale carbogazoase care contin fier, bicarbon si saruri minerale sunt utilizate in baia calda cu 17 cazi, construita in anul 1957, si care a fost reabilitata de mai multe ori.
Lacul Nimanui Miercurea Ciuc la 3,78 km. Putini stiu, dar langa Miercurea Ciuc se afla un lac destul de mare. Lacul Nimanui se gaseste la vest de oras, si este locul preferat al pescarilor din localitate.
Coasta Pietroasa Jigodin la 3,88 km. Coasta Pietroasa este o faleza mai mica, aproape de orasul Miercurea Ciuc, unde incepatorii pot exersa catararea pe stanca.
Terenul Morii Jigodin la 3,94 km. Fortificatia denumita Jigodin I se afla pe malul drept al Oltului, in locul numit Campul Morii, unde este si antena de telecomunicatie ridicata deasupra caselor de vacanta din Jigodin-Bai.
Biserica catolica Pauleni-Ciuc la 4,24 km. Pauleni-Ciuc se afla în estul depresiunii Ciucului de Mijloc, la nord de Sumuleu. La Pauleni-Ciuc publicitate nu mai e. De sus, de pe promontoriul pe care este cocotata cocheta biserica a Paulenilor, am urmarit joaca, din curtea scolii de jos, a doi sateni costumati in stravechi straie de luptatori mongoli, ce-i invatau pe copii sa traga cu arcul. Distanta pana la Miercurea-Ciuc este de numai 5 km.
Baile Jigodin la 4,48 km. La Baile Jigodin functioneaza o baie calda cu 53 vane si cu un bazin acoperit, o sauna, si doua bazine in aer liber. Baile Jigodin se afla la iesirea sudica din municipiul Miercurea-Ciuc, pe DN 12.
Biserica Sfantul Ioan Botezatorul Delnita la 4,91 km. Delnita, ocolit de DN 12A, se afla la 8 km est de Miercurea-Ciuc. La Delnita sunt multe de vazut!. In peripluul nostru pe la bisericile din satele secuiesti (multumita informatiilor trekkingklubului), popasul la biserica din Delnita era unul obligatoriu. Este una din cele mai vechi asezari ai zonei, de pe vremea Arpazilor (inaintea anului 1301, anul mortii ultimului rege maghiar din dinastia Arpazilor).
Drumul Targului Delnita Barzava Frumoasa la 4,91 km. Acum 4-500 de ani, locuitorii Ciucului de Sus tineau targuri regulate in locul numit Poarta Targului, care se afla la nord de biserica romano-catolica Sfantul Ioan Botezatorul din Delnita, in punctul culminant al drumului de exploatare Drumul Targului.
Panorama Ciucului la 5,08 km. Inainte de intrarea in orasul Miercurea Ciuc dinspre Odorheiu Secuiesc, dupa intersectia catre localitatea Ciba, luand-o catre stanga pe drumul pietruit catre biserica romano-catolica de pe deal, puteti avea parte de panorama deosebita a Depresiunii Ciucului. Foarte frumos loc de belvedere. Cel mai mult mi-a placut cum se vede spre Sumuleu Ciuc. Panorama Ciucului. Locatie ce indeamna la relaxare.
Capela romano-catolica din Delnita la 5,26 km. Satul Delnita, apartinand comunei Pauleni-Ciuc, este cunoscut prin Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, unul dintre cele mai valoroase monumente din Secuime. Geocutie dizlocata. Am gasit geocutia putin dizlocata din locul ei, pe partea cealalta a gardului. Satul mai are insa un locas religios, capela pe care o prezentam in continuare.
Biserica Soimeni Pauleni-Ciuc la 5,3 km. Satul Soimeni, component al comunei Pauleni-Ciuc, este accesibil pe drumuri asfaltate, atat dinspre vest, dinspre centrul de comuna, cat si dinspre sud-vest, dinspre Miercurea Ciuc. Curiozitate. Cutia ascunsa de tine a ramas la locul ei? Putem intelege, din pozele tale, care este ascunzisul ei? Am avea astfel inca un motiv sa trecem pe la biserica din Soimeni. Geocutia ascunsa de mine. Deoarece am pornit destul de tarziu la cautare de geocutii, dupa masa la ora 16, eram putin grabit. Biserica se afla pe deal, inspre est.
