Localitatea Nalatvad (judetul Hunedoara) Resedinta: Hateg. Denumire maghiara: Nalácvád.
Autentificare --> Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Nalatvad, judetul Hunedoara

Biserica Reformata-Calvina Santamaria Orlea la 3,07 km. Biserica Reformata-Calvina Santamaria Orlea, in interior cu un valoros ansamblu de pictura murala, a fost ridicata catre sfarsitul secolul XIII-lea. Biserica reformata. Am profitat de vremea zilei de astazi care a fost ceva mai buna fata de zilele trecute cu multa ploaie, zapada si foarte rece si am pornit la drum spre Tara Hategului la cautat de cutii. Alcatuita dintr-o nava tavanita, din turn pe fatada de vest si un altar dreptunghiular boltit in cruce pe ogive, prezinta forme arhitectonice specifice tranzitiei de la romanic la goticul timpuriu.
Balta Unirea General Berthelot la 3,58 km. Lacul Unirea - General Berthelot
Turnul Kendeffy Muntele Orlea Subcetate la 4,29 km. Cetatea regala a Hategului este o fortificatie similara celei de la Malaiesti, avand rol politic si militar, de supraveghere si control. Azi am gasit Turnul. Salut, dupa ce am urcat amandoi, 30 min, (Lore si Gigelush) pe acest munte am gasit Turnul care, pt noi a fost un mister. Felicitari primului gasitor. Felicitari pentru gasirea geocutiei. Din cetate a ramas doar donjonul de 11 m, mai bine zis doar un colt mai inalt cu contrafort.
Podul roman Ohaba de sub Piatra la 5,57 km. Ruinele podului roman de la Ohaba de sub Piatra.
Rezervatia de zimbri Padurea Slivut Hateg la 5,99 km. Refacerea speciei zimbru in Romania a inceput in anul 1958, cand au fost aduse in padurea Slivut de langa Hateg, doua exemplare din Polonia.
Cetatea feudala Salasu de Sus la 8,86 km. Curtea nobiliara a fost ridicata in Evul Mediu tarziu. Cetate. Am ajuns in acest loc, am vizitat cetatea. Se spune ca nobilul din tinutul Salasului, dupa ce a construit in apropiere o cetate, si-a amenajat aici o resedinta mai confortabila, ridicand in jurul unei curti interioare camere mai spatioase si mai luminoase decat cele ale fortificatiilor.
Taul fara fund Pesteana la 11,47 km. Rezervatia botanica Taul fara fund - Pesteana.
Cetatea Malaiesti Salasu de Sus la 11,99 km. Cetatea construita pe pamantul cnezilor Saracin din Salasu de Sus, a fost o constructie mica, dar foarte ingenioasa. Inainte si dupa renovare. Am fost si inainte de renovare, cat si dupa renovare. Ea a fost ridicata in Evul Mediu, cand incursiunile turcesti din zona s-au inmultit.
Cetatea Colt la 13,2 km. Sud de orasul Hateg, din localitatea Santamaria Orlea, se desprinde un drum asfaltat catre localitatea Rau de Mori. Am gasit-o in stare buna. Accesul a fost ceva mai dificil, in jurul geocutiei a crescut o "padure" de urzici inalte de peste un metru. Superba privelistea. Gasita in stare buna, m-am urzicat de vreo 5 ori. Cetatea Colt. Dupa un efort sustinut am ajuns si la cetate, dupa ce am vizitat Manastirea Colt. Dupa 18 km ajungem in satul Colt, unde pe malul drept geografic al Rausorului se inalta cetatea Colt.
Taul Teliucului Teliucu Inferior la 15,05 km. Vechea cariera a minei de fier din Teliucu Inferior, inchisa in urma cu un deceniu, a fost inundata de apele izvorite din subteran, iar locul s-a transformat intr-un imens lac.
Deasupra ponorului Fundatura Ponorului la 19,19 km. Paraul Ponor izvoreste din apropierea varfului Porumbelu Mare, si formeaza meandre pe aproximativ 9 km pe parcursul principal, avand si un afluent de 2 km lungime. Cele mai sugestive si frumoase poze pot fi realizate de pe punctul de belvedere, aflat pe stanca sub care dispar apele paraului.
Cimitirul animalelor Ramas Bun Hunedoara la 19,45 km. Cimitirul animalelor de companie Ramas Bun se afla in Hunedoara, in zona Valea Seaca, pe strada Latureni, peste drum de Cimitirul Particular Uman. Peste 300 de animale sunt ingropate aici.
Palma lui Dumnezeu Fundatura Ponorului la 19,53 km. Palma lui Dumnezeu este unul dintre cele mai pitoresti locuri din Romania, unul dintre cele mai frumoase catune de munte, Fundatura Ponorului. In loc de dojana. Am fost foarte dezamagit sa nu gasesc geocutia ascunsa aici, deoarece pentru un loc atat de frumos ar fi fost potrivit si sentimentul oferit de gasirea cu succes a unei geocutii. Lunca Ponorului si dealurile inconjuratoare sunt presarate cu salase si capite de fan.
