Localitatea Mateias (judetul Brasov) Resedinta: Racos. Denumire maghiara: Måtéfalva.
Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Mateias, judetul Brasov

Craterul vulcanic de la Racos. Exploatare de zgura in trecut, actualmente zona protejata, este un loc ideal pentru amatorii de geologie. Am gasit cutia. Am gasit geocutia. Primul. De-si un loc cu o frumusete foarte rara, geocutia ascunsa din 2009, eu am gasit primul.
Cariera Brazi. Patrundem in cariera printr-o poarta ingusta si in fata ochilor se deschide o excavatie uriasa de forma aproximativ ovala, de 400 m lungime si 200 m latime.
Biserica ortodoxa Bogata Olteana. Biserica ortodoxa, care se inalta la vest si deasupra satului, a fost sfintita in 1982 cu hramul Sfantei Cuvioase Paraschiva.
Fortareata lui Mihai. Fortareata lui Mihai
Piatra Detunata Racos. Piatra Detunata Racos
Microcanionul in bazalt Hoghiz. Este formata din stanci bazaltice, care s-au format din curgeri de lava in urma cu aproximativ 1 milion de ani.
Castelul Guthman-Valenta Hoghiz. Cladirea cu un singur nivel se presupune ca a fost construita in anul 1553, iar in secolul al XVIII-lea a fost modificata.
Tipia Ormenisului Racos. Tipia Ormenisului Racos
Castelul Haller Hoghiz. Se presupune ca a fost construit in anul 1553 pe ruinele unei manastiri medievale, si ca aici a stat si contele Bethlen Gabor o perioada.
Vulcanii Noroiosi Baile Homorod. La sud-est de sat, la aproximativ 1 km est de la confluenta Homorodul Mic si Valea Mare (Kosdbach).
Moara de apa Homorod. Moara de apa Homorod
Cimitirul Jimbor. Cimitirul Jimbor
Cetatea taraneasca Jimbor. Deasupra satului, pe varful dealului, gasim cetatea taraneasca, construita in secolul al XIV-lea, avand rol de aparare.
Stanca Ariciul Ormenis. Formatiunea spectaculoasa de stanca se afla la doar cativa pasi de drumul astfaltat care traverseaza localitatea, in spatele unor case de romi.
Biserica evanghelica Rupea. Biserica evanghelica Rupea
Biserica catolica Rupea. Prima incercare de a organiza comunitatea catolica s-a intamplat in anul 1752, se reuseste doar in 1761.
Baile Fantana Puturoasa Rupea. In prezent ruinele fostelor cladiri au fost demolate, iar fostul rezervor de apa este acoperit si inchis.
Cetatea Rupea. Acopera o suprafata de aproape 11 hectare cu ziduri, turnuri, si curti interioare. Prima cutie. Gasita de clubul nostru, prima comoara din (speram) un lung sir. Am gasit si aceasta geocutie. Este o cetate medievala intr-o stare foarte buna comparate cu alte cetati.
Ormenis. Este marginita la vest si nord de Lunca Oltului care formeaza hotarul cu judetul Covasna, la sud de comuna Apata si la vest de comuna Racos.
Fortificatiile din Padurea Rica. Fortificatiile din Padurea Rica Ascunzisul a fost defrisat. Intr-o drumetie in circuit, mai lunga, am ajuns, nesperat de usor, la Cetatea lui Attila (conform unei credinte locale).
Mormantul reginei Reka. Ea a fost prima sotie a hunului Attila, fiica printului Keve si mama printului Csaba.
Peretele de stanca de langa Rupea. Peretele de sub Culmea Galbena (Gelberreeg) are aproximativ 100 m lungime, si se intinde in directia est-vest.
Peretele de bazalt Piatra Cioplita Comana de Sus. Arie protejata de interes national, monument al naturii, are o suprafata totala de 1 hectare, din care pe 0,3 hectare gasim bazalte cu aspect columnar.
Omul de piatra Comana de Sus. Pornind din Comana de Sus gasim formatiunea de stanca la 1,33 km distanta de Poarta de piatra a tatarilor, respectiv la 670 m de Coloanele de bazalt Piatra Cioplita.
Ulmul din Capeni. Acest arbore a fost ales arborele anului in 2011 in Romania. Ceea ce era afara, era si inauntru. Am inconjurat ulmul de cateva ori, cautand in toate cavitatile posibile.
Poarta de piatra Comana de Sus. In trecut trecatoarea din Valea Comanei era mai ingusta, dar drumul a fost largit pentru a permite trecerea carutelor si masinilor.
Turn belvedere Dealul Chingii Ocland. Pasunea numita Dealul Chingii se afla la 900 m distanta de locul cetatii Kustaly, spre vest.
Cascada Tigai Comana de Sus. Caderea de apa se afla la sud de Dealul Cerbului, pe valea Tigaii (pe hartile vechi Valea Cerbului), chiar langa drum.
Cetatea Kustaly Ocland. Cetatea de dimensiune mica era formata dintr-o cladire turn cu mai multe nivele, imprejmuita cu palisada si sant de aparare.