Baile Arinul Rotund la 5,31 km. Baile Arinul Rotund, desi se gasesc la mica distanta de Miercurea Ciuc, sunt mai putin cunoscute si vizitate. Accesul este destul de dificil din cauza drumului destul de prost.
Cetatea Harom Baile Jigodin la 5,37 km. Fortificatia Jigodin II, sau cetatea Harom a fost construita in secolul al XII si apartinea de sistemul de fortificatii ce apara Transilvania dinspre est. Am gasit cutia din intamplare. Cautam cetatea Harom. Denumirea locului. Denumirea cetatii nu inseamna trei (hrom), ci provine din denumirea veche Haram. Conform sapaturilor efectuate zidurile ar fi fost construite pe un sant din pamant si piatra, mult mai vechi.
Biserica catolica Sfantul Anton din Padua Ciceu la 6,09 km. Biserica romano-catolica din Ciceu, monument istoric si arhitectural, a fost sfintita cu hramul Sfantului Anton de Padua in 1783. Pelerinajul anual are loc in ziua de 13 iunie.
Ruinele castelului Xantusz Fitod la 6,21 km. Xántusz Keresztes a fost judecator regal al Scaunului Ciucului, si a cazut in lupta cu tatarii, in anul 1694. Dupa nas, intuitie, si memorie. Am iesit azi cu bicicleta, si am luat-o pe valea paraului Fitod-Hosasau. Am identificat ascunzisul. Aveam de lucru azi, dar am zis sa ies putin la aer, si sa fac o plimbare in padure.
Borsaros la 6,23 km. Zona de protectia naturii Borsáros se afla pe malul drept al Oltului, la altitudinea de 651 m, pe teritoriul comunei Sancraieni, in stanga drumului spre Sansimion. Posibil sa lipseasca. Nu am gasit cutia. Geocutie noua la Baile Borsaros. Am reusit sa gasesc un nou loc, pentru o noua geocutie. Are o lungime de 1 km si o latime de 50-200 m.
Capela Xantusz la 6,24 km. Capela Xantusz se afla la mijlocul distantei dintre Fitod si Hosasau, la marginea padurii, in valea paraului Hosasau. Papucul-doamnei. Am inclus cautarea ascunzisului intr-o mica drumetie pe un traseu in circuit care a plecat de pe dealul Capul Fagului (versantul stang al Fitodului), a coborat la capela, a urcat, trecand pe la Castelul Xantusz (unde am ascuns o geocutie), pe Muntele Fagul Mare (versantul drept al Fitodului), a coborat in Hosasau (pe la ascunzisul de la biserica) si a urcat inapoi pe dealul Capul Fagului. Este un loc de comemorare a ultimei invazii tataresti, fiind inaltata in locul in care judecatorul regal al Scaunului Ciucului, Xantusz Keresztes a cazut in batalia cu invadatorii.
Izvorul Andras Pista Sancraieni la 6,38 km. Fantana cu apa minerala András Pista - Borsáros, Sancraieni.
Sancraieni la 6,77 km. Sancraieni este prima comuna a Ciucului de Jos, spre sud, dupa Miercurea-Ciuc. Vatra satului se afla in lunca Oltului si pe prima terasa a acestuia, pe traseul DN 12 si DJ 123A, la 8 km sud de Miercurea-Ciuc.
Cariera Delnita la 6,87 km. Cariera Delnita
Terenul de airsoft Ciceu la 6,98 km. Terenul de airsoft si paintball din Ciceu.
[ Sus ↑ ]
Valea paraului Pustnicul Soimeni-Ciuc la 7,17 km. Loc fain de picnic in valea paraului Pustnicul, langa Soimeni-Ciuc.
Valea paraului Oroci la 7,26 km. Soimeni se afla la est de Pauleni si Cioboteni, localitate tipic subalpina de la poalele muntilor Ciucului. Pana la inceputul anilor 1700 a apartinut de Cioboteni, iar din punct de vedere bisericesc pana de curand de parohia Sfantul Pavel.