Poarta Raiului Fundatura Ponorului la 19,55 km. Pornind din satul Federi, pe un drum pietruit lung de aproximativ 11 km, putem ajunge in unul dintre cele mai pitoresti locuri din Romania, satul Fundatura Ponorului. Este unul dintre cele mai frumoase catune de munte, paradisul fotografilor.
Mina de bauxita Comarnic la 19,85 km. Aproximativ la jumatatea drumului, din satul Federi spre Fundatura Ponorului, gasim mina parasita Comarnic, unde se exploata bauxita.
Cetatea Blidaru la 20,05 km. Situl arheologic Costesti-Blidaru
Pod natural pe Cerna la 20,37 km. Pod natural pe Cerna, Bolta apei, Tunel raul Cerna
Cascadele Pietrele la 21,34 km. Va propunem traseul cel mai des folosit, pentru a ajunge in Retezat din nord. Pornim din localitatea Ohaba de sub Piatra, si trecem prin localitatile Salasu de Sus, Malaiesti si Nucsoara.
Taul dintre Brazi la 21,68 km. Taul dintre Brazi este situat la altitudinea de 1740 m, in plina padure de molid, aproape de limita sa superioara, lateral fata de firul paraului Gales.
Valul de pamant de la Bucova la 22 km. Valul de pamant Antica Loca, Bucova
Lacul Gales Muntii Retezat la 22,7 km. Lacul Gales este cel mai frumos lac din bazinul Galesul, asezat pe o treapta suspendata langa varful Valea Rea.
Cariera de marmura Bucova la 24,01 km. Cariera de marmura, exploatata inca de pe vremea Romanilor, se afla amonte pe Valea Bistra, la o distanta de 7 km de Bucova, langa dealul Prigor, in punctul numit La perete. Este o cariera de calcar cristalin de culoare alba, batand in albastru, uneori patat in negru din cauza unui mic continut in grafit.
Varful Papusa la 24,54 km. Varful Papusa Am gasit geocutia. Campare la Bucura, traseu Bucura - Papusa - Peleaga - Portile Inchise Lacul Galesu-Valea Rea-Bucura. Travel Bug-ul de pe Varful Papusa. Poti contacta pe . Pe Varful Papusa dinspre Portile Inchise. Dupa ce am gasit geocutia ascunsa pe varful Mare, am trecut prin Portile Inchise si am urcat pe varful Papusa.
Turnul rotund Crivadia la 25,99 km. Turnul rotund de la Crivadia este situat pe marginea stancoasa a Merisorului. Incepand din secolul XVI acesta strajuia vechiul drum ce lega Transilvania cu Tara Romaneasca prin pasul Valcan.
Lacul Portii Muntii Retezat la 25,99 km. Taul Portii
Taul Custura Mica Muntii Retezat la 26,33 km. Lacul Mic al Custurii, sau Taul Custura Mica.
Taul Custura Mare Muntii Retezat la 26,4 km. Lacul Mare al Custurii, sau Taul Custura Mare.
[ Sus ↑ ]
Lacul Rades Muntii Retezat la 27,38 km. Taurile Radesului
Ruinele fostei scoli din Merisor la 28,26 km. Ruinele fostei scoli primare, construita in anul 1897, se afla peste drum de biserica ortodoxa din Merisor. A fost asezata pe locul hanului, unde in vremea postalioanelor, opreau calatorii pentru odihna si schimbarea cailor.
Grupul de case Rusesti Merisor la 29,08 km. Grupul de case Rusesti, apartinand satului Merisor, este dispersat de-a-lungul paraului Rusesti, afluent al paraului Rachita. Pe aici trece calea ferata catre Valea Jiului, formand o bucla perfect rotunda, avand chiar si doua tuneluri mai scurte.
Podul natural Banita la 30,42 km. Podul de piatra de la cariera Banita se afla la aproximativ 5 km distanta de Cheile Banita. Nu poate fi vazut de la distanta, din apropiere, nici chiar stand pe pod.
Cheile Butii la 32,17 km. Cheile Butii se afla in apropierea cabanei Cheile Butii din muntii Retezat.
Cetatea Deva la 33,38 km. Cetatea Deva dateaza din anul 1269. Mare grija cu cosmeticele. In geocutia Stanca Soimilor din Tusnad Bai a pus cineva un tub cu crema pentru maini. Simplu de gasit. E foarte simplu de gasit, trebuie retinuta imaginea copacului. Cetatea Deva. Cine nu a vizitat macar o data cetatea Devei. Impovaratoarele obligatii aletaranilor iobagi au facut ca cetatea sa devina tinta numeroaselorrascoale.
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.