Pixel
Geotrekker
Navigheaza pe teren in timp real, te ajutam sa gasesti obiectivul turistic!
Dealul Tortoma - Atractii turistice <-- Inregistrare
 

Pixel

Dealul Tortoma, atractii turistice

Pe dealul Tortoma dintre Bradut si Biborteni se afla un complex de 9 tumuli continand mai multe morminte datate din neolitic, cultura Boian A.

Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real - dupa inregistrare, pentru cei cu acces complet.

***

Cateva poze de pe Geotrekking.ro:

Cetatea Poienari
Schita cetatii Poienari
Varful Harghita Siculeni
Harghita Siculeni
Schitul Ostrov
Intrarea in incinta schitului
Izvorul de apa minerala Bradul Rotund - Minele Lueta
Izvor acoperit
Gura Raului
Barajul de la Gura Raului 3
Parangul Mare
0
Rezervatia Valea Iadului - Turia
Dovada primului gasitor
Gradina botanica - Targu Mures
Corpuri de iluminat
Piatra Craivei - Muntii Trascaului
Harta
Cetatea Talmaciu
Antene de telecomunicatie

Ai ajuns deja in acest loc, si ai reusit sa surprinzi ipostaze deosebite ale acestui geoobiectiv? Incarca pozele tale in albumul foto Dealul Tortoma!

***
Geotrekking, sau geodrumetie pe romaneste, este un ghid turistic, respectiv o activitate pentru timpul liber in care se pune accentul pe drumetii si excursii. Utilizatorii cauta atractii turistice, valori naturale sau obiective cultural-istorice, mai mult sau mai putin cunoscute, care merita a fi vizitate.

Vizitati Dealul Tortoma si celelalte obiective turistice prezentate. Multe dintre ele sunt locuri inedite, mai putin cunoscute. Va invitam sa le descoperiti!

Unele morminte au ciste de piatra pline cu cenusa, carbune si oase calcinate, iar altele contin cenusa, carbuni, obiecte de piatra si fragmente ceramice... Intra in zona tainica a cautatorilor de comori virtuale, si cauta geocutia terenului de joaca Geotrekking ascunsa aici!

