Localitatea Platonesti (judetul Harghita) Resedinta: Sarmas. Denumire maghiara: Kerekfenyő.
Dealul Melcului Corund la 48,99 kmDealul Melcului este un depozit carbonatic de 1,5 ha. Geocutie noua la Dealul Melcului - Am instalat o geocutie noua la geoobiectiv. In drum spre casa - M-am oprit sa vad starea actuala a amenajarilor de pe Dealul Melcului. Este considerat cea mai mare ocurenta de aragonit din Romania, fiind rezervatie inca din 1980.
Pestera cu Gheata Borsec la 12,87 kmPestera cu Gheata din Borsec este situata in zona Gatul Chibei, si face parte din zona carstica Dealul Scaunul Rotund. Denumirea de Pestera de Gheata este incorecta, deoarece pestera nu s-a format in gheata, ci doar contine gheata.

Exploatarea travertinului de la Borsec a fost inceputa in anul 1819. Aceasta roca fiind o excelenta piatra ornamentala, a fost folosita la decorarea fatadelor multor cladiri de interes public din Bucuresti, respectiv Miercurea Ciuc, dar a fost trimisa si la export.
Scari acces Statia meteorologica Varful Toaca la 39,67 kmPentru a facilita accesul intre statia meteorologica de sub Toaca si observatorul meteo de pe varf, in anii 70 a fost amplasata aici o scara din lemn. Aceste scari s-au deteriorat, singura modalitate de a urca pe varful Toaca fiind poteca turistica alunecoasa si nesigura.
Izvorul Jgheabul de piatra Bucin la 25,32 kmIzvor amenajat langa drum, intr-o curba stransa, aproape de kilometrul 29, langa drumul national DN13B dintre Gheorgheni si Praid. Traducerea inscriptiei: Acest tronson de drum a fost construit intre anii 1902-1904.

Grota Ursilor este o formatiune naturala cu stanci uriase si fisuri adanci. La sosire, ajungem la o poarta din stanca - cele doua stanci printre care s-a format poarta, poarta numele de Szechenyi si Teleki.
Punct belvedere Sacadatul la 42,88 kmSacadatul se afla la aproximativ jumatatea distantei dintre Tarcau si Nascalatul lui Danfalau, la sud - sud-est de Saua Tarcau, la limita nordica a Muntilor Ciucului.
Capela Sfantul Barnaba Pasul Bucin la 28,5 kmCapela construita in Pasul Bucin a fost ridicata in cinstea Sfantului Barnaba. Panouri goale pe marginea drumului - In timp ce la Izvorul Doisprezece era inca cat de cat lumina, cand am ajuns in Pasul Bucsin, se facuse intuneric. Pe pamant, dar cu doua creioane - Dupa vizita mea anterioara, dupa o luna, am revenit. A fost sfintita si data in folosinta credinciosilor pe 18 septembrie 2021.
Cripta armeneasca Tulghes la 25,39 kmCripta armeneasca din Tulghes este o cladire istorica cu o forma geometrica hexagonala. Este compusa din 3 nivele: subsol, parter, si un turn-(clopotnita).

