Localitatea Tengheler (judetul Harghita) Resedinta: Ditrau. Denumire maghiara: Cengellér.
Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Tengheler, judetul Harghita

Pompa veche Ditrau la 8,58 km. Pompa veche stingere incendii - Ditrau
Pestera cu Gheata Borsec la 10,67 km. Denumirea de Pestera de Gheata este incorecta, deoarece pestera nu s-a format in gheata, ci doar contine gheata.
Mofeta Borsec la 10,76 km. Gasim peste tot mese si banci, cosuri pentru gunoi, vetre de foc, toalete si tomberoane.
Izvorul Pierre Curie Borsec la 10,79 km. A fost descoperit in 1932. Justificare gasire cu dovada foto. Am acceptat poza atasata comentariului, dar intentia a fost ca pentru justificarea gasirii unui geoobiectiv fara geocutie sa folosim poze facute cu o aplicatie de geotagging.
Cetatea Bufnitei la 10,79 km. Cetatea Bufnitei
Grota Ursilor Borsec la 10,8 km. La sosire, ajungem la o poarta din stanca - cele doua stanci printre care s-a format poarta, poarta numele de Szechenyi si Teleki.
Cariera de travertin Borsec la 11,11 km. Aceasta roca fiind o excelenta piatra ornamentala, a fost folosita la decorarea fatadelor multor cladiri de interes public din Bucuresti, respectiv Miercurea Ciuc, dar a fost trimisa si la export.
Baia Traditionala Poiana Zanelor Borsec la 11,21 km. Azi este folosita cu placere, atat de turisti, cat si de catre localnici.
Mesteacanul pitic Borsec la 11,74 km. Borsecul este zona cea mai sudica unde se mai gaseste.
Lavanda Galautas la 11,79 km. Lavanda Galautas
Baia O-saros Borsec la 11,82 km. Astfel orasul a facut un prim pas spre redobandirea statutului de statiune balneoclimaterica.
Biserica ortodoxa noua din satul Recea Tulghes la 12,35 km. Biserica ortodoxa noua din satul Recea Tulghes
Biserica ortodoxa veche din Recea Tulghes la 12,53 km. Biserica ortodoxa veche din Recea Tulghes
Castelul Lazar Lazarea la 13,4 km. Castelul si-a capatat forma finala in timpul lui Lázár István IV ca simbol al pozitiei sale – fiind judele regal al scaunelor Ciuc, Gheorgheni si Casin. Geocutie suplimentara. Avand in vedere ca vizitarea castelului este suspendata pentru o perioada nedeterminata, iar ascunzisul se afla in interior, gabor77 a ascuns o geocutie suplimentara in exteriorul castelului.
Varful Vitos la 13,47 km. Varful Vitos Varful Pietrei Vitos, ca si cutia de pe el, in ceata. Am ajuns pe Piatra Vitos pe o ceata atat de deasa ca era sa-l ratam.
Avenul Licas la 15,09 km. Legendarul aven este considerat de localnici un put fara fund. Licas. Am urcat la varf pe marcaj din valea Suhardului, cu trecere pe la refugiul din saua Licas, la varf si apoi la aven.
Gradina Csiky Gheorgheni la 16,08 km. Gradina Csiky, Gheorgheni
Mausoleul Eroilor Romani Toplita la 16,21 km. Aici sunt depuse osemintele a 771 de eroi romani cazuti in luptele duse in zona in timpul Primului Razboi Mondial. Geocutie lipsa. Eram in drum spre muntii Rarau, am trecut prin Toplita, astfel incat am oprit la Mausoleul Eroilor sa caut geocutia ascunsa aici.
Strandul Banffy Toplita la 16,43 km. Initial era a familiei Lázár din Lazarea, care in 1818 au construit o intrare superba, langa care erau si patru cabine. Inca o deziluzie. Dupa deziluzia de la Cascada Termala (al carei soclu de travertin s-a prabusit in ianuarie 2015) a urmat inca una, aici, la Strandul Banffy.
Fantana Cerbul la 16,49 km. Fantana Cerbul
Castelul omului simplu Corbu la 16,52 km. Are mai multe usi, ferestre, balcoane si turnulete - constructia este clar o carpeala, dar totusi una atractiva, cu putina fantezie am putea sa-i zicem castel.