Cea mai apropiata localitate este Biborteni, se afla la 3,05 km distanta. Repere arheologice pe teritoriul localitatii Biborteni: 5
Ce atractii importante si populare sunt in apropierea obiectivului turistic Dealul Tortoma?
(detalii pentru cei cu acces complet)
4 km. Deoarece nimeni nu a semnalat inca gasirea geocutiei pe site, am sperat sa ajungem la ascunzis primii. Fortificatia Tiborc (sau cetatea lui Tiburt) se afla la sud de localitatea Biborteni, pe un deal impadurit, care se inalta deasupra vaii Baraoltului.
4 km. Nu am putut sa caut linistit.
5 km. Eram intr-o excursie in valea Cormosului. Biserica reformata din Talisoara (comuna Bradut), asa cum arata azi, a fost construita in anul 1858, luand locul alteia mai vechi, de prin secolul al XIV.
5,3 km. Este un cimitir mai vechi, care a fost folosit pana la inceputul anilor 60. Planuiam demult sa vizitez aceasta locatie, azi a venit si ocazia asteptata. Cimitirul Zathureczky se afla la capatul nord-estic al orasului Baraolt.
6,1 km. In Secuime, gasim formatiuni naturale denumite Likasko (Piatra cu Gaura), in mai multe locuri. La intoarcere din fructuoasa (si din punct de vedere geotrekking) drumetie de pe dealurile Varghisului (de fapt, in Muntii Persani). Una dintre aceste formatiuni este situata langa comuna Talisoara, aproape de drumul catre Racosu de Sus.
6,6 km. Biserica aflata in prima intersectie importanta de la intrarea sudica in satul-comuna Varghis este una reformata, calvina.
8,5 km. Apa minerala Ercesi Mohas se afla in bazinul hidrografic al vaii paraului Bradul Mare, sub si in stanga potecii care duce catre pestera cu apa minerala Benedek Elek.
8,6 km. Furnalul a fost infiintat de Zakarias Antal, iar lucrarile au inceput in anul 1831. Nu este cunoscuta data inceperii topirii minereului de fier in Bodvaj, mina de fier a functionat insa inca din anul 1720.
8,6 km. Am ajuns la Furnalul Bodvaj cu ocazia unui traseu mai lung, cu plecare din capatul nordic al satului Herculian, ce a vizat, in principal, cucerirea Varfului Cucu. In ziua aceea amenajam geoascunzisuri in valea paraului Bradul Mare, iar dimineata devreme am reascuns geocutia de la furnal, disparuta cu mult timp in urma.
8,7 km. In cimitirul coloniei din Bodvaj, in anul 2011 s-a organizat o actiune de igienizare si restaurare a cimitirului, cand au fost restaurate 8 morminte din cele gasite. Cunosteam deja zona, deoarece am mai fost la furnalul din Bodvaj, respectiv la pestera cu apa minerala din apropiere. Cu ocazia unei drumetii ce viza Vf.
8,7 km. Pe valea paraului Bradul Mare, la aproximativ 230 m nord de furnalul Bodvaj, la marginea drumului, vom gasi o interesanta stanca, de culoarea verde. Este denumita Capul de om de la Bodvaj, denumire care provine de la cei care au lucrat la marcajele turistice din zona.
8,9 km. Pesterile cu apa minerala denumite dupa marele povestitor Benedek Elek, considerate ca raritati naturale ale Secuimii, se afla in apropiere de Batanii Mici, in valea afluentului de stanga a paraului Bradul Mare, paraul Erces.
9 km. Acesta a condus la aparitia catorva lacuricantonate in cuvetele de exploatare. Lucrarile miniere, unele de suprafata, desfasurate in periada 1954-1989, in preajma Varghisului (vestul imediat) auinterceptat ici-colo panza freatica.
9 km. Izvorul este amenajat artificial. Apa minerala Buzgo se afla in bazinul hidrografic al vaii paraului Bradul Mare.
9,4 km. M-am apropiat de ascunzis dinspre Capeni, unde am lasat masina la o distanta de 2,5 km de geocutie.
10 km. Acest arbore a fost ales arborele anului in 2011 in Romania. Am inconjurat ulmul de cateva ori, cautand in toate cavitatile posibile. Ulmul din Capeni.
10,8 km. Deasupra vaii paraului Pastravului, aproape de izvorul cu apa minerala, gasim mai multi fagi. Unul are circumferinta de 4,5 m, iar pe trunchi are o umflatura rotunda.
10,8 km. Conform unei legende secuiesti locale, pe valea paraului Rica/Rika, sub culmea pe care se afla Cetatea Reka, sub o stanca de calcar, se afla mormantul reginei Reka. Ea a fost prima sotie a hunului Attila, fiica printului Keve si mama printului Csaba.
10,9 km. Baile vechi au disparut in secolul al 18, iar azi nu se mai vad nici urme. Cand am ajuns in Ozunca Bai era deja intuneric. Din Ozunca-Bai un drum de pamant ne duce catre valea paraului Pastravului, loc unde se afla pe vremuri Baia cu pastravi, predecesorul statiunii Ozunca-Bai.
11,1 km. Pe varful Heghies, pe a carei panta se intinde padurea Boldi, se gasesc ruinele cetatii Attila, respectiv cetatea Réka, care alcatuiesc ansamblul fortificatiilor din padurea Rica. Intr-o drumetie in circuit, mai lunga, am ajuns, nesperat de usor, la Cetatea lui Attila (conform unei credinte locale).
11,6 km. Sub numele Cetatea Reka sunt cunoscute atat ruinele asa-numitului Turn de Vest (azi, reconstituit) al sistemului de fortificatii din padurea Rica/Rika (Dl.
12,3 km. Au trecut mai mult de 5 ani de la ultima gasire a geocutiei ascunse aici, ascunzisul se afla poate in locul cel mai frecventat al statiunii, astfel nu am venit cu prea multe sperante.
12,3 km. Iata coordonatele intersectiei despre care e vorba in comentariul anterior. Am ajuns la cabana silvica numita de geodrumetul Meli Casuta de pe Muntele Cucu.
12,3 km. Pe partea nordica a muntelui Murgul Mare, aproape de padure, pe pasune, putem vedea un fag cu circumferinta de 3,6 m.
12,8 km. Intre Muntii Harghita si Muntii Baraolt, la 710 m inaltime, se afla pasul Hatod, care face legatura intre Depresiunea Trei Scaune si Baraolt. Aici suntem in tara padurilor foioase.
13,1 km. Pe partea de nord-est a muntelui Murgul Mare, la liziera padurii, putem vedea un gorun cu circumferinta de 4 m. Partea de jos a trunchiului copacului este crapata.
13,4 km. Am gasit si aceasta geocutie.
13,5 km. In acest loc a fost identificat un turn roman, o fortificatie cu dimensiunile de 20x20 m. Cetatea Hasmasului a avut un sant de aparare pe laturile de vest, nord si sud, respectiv un val de pamant cu palisada de stejar.
13,7 km. La extremitatea nordica a Muntilor Persani-Rica, paraul Varghis a creat una dintre cele mai spectaculoase chei din Carpatii Orientali. Am gasit geocutia. Intr-un loc minunat am gasit geocutia. Zona este o adevarata cutie plina de surprize. Cu fenomene exo- si endocarstice, urme ale asezarilor preistorice, o bogata fauna si flora, si o deosebita frumusete peisagistica.
13,8 km. Am ajuns pe Varful Cucu plecand din Herculian, trecand pe la Furnalul Bodvaj, si urcand apoi pe Dealul Negru.
13,9 km. Dar sa pastram linistea si curatenia, pentru ca viata soimilor sa fie netulburata. Catarand aici, umblam in tinutul soimilor, si putem admira privelistea si flora peretilor de stanca.
13,9 km. Cetatea Kustaly se afla in saua crestei principale ale Muntilor Persani. Cetatea de dimensiune mica era formata dintr-o cladire turn cu mai multe nivele, imprejmuita cu palisada si sant de aparare. - Refugiu montan Surducul Varghisului la 14 km.
Valori naturale - Judetul Covasna
* Detalii dupa autentificare.

