Pixel
Navigheaza pe teren in timp real, te ajutam sa gasesti obiectivul turistic!
Surducul Varghisului - Atractii turistice <-- Inregistrare
 

Pixel

Surducul Varghisului, atractii turistice

La extremitatea nordica a Muntilor Persani-Rica, paraul Varghis a creat una dintre cele mai spectaculoase chei din Carpatii Orientali. Cu fenomene exo- si endocarstice, urme ale asezarilor preistorice, o bogata fauna si flora, si o deosebita frumusete peisagistica.

Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real - dupa inregistrare, pentru cei cu acces complet.

***

Cateva poze din albumul foto Surducul Varghisului:

Paraul Varghis
Paraul Varghis
Pestera Mare
Pestera Mare
Traversare
Traversare
Trecere prin apă
Trecere prin apă

Ai ajuns deja in acest loc, si ai reusit sa surprinzi ipostaze deosebite ale acestui geoobiectiv? Incarca pozele tale in albumul foto Surducul Varghisului!

***
Geotrekking, sau geodrumetie pe romaneste, este un ghid turistic, respectiv o activitate pentru timpul liber in care se pune accentul pe drumetii si excursii. Utilizatorii cauta atractii turistice, valori naturale sau obiective cultural-istorice, mai mult sau mai putin cunoscute, care merita a fi vizitate.

Cheile Varghisului, astazi rezervatie naturala complexa, sunt situate la limita judetelor Harghita si Covasna. Se poate ajunge la intrarea nordica a cheilor, din comuna Meresti, pe un drum de tractor. Dar accesul mult mai usor este din localitatea Varghis, pe un drum forestier lung de 10 km, de-alungul vaii paraului Varghis, care poate fi parcursa si cu masina... Vizitati Surducul Varghisului si celelalte obiective turistice prezentate. Multe dintre ele sunt locuri inedite, mai putin cunoscute. Va invitam sa le descoperiti!

Cea mai apropiata localitate este Meresti, se afla la 6,51 km distanta. Repere arheologice pe teritoriul localitatii Meresti: 13
Ce atractii importante si populare sunt in apropierea obiectivului turistic Surducul Varghisului?
(detalii pentru cei cu acces complet)
- Refugiu montan - Surducul Varghisului la 260 m. 310 m.
370 m. Am gasit si aceasta geocutie. 2,3 km. 6,8 km.
7,5 km. Denumirea in limba maghiara este Asszony-bosszanto csarda. Hanul Suparatoarea Nevestelor se afla la intersectia drumurilor care vin dinspre Baile Chirui, Selters, respectiv Lueta.
8 km. Alte denumiri sunt Baile Negre, respectiv Baile Balazs Jozsef. Baile sarate de la stufaris Nadasszeki sosfurdo sunt bai traditionale, care se afla pe valea Varghisului, la sud-vest de Selters.
8,7 km. In acest loc a fost identificat un turn roman, o fortificatie cu dimensiunile de 20x20 m. Cetatea Hasmasului a avut un sant de aparare pe laturile de vest, nord si sud, respectiv un val de pamant cu palisada de stejar.
9 km. Privind dinspre Baile Dungo spre nord, pe creasta Coasta Ves, atentia ne este atrasa de catre un deal cu varful acoperit de o mica padure de pini. Dealul care se afla la est de sat apare pe o harta veche din 1773 sub denumirea de Culmea Spanzuratorii, iar pe o alta harta din 1870 sub denumirea de Gatul Spanzuratorii.
9,6 km. Ajuns la fata locului, am salutat un localnic, care tocmai a trecut pe langa mine. Odata ajuns sus, am pornit gps-ul. Era tocmai proprietarul curtii, care ma despartea de stanca.
9,6 km. Baile au fost pentru prima data reconstruite in anul 2006, forma actuala primind-o in 2019, prin efortul comunitatii. Ar merita o atentie mai mare acest loc. Baia populara Dungo se afla la sud-est de satul Craciunel, intre paraurile Sarat si Cuz.
9,8 km. De la bai spre vest, la doar 200 m distanta, pe partea geografica dreapta a paraului Sarat, se afla Dealul Dungo. Acest deal este cea mai mare depunere, gen vulcan noroios, din Transilvania.
9,9 km. La sud-est de localitatea Craciunel, langa baia populara Dungo, pe cursul paraului Sarat, gasim doua bazine cu apa sarata. Localnicii au amenajat aici un bazin mare cu dimensiunile de 50x8 m, si unul mic de 10x4 m.
9,9 km. Craciunel se intinde in valea paraului Homorodul Mic, la o distanta de 1 km spre nord de centrul comunei, Ocland, la o altitudine de circa 530 metri. Biserica unitariana este construita la est de drumul comunal, pe muntele Sion, strajuita de un zid de piatra. Am gasit si acesata geocutie cu o mica cautare in plus ca de obicei.
9,9 km. Dumbrava cu castanii de peste o suta de ani se afla la nord-vest de satul Craciunel, la marginea localitatii. Padurea mixta de castani si nuci, instalata datorita unui microclimat favorabil, se intinde pe o suprafata de doua hectare.
10 km. Cetatea Kustaly se afla in saua crestei principale ale Muntilor Persani. Cetatea de dimensiune mica era formata dintr-o cladire turn cu mai multe nivele, imprejmuita cu palisada si sant de aparare.
10,1 km. Muzeul scolar de la Minele Lueta apartine de Centrul Scolar Gabor Aron. Exponatele dateaza dinainte de anul 1990, in marea lor majoritate sunt obiecte folosite la scoala si gradinita.
10,1 km. Apa minerala a izvoarelor Selters este carbogazoasa, alcalina, si putin sarata - seamana din punct de vedere al gustului si efectelor benefice cu celebra apa minerala din Niederselters, Germania. Din aceasta cauza, la inceputul secolului XX-lea apa minerala de aici a fost imbuteliata sub numele de Selters Secuiesc, iar numele locului a fost schimbat in Selters.
10,2 km. Izvorul de apa minerala Delloi se afla la 300 m distanta de izvorul Selters, in directia nord-est. Apa izvorului este captata intr-un inel de lemn.
10,3 km. Turnul de belvedere de langa Ocland, se afla la est de centrul comunei, pe dealul Bene. Constructia din lemn a fost ridicata de catre Composesoratul Homorodul Mic din comuna, pe varful care se afla la limita teritoriului dintre satele Ocland si Craciunel. 10,3 km.
10,8 km. Pasunea numita Dealul Chingii se afla la 900 m distanta de locul cetatii Kustaly, spre vest. Composesoratul Homorodul Mic din Ocland a ridicat doua turnuri de belvedere pe teritoriul comunei, unul pe muntele Bene, iar acesta pe Dealul Chingii.
10,8 km. In partea de nord-est a satului de vacanta Selters exista o straduta, unde toaletele exterioare au fost plasate in afara gardurilor, direct pe strada. Nu aceasta este denumirea oficiala a strazii, care poate nici nu are vreuna.
Cazemate si santuri antitanc Vlahita la 11 km. Fortareata si structurile militare din anul 1943, de langa orasul Vlahita, au fost construite pentru un batalion sau companie de catre armata Ungariei. Scopul liniei de aparare a fost apararea drumului montan spre depresiunea Ciucului, spre pasul Tolvajos.
11 km. Partea vaii Varghisului, denumita Surduc, se afla la est de orasul Vlahita, intre Culmea Stejarului si Dealul Fagul Surducului. Acest loc, cu aspect de chei, se afla la nord-est de satul de vacanta Selters (Szeltersz).
11,2 km. Langa cladirea gradinitei, care are peste o suta de ani, se afla un pavilion sau pridvor acoperit, interesant. Gradinita din Ocland se afla langa cladirea primariei, in partea Felszeg a satului.