Lacurile de langa Varghis. Acesta a condus la aparitia catorva lacuricantonate in cuvetele de exploatare.
Poarta secuiasca Ocland. Initial a fost acoperita cu sindrila, dar in 1938 sindrila a fost schimbata cu tigle.
Biserica unitariana Ocland. Si-a capatat forma actuala in anii 1937-38, prin extinderea vechii biserici medievale, construite pe la sfarsitul secolului al 13-lea. Un ascunziș foarte bun. Am gasit si aceasta geocutie.
Gradinita Ocland. Langa cladirea gradinitei, care are peste o suta de ani, se afla un pavilion sau pridvor acoperit, interesant.
Necropola tumulara Dealul Pietros. Situl arheologic are o suprafata de aproximativ 50 hectare, si se intinde pe platoul crestei, avand o lungime de 2,5 km si latime de 200-250 m.
Turn belvedere Dealul Bene Ocland. Constructia din lemn a fost ridicata de catre Composesoratul Homorodul Mic din comuna, pe varful care se afla la limita teritoriului dintre satele Ocland si Craciunel.
Cetatea Hagymas Ocland. Cetatea Hasmasului a avut un sant de aparare pe laturile de vest, nord si sud, respectiv un val de pamant cu palisada de stejar.
Bazinele cu apa sarata Craciunel. Localnicii au amenajat aici un bazin mare cu dimensiunile de 50x8 m, si unul mic de 10x4 m.
Maierus. Este resedinta comunei Maierus.
Baile Dungo Craciunel. Baile au fost pentru prima data reconstruite in anul 2006, forma actuala primind-o in 2019, prin efortul comunitatii. Am gasit si aceasta geocutie. Ar merita o atentie mai mare acest loc.
Dealul Dungo Craciunel. Acest deal este cea mai mare depunere, gen vulcan noroios, din Transilvania.
Piatra Gaurita Talisoara. Una dintre aceste formatiuni este situata langa comuna Talisoara, aproape de drumul catre Racosu de Sus. Gaura cu plin. La intoarcere din fructuoasa (si din punct de vedere geotrekking) drumetie de pe dealurile Varghisului (de fapt, in Muntii Persani).
Biserica reformata din Varghis. Biserica reformata din Varghis
Baile Venetia de Jos. Apele minerale de aici au fost descoperite in 1923.
Biserica unitariana Craciunel. 530 metri. Am gasit-o. Am gasit si acesata geocutie cu o mica cautare în plus ca de obicei.
Fantana de apa sarata Sanpaul. Este situata chiar pe marginea drumului, foarte aproape de helesteele sapate relativ recent.
Dealul Spanzuratorii Craciunel. Dealul care se afla la est de sat apare pe o harta veche din 1773 sub denumirea de Culmea Spanzuratorii, iar pe o alta harta din 1870 sub denumirea de Gatul Spanzuratorii.
Biserica reformata din Talisoara. Biserica reformata din Talisoara Cutie disparuta cu ocazia unor lucrari. Eram intr-o excursie in valea Cormosului, in drum spre casa am trecut pe langa biserica reformata din Talisoara.
Dumbrava Castanilor Craciunel. Padurea mixta de castani si nuci, instalata datorita unui microclimat favorabil, se intinde pe o suprafata de doua hectare.
Cimitirul Zathureczky Baraolt. Este un cimitir mai vechi, care a fost folosit pana la inceputul anilor 60. Cimitir reamenajat. Planuiam demult sa vizitez aceasta locatie, azi a venit si ocazia asteptata.
Cetatea banului Bela Sanpaul. Aici s-au gasit monede de la Coloman, Ladislau si Bela, din intervalul 1048-1114.
Cetatea Tiborc. Cetatea Tiborc Dupa o plimbare placuta in padure. Deoarece nimeni nu a semnalat inca gasirea geocutiei pe site, am sperat sa ajungem la ascunzis primii.
Viscri. Viscri Viscri. Am ajuns la biserica fortificata din Viscri in ultimul moment, deoarece din cauza unei pauze de masa, biserica este inchisa intre orele 14 si 16.
Dealul Tortoma. Dealul Tortoma
Valea Comorilor Parau. Valea Comorilor Parau
Biserica fortificata Rotbav. Pe la 1300 Rotbav era locuit de peste 70 de familii, ceea ce inseamna un sat mare.
Biserica fortificata din Darjiu. Una din cele sase biserici fortificate din Transilvania incluse in anul 1999 pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial. Darjiu. In data de 30 iulie 2010, am gasit geocutia ascunsa langa satul Darjiu.
Lacurile Rotbav. Sunt lacuri clasice de crescatorie, cunoscute pentru speciile de pesti ce populeaza aceasta zona, si pentru vegetatia bogata din jur.
Pestera Orban Balazs Surducul Varghisului Meresti. Pestera Orban Balazs - Surducul Varghisului, Meresti
Surducul Varghisului. Cu fenomene exo- si endocarstice, urme ale asezarilor preistorice, o bogata fauna si flora, si o deosebita frumusete peisagistica. Gasita. Am gasit geocutia. Felicitări pentru ascunzis. Intr-un loc minunat am gasit geocutia. Pesteri, ursi si lilieci. Zona este o adevarata cutie plina de surprize.