Liceul Salamon Erno la 16,57 km. Liceul Salamon Erno, Gheorgheni
Capela Sfanta Inima Gheorgheni la 16,81 km. Capela Sfanta Inima Gheorgheni Multumesc pentru ascunzis. In fata bisericutei statea o pereche de indragostiti.
Cimitirul eroilor Zencani la 16,83 km. Cimitirul eroilor - Zencani, Toplita Informatii despre Zencani-Toplita. Cimitirul Zencani, cartier al Toplitei care si-a luat numele de la dealul sub care se afla - are in cuprins o parcela unde sunt inmormantati pacientii spitalului de campanie nr.
Clopotnita Strada Stejarului Gheorgheni la 16,93 km. Clopotnita Strada Stejarului, Gheorgheni
Strandul Urmanczy Toplita la 16,93 km. Pana in anul 1850 strandul era vizitat doar de membrii familiei si invitatiilor lor.
Fagul Inalt Gheorgheni la 17,18 km. Fagul Inalt, Gheorgheni
Moara de apa Tinka la 17,27 km. Moara de apa Tinka, Gheorgheni
Biserica de lemn Tulghes la 17,83 km. Biserica de lemn Tulghes
Cripta armeneasca Tulghes la 18,82 km. Cripta a fost construita de mesteri armeni la inceputul secolului 20.
Ulita copilariei Toplita la 19,26 km. Ulita copilariei Toplita
Babele Gurghiului la 19,49 km. S-au format prin erodarea eoliana diferentiata a diferitelor straturi geologice in care sunt sculptate. Un loc minunat. Un loc cu o frumoasa priveliste, care te lasa cu dorinta sa mai mergi pe acolo.
Balconul de piatra Lacu Rosu la 19,79 km. Balconul de piatra Lacu Rosu
Gradina Zanelor Cheile Bicazului la 19,99 km. Este un perete de stanca, o formatiune specifica de stanci, si totodata unul dintre locurile preferate ale caprelor negre din zona. Amfiteatru. Distanta mica intre obiective (Suhard-Gradina) m-a intrigat.
Piatra Bardos Cheile Bicazului la 20,03 km. Se mai numeste is Peretele Lapos.
Varful Highes Muntii Hasmasului la 20,05 km. Saua Obcina Rotunda - Dealul Tablei.
Trambulina sarituri schi Valea Stramba la 20,53 km. Odinioara au fost organizate aici campionate nationale, chiar si concursuri internationale.
Izvorul Oltului la 20,59 km. Izvorul geografic al Oltului
Claia Mare din Poiana Mare Muntele Highes la 20,77 km. Mai multe stanci izolate sunt imprastiate in cuprinsul ei, printre care si Claia Mare, nume ce ne apartine.
Stejaris Tulghes la 21,22 km. Speciile insotitoare obisnuite la altitudini joase sunt teiul pucios, jugastrul, si alunul.
Cabina panoramica Piatra Poienii la 21,25 km. Acestea sunt unice in Romania, dar chiar si in Europa gasesti rar asemenea constructii.
Piatra Ghilcos Muntii Hasmas la 21,5 km. Piatra Ucigasul, Muntii Hasmas
Piatra Laptariei Bilbor la 21,62 km. La sud-vest de varful aflat la o altitudine de 1450 m, gasim o stanca cu dinti ascutite, denumita (probabil mai recent) Stanca lui Codrean.
Belvedere Piatra Sugaului la 22,78 km. Traseul Cabana Ecolog - Saua Strungii - versantul vestic Munticelu - Piatra Sugaului - Jgheabu cu Lusi - Cabana Ecolog este de tip circuit, si marcat cu triunghi rosu.
Pestera Sugau Muntii Giurgeu la 22,81 km. Formata intr-o lentila de calcar, are patru nivele si o lungime totala de 1021 m. Un loc extraordinar. Inainte de a intra in pestera am cautat geocutia. Recomand. Un weekend superb la Pestera Sugau, baietii de treaba, ospitalieri.
Cheile Sugaului la 23,02 km. Cheile Sugaului - Munticelu Am luat-o pe un drum gresit. Cu o vale mai in amonte si am escaladat o stanca gigantica.