Izvorul Fabricii de Tigle Sancraieni la 7,32 km. Sancraieni este localitatea Ciucului de Jos cu cele mai multe izvoare de apa minerala. Cel mai popular izvor al satului este cel de langa drumul principal al localitatii, din fata fostei fabricii de tigla.
Capela Sfantul Iosif Barzava la 7,69 km. Capela romano-catolica este inaltata in locul numit Gradina Capelei. Interesant, despre capela de la Barzava. Am aflat, ulterior descoperirii geocutiei, amanunte interesante legate de acest ascunzis. Traducerea binevoitorului :-). In Barzava, in cimitirul vechi de langa capela din piatra, se afla monumentul funerar al locotenentului major Balogh Ignc (1822-1890) . Prima capela de lemn a fost inaltata de familia Egri in 1792, apoi, intre anii 1794-1821 a fost inaltata capela de piatra.
Misentea la 7,74 km. Misentea se afla in valea paraului Misentea la 8 km de Miercurea-Ciuc, pe traseul DJ 123B, la altitudinea medie de 758 m. La Misentea, prin poarta laterala. Am gasit poarta (principala) inchisa, dar facand turul incintei am descoperit poarta laterala (vezi foto) deschisa, asa ca am putut vizita, atat curtea, cat mai ales frumosul interior. Este una din cele mai vechi asezari din Ciuc, datand din secolele XII-XIII-lea.
Biserica romano-catolica Hosasau la 7,84 km. Hosasau este un catun montan aflat in valea paraului Hosasau, la 6,3 km de Fitod prin valea paraului pe drum forestier. La Hosasau, nici locuitori, nici cutie. Am ajuns la Hosasau pe traseul unei drumetii ce a cuprins ascunzisul de pe dealul de vizavi (dincolo de valea Fitod - Capul Fagului), cel de la Capela Xanthus, ascunderea unei cutii la Castelul Xanthus, ascensiunea pe Muntele Fagul Mare. Geocutia este in ascunzis. La Hosasau sunt cativa locuitori, iar geocutia se afla in ascunzis deja de peste 11 ani. Capela din catun, construita in 1494 de contele Lazar Andras din Lazarea a fost multa vreme in paragina, azi este restaurata.
Biserica catolica Barzava la 7,85 km. Barzava apartine comunei Frumoasa, se afla intre Nicolesti si Delnita, la o altitudine dintre 770 m intre dealurile Ciceu si Campul Mare. Barzava - prima cutie, da!. Fiind destul de dimineata, biserica era inchisa, asa ca ne-am multumit sa o privim/admiram doar din exterior, pornind apoi sa cautam cutia. Se poate vizita de pe DN 12 prin Delnita (din apropierea capelei Sfantul Ioan 2 km), respectiv de la statia de autobuz aflata la nord-est de aceasta (500 m).
Izvorul de apa minerala Elisabeta Hosasau la 7,89 km. Apa minerala din Hosasau este o apa foarte bogata in bicarbonati, foarte buna pentru servit cu vin. Este rezistenta la transport, chiar si in sticle fara dop, fara sa se piarda gazul.
Baile Barzava la 7,95 km. Baile Barzava se situeaza la est de satul Barzava, langa paraul cu acelasi nume. Barzava - a treia cutie, nu!. Cadrul natural al bailor este unul de un pitoresc aparte (a se vedea foto atasata). Zona are o flora si fauna bogata.
Monumentul Siculicidium Siculeni la 8,19 km. De numele localitatii Siculeni sunt strans legate evenimentele din 1764, cand, ca urmare a refuzarii inrolarii in armata austriaca peste 200 de secui au fost macelariti. Se gaseste destul de usor. Dupa indepartarea pietrelor din teava balustradei a monumentului. Titlul comentariului si locatia exacta a geocutiei. Este inutil sa folosesti codul ascunzisului ca titlul comentariului tau.
[ Sus ↑ ]
Atractii turistice Vizuresti - Atractii turistice Budila Localitati apropiate: Jigodin-Bai la 2,53 km, Fitod la 3,12 km.
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.