Via ferrata Soim Calator Surducul Varghisului. Putem admira privelistea si flora peretilor de stanca.
Monumentul studentilor eroi sasi Feldioara. Comemoreaza cei 39 de tineri studenti cazuti in batalia desfasurata aici in 1612, sub conducerea judelui Brasovului, Michael Weiss.
Sugas Bai. Statiunea este locul preferat pentru excursii a locuitorilor din zona. Dimineata. Am gasit geocutia, impreuna cu prietenul meu Marci din Sfantu Gheorghe. Am gasit cutia. Am pus un cercel inauntru. A fost odata. Sugas Bai pentru mine e un loc minunat.
Valcele Drumul apelor minerale. Este strabatuta de paraul Valcele. O statiune parasita. Statiunea balneoclimaterica Vilcele a trait anii de aur in secolul XX.
Vila Damokos Akos Valcele. Vila Damokos Akos Valcele
Piramidele de la Sona. Piramidele de la Sona
Piatra Tarcii Odorheiu Secuiesc. Din departare pare doar un varf acoperit cu padure. Gasita. Am gasit aceasta geocutie. Excursie de dupa-masa. Nu as fi crezut ca o sa gasim in apropiere de orasul Odorheiu Secuiesc un loc atat de potrivit pentru o excursie de dupa-masa.
Capela lui Isus. Un monument unic constituie insa Capela lui Isus, situata la intrarea sudica a orasului si prezervata aproape in forma sa originala.
[ Sus ↑ ]
Cimitirul de animale Odorheiu Secuiesc. Stabilimentul clandestin se afla la marginea padurii.
Padurea paralela cu strada Rakoczi Odorheiu Secuiesc. Fasia de padure incepe din vecinatatea capelei Inima lui Isus, si se termina la sensul giratoriu de la intersectia strazilor Rakoczi Ferenc si Kuvar.
Conacul Damokos Araci. Conacul Damokos Araci
Budvar. Cavitatile de langa Budvar
Observatorul astronomic Odorheiu Secuiesc. La initiativa unor civili care se intereseaza de astronomie, cu ajutorul orasului si a unor firme locale, cladirea observatorului a fost construita intre 1989-1991.
Chipul de piatra Odorheiu Secuiesc. Este o statie traditionala a procesiunilor religioase de Paste.
Mausoleul si cimitirul eroilor Odorheiu Secuiesc. In fata mausoleului sunt 8 morminte ale ostasilor romani, din primul razboi mondial, iar in spate sunt 35 de morminte ale ostasilor din cel de al doilea razboi mondial.
Izvorul Honved. Pe teritoriul locului de odihna amenajat gasim trei izvoare, Honved, Csaba, si un al treilea chiar langa parau.
Apa minerala Ercesi Mohas Batanii Mici. Apa minerala Ercesi Mohas Batanii Mici
Hanul Suparatoarea Nevestelor Lueta. Denumirea in limba maghiara este Asszony-bosszanto csarda.
Furnalul Bodvaj Valea paraului Bradul Mare. Mina de fier a functionat insa inca din anul 1720.
Loc pentru picnic Furnalul Bodvaj. Loc pentru picnic Furnalul Bodvaj Gasitorul numarul zero. In ziua aceea amenajam geoascunzisuri in valea paraului Bradul Mare, iar dimineata devreme am reascuns geocutia de la furnal, disparuta cu mult timp in urma.
Lacurile de la Strandul Codlea. Din oras se ajunge la strand pe poteci turistice cu plecare din zona Maial (triunghi galben), dar si pe un drum asflatat de 1 km ce se desprinde din DN 1 (Brasov-Sibiu) cu 500 m mai sus de intersectia spre Dumbravita (3 km de Codlea). Un strand in renastere. Am umblat mult in zona Magurei Codlei.
Cimitirul din Bodvaj. Cimitirul din Bodvaj Geocutia sparta din cimitir. Cunosteam deja zona, deoarece am mai fost la furnalul din Bodvaj, respectiv la pestera cu apa minerala din apropiere. Obstacol diluvial. Cu ocazia unei drumeții ce viza Vf.
Stanca Capul de om Valea paraului Bradul Mare. Este denumita Capul de om de la Bodvaj, denumire care provine de la cei care au lucrat la marcajele turistice din zona.
Sub varful Murgo Pasul Hatod. Aici suntem in tara padurilor foioase.
Pestera cu apa minerala Benedek Elek Batanii Mici. Pestera cu apa minerala Benedek Elek Batanii Mici
Baile sarate de la stufaris Lueta. Alte denumiri sunt Baile Negre, respectiv Baile Balazs Jozsef.
Ruinele Bisericii Veres. Este o biserica gotica din secolul al XV. Intre Valea Crisului si Calnic. Asa numita Ruinele Bisericii Veres se afla in perimetrul satului Calnic, apartinand comunei Valea Crisului.
Apa minerala Buzgo Valea paraului Bradul Mare. Izvorul este amenajat artificial.
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.