Surducul Varghisului in limba maghiara - magyarul: Vargyas-patak Vargyas-szoros

Valori naturale - Judetul Covasna
* Detalii dupa autentificare.

[ Sus ↑ ]

Cu acces complet

 • Anuntare geoobiectiv nou, comentarii
 • Cautare obiective turistice dupa cuvinte cheie sau coordonate
 • Ultimele comentarii si obiective gasite
 • Urmarire Surducul Varghisului
 • Localizare pozitie pe harta
 • Obiective apropiate si negasite, listate si pe harta
 • Locatii turistice langa pozitia geografica a utilizatorului
 • Navigare pe teren in timp real!

Comentarii

 • Gasita - Am gasit geocutia.
 • Felicitări pentru ascunzis - Intr-un loc minunat am gasit geocutia.
 • Pesteri, ursi si lilieci - Zona este o adevarata cutie plina de surprize. Am stat cateva zile in Cheile Varghisului, am parcurs cateva trasee, am vizitat Pestera Mare de la Meresti (Orban Balazs) si am primit la randul nostru vizita unui urs, in fuga, este drept.
 • Found it in a short trip on New Year's Day.
 • Desi am baleiat pe o raza suficient de generoasa, dar nu exagerata (avand incredere atat in gps-ul nostru, cat si in coordonatele precizate pe site) n-am putut dibui ascunzisul. Orele fiind inaintate si noi cam departe de casa, am renuntat inciudati de neputinta noastra de a intelege in ce ar putea consta ascunzisul.
 • In drum spre Racos am strabatut Bogata, apoi Dopca si am ajuns in Mateiasi. Am vazut un monument al eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, case vechi (construite in jurul anului 1890) si unele mai noi cu un fel de blazon pe fatada.
 • Eram intr-o excursie in valea Cormosului. In drum spre casa am trecut pe langa biserica reformata din Talisoara.
 • Din pacate vizita la Canionul de Sare ne-a lasat un gust mai putin sarat si mai mult amar. 1 - N-am gasit geoascunzisul desi ne-am invartit ceva-ceva in jurul obiectivului 4.
 • Am gasit-o din intamplare (instinct).
 • Dupa drumul din toamna la Piatra cu ceaun, am crezut ca voi realiza obiectivele din zona relativ usor. Nu a fost chiar simplu sa ajung la Stogul de piatra datorita drumului de aceasta data inghetat, copacilor rupti de zapada cazuti pe traseu si nu in ultimul rand puscasilor ce pazeau zona.

Ai ajuns aici si ai reusit deja sa vizitezi obiectivul Surducul Varghisului? Sau vrei doar sa comentezi, si sa completezi descrierea? Povesteste-ne despre experienta ta!

Geoobiective

Stii locuri de vizitat din judetul Covasna, frumoase si interesante, dar mai putin cunoscute? Prezinta-ne informatii despre aceste locuri, si da posibilitatea celorlalti sa le cunoasca nemijlocit!

[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro, site-ul geotrekking in limba romana. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic Romania, drumetii, geoobiective si atractii turistice.