La mestecanis Borzont la 23,86 km. La mestecanis Borzont
Cheile Duruitoarei Bicajel la 24,2 km. Paraul Bicajel este afluent pe dreapta al raului Bicaz in cadrul sectorului de chei al acestuia din urma.
La Bechet Valea Bicajelului la 24,37 km. Dar acest obstacol e doar un prilej de bucurie pentru parau.
Manastirea de la Gura Izvorului Calimani la 24,49 km. A primit hramul Duminica Tuturor Sfintilor, sarbatoare ortodoxa celebrata la o saptamana dupa Rusalii.
Belvedere Veresvirag Ciumani la 25,32 km. Sasesti, aflat la 3 km este o mica localitate care - împreuna cu Paraul Sumuleului - a aparut din casele construite de-a lungul timpurilor de locuitorii Ciumanului în apropierea padurilor si pasunilor montane.
Izvorul Muresului Arama Neagra la 25,42 km. Pe varful Fagul Mures trecem pe langa o stana, apoi langa un izvor imprejmuit cu gard.
Mlastina de la Paraul Rusilor Bilbor la 26,29 km. Ocupa lunca de pe partea dreapta a Bistricioarei, are o suprafata de 15-16 hectare.
Culmea Ghimilcinis la 26,41 km. In locul unde drumul intersecteaza creasta gasim un stalp plin cu indicatoare.
Urma pasilor lui Isus Ciumani la 26,68 km. Accesul se face prin partia de schi si punctul de belvedere Veresvirág.
Izvorul Borcut Bilbor la 27,36 km. Este o apa foarte buna la gust, acidulat, bicarbonatic, cu continut de fier, radioactiv, si cu un debit de 240 litri pe ora.
Clopotnita Tincani Izvoru Muresului la 27,99 km. Statiunea, Tincani, si Boteni. Despre catun. Am fost motivati in cautarea cutiei de imaginea vechii clopotnite unde se afla ascunzisul.
Popasul cu priveliste Izvoru Muresului la 28,28 km. Vom gasi aici un loc de odihna, amenajat cu masa si banci. Destinatia locul de odihna. De la izvorul de leac pentru ochi am pornit spre varful Arama Neagra, dar intentionam sa ajung doar la popasul amenajat.
Izvorul de leac pentru ochi Izvoru Muresului la 28,69 km. Pe partea geografica stanga se afla un izvor pretios, indicat si cu o tablita. Toamna izvorul e mai greu de gasit. Planuiam demult gasirea acestui geoobiectiv, si chiar daca trec destul de des prin Izvoru Muresului, doar azi am reusit sa ajung si aici.
Cariera Suseni la 29 km. 6,5 milioane de ani, in urma eruptiei vulcanului Ciumani - Fierastraie, unul din vulcanii importanti din Muntii Gurghiului.
[ Sus ↑ ]
Varful Amiaza la 30,03 km.
Stanca La Panda la 30,1 km. Putem ajunge pe punctul de belvedere al acestei stanci pornind din Balan, si urmand mai intai traseul marcat cu banda albastra spre Piatra Singuratica. Am lasat o maimuta verde. Am gasit geocutia cu ajutorul unei alte echipe cu care m-am intalnit in varf. Piatra La Panda. Am abordat piatra prin atac direct, prin poiana de sub ea.
Izvorul Maria Izvoru Muresului la 30,17 km. Este numit si Izvorul de jos, respectiv Izvorul turistic al Muresului. De Rusalii. Apa buna si rece intr-o zi calda de iunie. Izvorul da, cutia ba. Gasirea locatiei nu ridica nici un fel de probleme, noi am abordat-o de pe drumeagul ce duce pe Varful Gretes.
Stanca Minunata la 30,65 km. Putem ajunge aici pornind de la Pasul Liban, urmand marcajul banda albastra, pana la poiana dintre Stanca Tiganilor si Stanca Minunata. Stanca Minunata. Putin mai sus de stana care se afla pe poiana de sub Stanca Minunata, porneste marcajul turistic, in padure, care urca pana pe varf.
Varful Zespezel la 30,99 km. Intr-un mediuanticiclonic exista o priveliste extraordinara spre valea Muresului si spre MuntiiCalimani.