Este oarecum surprinzatoare prezenta acestei capele pe unul dintre picioarele Muntelui Iavardi, relativ departe de catunul Poiana Fagului al satului Valea Rece din comuna Lunca de Jos. Schimbari la capela - Intr-adevar, cutia ascunsa in tinda capelei nu mai este, asa ca am ascuns alta noua (vezi foto) intr-un loc, poate, mai sigur. Am mutat putin geocutia - Am ajuns la capela Sfantul Petru si Pavel cu ocazia unei ture in circuit in jurul muntelui Iavardi, capela fiind al patrulea obiectiv vizitat.
Piatra Pacurarului la 38,61 kmPiatra Pacurarului se ridica deasupra vaii paraului Iuhodul Praidului, la poalele sudic al muntelui Coltul lui Elemer, la nord-est de cetatea Rabsonne.
Caciula Dorobantului Masivul Ceahlau la 40,59 kmMonolitul din conglomerat, numit Caciula Dorobantului, domina o zona deschisa, Curmatura Piatra Lata. Dupa 6 ani de la amplasare - Vizitez destul de des Ceahlaul, am fost de cateva ori si aici, dar in ultimii ani nu am trecut prin zona Curmaturii Piatra Lata. De la Piatra Lata se vad lacul de acumulare Izvoru Muntelui, statiunea Durau, si valea paraului Schit.
Cetatea Bufnitei la 13,44 kmPrintre curiozitatile turistice ale statiunii Borsec putem enumera Pestera cu Gheata, Grota Ursilor, formatiunea de travertin Dealul Rotund, Cetatea Bufnitei, si nu in ultimul rand izvoarele de apa minerala.
Stanca Cetate Valea Bistrii la 43,33 kmTrecand prin Valea Bistrii veti putea observa mai multe formatiuni stancoase deasupra satului. Tuclui este denumirea folosita de localnici pentru stanca tuguiata.
Piatra Laptariei Bilbor la 20,64 kmPiatra Laptariei se afla la est de comuna Bilbor, la nord de raul Bistricioara, intre Piciorul Pintea si Fagetelul. La sud-vest de varful aflat la o altitudine de 1450 m, gasim o stanca cu dinti ascutite, denumita (probabil mai recent) Stanca lui Codrean.
Capela Sfanta Ana Tomesti la 44,83 kmCapela se afla pe un deal din vestul comunei Tomesti, la mai putin de 1 km de marginea localitatii. Exact cum spune instructiunea - Am avut putin de lucru, pana am gasit geocutia ascunsa aici. Capela a fost construita de o bogata familie locala, Sandor, in 1861.
Varful Pietros Muntii Calimani la 32,49 kmVarful Pietrosul Calimanilor are o inaltime de 2102 m, si este cel mai inalt varf din muntii vulcanici Calimani. Prima mea cutie gasita - Imi cer scuze, a fost prima mea cutie gasita. Doua cutii in acelasi ascunzis - Am ajuns pe Varful Pietrosu (2. Poate fi atins dinspre Lunca Bradului, Gura Haitii, sau Toplita.
Lavanda Galautas la 3,02 kmLa gradina de lavanda din Galautas, oaza de liniste si relaxare, se poate ajunge pe strada Delut sau Brazilor.
Fantana intelepciunii Remetea la 10,99 kmFantana intelepciunii se afla in centrul comunei Remetea, la intersectia strazii Banya si Paraul Pietrei. A fost inaugurata in anul 2019, cu ocazia zilelor comunei Remetea.

Fantana Cerbul a fost ridicata de catre Exploatarea de Gospodarie Comunala si Locativa Gheorgheni.
Camera Patrata Pietrele Detunate Masivul Ceahlau la 39,89 kmCamera Patrata se afla in Masivul Ceahlau, in apropierea potecii marcate cu banda albastra, in grupul stancos numit Detunatele. Usor de gasit - La vedere, privelistea superba. De ziua Micii Unirii - Desi am cautat-o de ziua Marii Uniri, 1 decembrie 2016, ceata si aparatul au fost impotriva. Legenda spune ca Detunatele au aparut ca urmare a unui traznet, care a lovit stanca si a despicat-o.
Babele Gurghiului la 11,71 kmBabele Gurghiului sunt formatiuni stancoase, de forma unor ciuperci, care se afla la 10 km distanta de orasul Toplita, in Gurghiu, in apropierea varfului Batrana. Un loc minunat - Un loc cu o frumoasa priveliste, care te lasa cu dorinta sa mai mergi pe acolo. S-au format prin erodarea eoliana diferentiata a diferitelor straturi geologice in care sunt sculptate.
Cabina panoramica Piatra Poienii la 30,03 kmServiciul Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judetean Harghita impreuna cu Asociatia Gyilkostó Adventure au amplasat doua refugii montane panoramice in Cheile Bicazului. Acestea sunt unice in Romania, dar chiar si in Europa gasesti rar asemenea constructii.

