Cu ceasta expresie, doar metaforica, descriem un numar imresionant de asa-zisi megaliti (de fapt, grupuri de stanci naturale din roca vulcanica) specifici Muntilor Calimani, insirati pe culmea Harlei, cea care tine traseul ce uneste stancile de la 12 Apostoli cu Gura Haitii.
Baile Sfanta Ana sunt situate la marginea vestica a comunei Tomesti, langa Lacul Fara Fund si in apropiere de Turnul Ciuntit.
Poate, dezamagiti de lipsa de apa - practic, lipsa cascadei, dar, mai ales, de mizeria din jur, n-am depus suficient interes pentru gasirea geocutiei.
Varful Tamaului este cam departe, spre vest.
La gradina zoologica de la Vanatori-Neamt primii zimbri au fost adusi in anul 1969.
Era mult mai greu sa scot geocutia din ascunzis, fara sa fiu remarcat, decat sa gasesc ascunzisul.
Nultumim pentru ascunzis, si ca l-ai reascuns dupa ce buturuga initiala a fost pradata. Un ascunzis bine amplasat si bine amenajat.
Ascunzisul este foarte expus in zilele cu vizitatori. Am ramas si eu nemultumit de ascunzis.
Este prevazut cu cruce, si ofera o panorama de 360 grade. La vest de satul Hetiur, deasupra curbei in ac de par a drumului DN13, se inalta un varf de deal ascutit.
A fost infiintat dupa primul razboi mondial si reinfiintat in 1992. Manastirea Piatra Taieturii se afla pe un varf de munte, pe raza comunei Panaci.
Am mai fost la Sancraiu, dar despre acest pod vechi de piatra nu am stiut.
Dealul Cristan este fragmentul principal (median) al unui interfluviu de la periferia estica a Muntilor Tarcaului.
Stejarul secular a fost plantat in 1849, in memoria revolutiei din 1848. Stejarul singuratic se afla in partea de nordvest a Reghinului, la marginea din vest a Padurii Rotunde (Ziegenwald).
Amenajarea consta dintr-un zid exterior si unul interior, niste trepte de piatra, respectiv interiorul fortaretei. Inca un obiectiv interesant de pe Piatra Soimului pe care il stiam de mult.
Exista o deschidere in zid, dar e semnificativ mai sus de 2m. Multumesc pentru comentariu.
Conform inscriptiei de pe cladire, in aceasta casa a locuit primarul Johann Both. La mijlocul secolului al XVII-lea el a construit Scara Scolarilor si Bastionul de langa Turnul Cizmarilor.
Probabil vreo veverita a deschis cutiuta confundand-o cu o nuca. Trec destul de des prin zona, dar nu a fost inca sa fie, sa am timp sa urc pe plaiul Ugra.
Castrul roman de la Calugareni, avand o suprafata de peste 2 hectare, reprezinta unul din siturile arheologice majore din judetul Mures. Castrul a jucat un rol strategic insemnat in apararea partii superioare a Vaii Nirajului.
Locatie accesibila, scari lucrate in piatra, loc de aducere aminte. In momentul in care am ajuns la fata locului, ploua din greu. Drumul prin pasul Ghimes este usor spre prost, cam trancane masina.
Dar greu de inchipuit, pentru cei care au frica de inaltime.
Piatra Pacurarului se ridica deasupra vaii paraului Iuhodul Praidului, la poalele sudic al muntelui Coltul lui Elemer, la nord-est de cetatea Rabsonne.
Dupa Parcul Pompierilor am coborat spre ruinele de Baia Saracilor.
Aflat la extremitatea de nord-vest a Muntilor Ciucului privind frontierele lor), Varful Ascutit este patriarhul altitudinal (1517 m) al intregului sector de nord-vest (interfluviu intre Trotus si Ciughes).
Am reusit sa gasesc primul geocutia ascunsa la Biblioteca Judeteana Covasna.
Bine mascata de padure, aici se afla o piramida geodezica ce marcheaza varful.
Rezervatia Stejaris se afla pe versantul stang cu expunere sudica al Bistricioarei, Fata Runcului, unde apare stejarul brumariu pe o suprafata de 8 hectare. Speciile insotitoare obisnuite la altitudini joase sunt teiul pucios, jugastrul, si alunul.
Dealul Monyasd e un mic fragment al interfluviului Fisag-Fitod. Pe sub deal (versantul nordic) trece drumul comunal 123C, ce uneste comuna Ciucsangeorgiu si satul Hosasau.
Pestera Sf Chiriac este un obiectiv superb intradevar dar fiind pe terenul manastirii ar trebui vorbit cu staretul inainte. Foarte bine.
Muntele Paganul in limba maghiara - magyarul: Pogány-havas