Piatra Lacramata Masivul Ceahlau la 31,1 km. Traseul marcat cu cruce rosie, care urca din statiunea Durau, pe langa cascada Duruitoarea, spre Cabana Dochia, se intersecteaza in apropiere cu traseul din Curmatura Stanile, marcat cu banda albastra.
Varful Gretes Izvoru Muresului la 31,19 km. Varful Gretes insa, aflat la sud de acest punct, nu este de origine vulcanica, ca restul masivului Harghitei. Superba zona. La intoarcere am coborat pe partia de schi din Izvor Muresului. Dezastrul de pe varf. Am urcat cu masina pe drumul privat pana aproape de culme, oprind intr-un loc unde panta s-a redus aproape la orizontala, cu un spatiu larg pentru parcare.
Stanca Domnul Lomasel la 31,47 km. Pe partea de sus a uneia dintre stanci, putem vedea o protuberanta, o parte din stanca care iese din relief, asemanatoare cu un cap de om. Jos palaria, Domnule Lomasel!. Un traseu deosebit de frumos, cel de pe valea Lomasitei la Stancile Lomasitei.
Manastirea Ceahlau la 31,58 km. Biserica a fost ridicata in cursul anilor 1992-1993, si a fost sfintita de catre mitropolitul Daniel.
Cascada Lomasita Muntii Calimani la 31,69 km. Deasupra cascadei se afla un interesant bloc de piatra suspendat, cu vegetatie deasupra. Domnisoara Lomasita si Domnul Lomasel. Ne-am apropiat de locatie de-a lungul paraului Lomasul, trecand prin Poiana Izvor si Poiana Puturosul. La cascada Lomasitei, apa multa in cutie. Dupa ce am ascuns o cutie la Manastirea de la Gura Izvorului, am gasit-o pe cea a Domnului Lomașel, i-a venit randul celei de la Cascada Lomasitei.
Izvorul Borcut Valea Borca Muntii Bistritei la 31,84 km. Langa izvor se afla cabana de vanatoare Borcut.
Pasul Liban la 31,99 km. Este denumit si Saua Liban, Pasul Sicas, Pasul Sicasau. Spre varful Amza. Ce poti face altceva intr-o zi de luni, decat sa pornesti intr-o drumetie :-) Dupa-masa la ora 5 am pornit sa caut ascunzisurile de pe varful Amza, respectiv Stanca Minunata.
Cetatuia si Calugarii Masivul Ceahlau la 32,22 km. Cetatuia si Calugarii Masivul Ceahlau
Scari acces Statia meteorologica Varful Toaca la 32,37 km. Aceste scari s-au deteriorat, singura modalitate de a urca pe varful Toaca fiind poteca turistica alunecoasa si nesigura.
Varful Toaca Masivul Ceahlau la 32,42 km. Zona cea mai inalta a muntelui este reprezentata de un platou central, cu o latime de 1 km si lungime de 6 km, dispus pe directia nord-sud.
Camera Patrata Pietrele Detunate Masivul Ceahlau la 32,42 km. Legenda spune ca Detunatele au aparut ca urmare a unui traznet, care a lovit stanca si a despicat-o. Usor de gasit. La vedere, privelistea superba. De ziua Micii Unirii. Desi am cautat-o de ziua Marii Uniri, 1 decembrie 2016, ceata si aparatul au fost impotriva.
Stanca Panaghia Masivul Ceahlau la 32,58 km. Se inalta cu mai mult de 70 m deasupra platoului. Prima tura de munte a anului. A fost dorinta unui prieten, sa urce pe renumitele scari de pe Ceahlau, despre care se poate citi atat de mult in ultimul timp.
Piatra cu Apa Masivul Ceahlau la 32,75 km. Stanca este similara cu cele de pe Ocolasul Mic.
Cabana Fantanele Masivul Ceahlau la 33,21 km. Acces spre cabana dinspre Durau, pe traseul marcat cu banda rosie, sau prin cascada Duruitoarea pe cruce rosie, apoi pe triunghi galben.
Stanca Dochiei Masivul Ceahlau la 33,3 km. Este o stanca mare, impresionanta, care se afla intr-un luminis.
[ Sus ↑ ]
Obiective turistice Dambovicioara - Atractii turistice Poiana Brasov Localitati apropiate: Jolotca la 2,05 km, Fundoaia la 7,55 km.
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.