Pe muntele Iavardi fiecare stanca are o denumire: Piatra lui Herman, Stanca Bufnitei, Piatra lui Kota, Piatra Portelan. Cutie noua la Stanca Bufnitei - Am fost din nou la Stanca Bufnitei. Geocutia veche a disparut, cea noua asteapta cautatorii - Stanca Bufnitei a fost cel de al treilea obiectiv al turei noastre in circuit, in jurul muntelui Iavardi. Dintre acestea cea mai renumita este Stanca Bufnitei, o stanca impresionanta ca marime, dar si datorita semnelor de pe ea.
Varful Gretes Izvoru Muresului la 37,53 kmPragul ce leaga cele doua bazine intramontane ale Ciucului si Giurgeului, este in acelasi timp si granita dintre masivele Harghitei si Giurgeului. Superba zona - La intoarcere am coborat pe partia de schi din Izvor Muresului. Dezastrul de pe varf - Am urcat cu masina pe drumul privat pana aproape de culme. Varful Gretes insa, aflat la sud de acest punct, nu este de origine vulcanica, ca restul masivului Harghitei.
Ciupercile de piatra Babele Gurghiului, Varful Batrana - Muntii Gurghiu la 11,71 kmIn Muntii Gurghiu, la 10 km de Toplita, in vecinatatea varfului Batrana, se gasesc mai multe grupuri de stanci ciudate. Asemanatoare cu formele umane din Muntii Bucegi, aici au aparut, de asemenea, forme, coloane, creste de stanca si ciuperci de piatra uluitoare.

In partea de nord a orasului Piatra Neamt se ridica muntele Cozla, cu altitudinea de 657 m in punctul numit Trei Coline si 679 m in punctul Trei Caldari. Caldarile din piatra seaca - Se zice ca scoti apa si din piatra seaca. Caldari cu plin - Anul 2016 a fost el insusi un an plin pentru ascunzis. Muntele Cozla are forma unei culmi alungite de la nord la sud.
Cea mai veche poarta secuiasca Calugareni la 51,77 km. Poarta bisericii si manastirii franciscane din Calugareni, ridicata in 1673, a fost cea mai veche poarta secuiasca ramasa in picioare, pana in anul 1930. Poarta slabita a fost daramata de o furtuna in anul 1912, dupa care a ajuns in posesia Muzeului de Etnografie prin cumparare.
Capela Salvator Sumuleul Mic la 64,39 km. Pe culmea Sumuleului Mic - binecunoscutul loc de pelerinaj de Rusalii - se afla doua capele: Salvator si Isus in Chinuri. Cu bicicleta pe Sumuleul Mic - Era si timpul sa scot bicicleta, cu toate ca erau doar vreo 5 grade afara. Cea mare, cu hramul Schimbarea la Fata, in latina, Transfiguratio Salvatoris - de aici numele prescurtat al capelei, Salvator, este considerata ca fiind ridicata in a doua jumatate a secolul XV.
Casa Memoriala Armeneasca Frumoasa la 57,6 km. Cladirile din centrul satului Frumoasa, impreuna cu Casa Memoriala Armeneasca, alcatuiesc un mic complex urban coerent. Obiectele, care prezinta activitatea armenilor stabiliti in zona, sunt expuse in casa memoriala infiintata de Fundatia Sfanta Treime a Armenilor de limba maghiara.
Baltile Uila la 63,87 km. Din drumul care duce din Batos spre Uila, aproximativ la jumatatea distantei, se desprinde din sosea un drumulet, spre stanga, care duce spre o cladire.
Movilele asezate in ordine Magherani la 53,68 km. Pe partea stanga a drumului care duce de la Magherani la Silea Nirajului, la nord de Magherani, putem vedea mai multe movile de pamant. Prima mea vizita aici - Am ajuns in acest loc intr-o zi mohorata de sfarsit de martie, zona parea noroioasa. Aceste movile spectaculoase sunt asezate in ordine, aproximativ in forma de L.
Pietrosu Bistritei la 54,47 km. Pietrosul Bistritei sau Muntele Pietrosu este cel mai inalt varf din partea de nord al Muntilor Bistritei. Asemanator cu varfurile Pietrosul Calimanului, respectiv Pietrosul Rodnei si acest varf este stancos, pietros.

Cheile Zugreni se gasesc in apropierea localitatilor Sunatori si Chiril, pe drumul national dintre Piatra Neamt si Vatra Dornei. Rezervatia geologica Cheile Zugreni-Pietrosul este cea mai importanta zona protejata prin lege a partii de nord al Muntilor Bistritei si reprezinta cel mai impresionant sector al cursului raului Bistrita.
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.