[ Sus ↑ ]

Cu acces complet

 • Anuntare geoobiectiv nou, comentarii
 • Cautare obiective turistice dupa cuvinte cheie sau coordonate
 • Ultimele comentarii si obiective gasite
 • Urmarire Dealul Tortoma
 • Localizare pozitie pe harta
 • Obiective apropiate si negasite, listate si pe harta
 • Locatii turistice langa pozitia geografica a utilizatorului
 • Navigare pe teren in timp real!

Comentarii

 • Ascunzisul a fost destul de usor de gasit. Ajungand in apropiere, am observat de la o oarecare distanta cutiuta de culoare alba.
 • La zona cu lapiezuri se ajunge, fie suind pe jos, de la nivelul Podului Natural de la Ponoare pe Dealul Pesterii. Fie continuand cu masina pe sosea, de la pod spre vest, pana se suie pe acelasi deal, dupa 500 m.
 • Am fost in weekend in Targu Mures la Campionatul National de Dans Sportiv. Danseaza Dianette95, nu eu.
 • Am gasit cu zozo si malna.
 • Am urcat aici prin Valea Rea, timp de 4 ore cu tot cu odihna si foto. Te cuprind sentimente necunoscute pana acum.
 • Desi am mai vizitat ruinele podului german, carora de altfel le-am admirat trainicia, nu stiam ca au si secrete. Dupa ce am aflat de joc, am profitat iar de vremea buna de dupa revelion si dupa indicatiile foarte bune, am gasit repede cutiuta ascunsa.
 • Am gasit cutia dupa 15 minute de lupta cu GPS-ul.
 • Cutia este ingenios ascunsa, dar nu greu de gasit. Pe Munte si Flori sugeram suntarea potecii marcate.

Ai ajuns aici si ai reusit deja sa vizitezi obiectivul Dealul Tortoma? Sau vrei doar sa comentezi, si sa completezi descrierea? Povesteste-ne despre experienta ta!

Geoobiective

Stii locuri de vizitat din judetul Covasna, frumoase si interesante, dar mai putin cunoscute? Prezinta-ne informatii despre aceste locuri, si da posibilitatea celorlalti sa le cunoasca nemijlocit!

[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro, site-ul geotrekking in limba romana. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic Romania, drumetii, geoobiective si atractii turistice.